Fülesbagoly

Harcsa Veronika madarakat figyel, Gyémánt Bálint két fogkefével turnézik

2021. november 10. - NagySzabolcs

Már több mint 14 éve együtt zenélnek, körbeturnézták közösen a fél világot, de vajon mennyire ismerik egymást? Erre voltunk kíváncsiak, amikor Harcsa Veronikának és Gyémánt Bálintnak ugyanazt a kérdést tettük fel, csak épp a zenésztársra vonatkozóan. A válaszokból pár meglepő történet is kiderül.

hvgyb.jpg

 

Harcsa Veronika

fabian_evi_harcsa_veronika_01_1.jpg

Fotó: Fábián Évi

Hogyan emlékszel a megismerkedésetekre?
- A Zeneművészeti jazz tanszakán voltunk osztálytársak, de az első évek alatt viszonylag keveset kommunikáltunk, és nem is zenéltünk együtt. 

Mi volt az első benyomásod Bálintról?
- Mindig szimpatikus volt, de évekbe telt, mire igazából közünk lett egymáshoz. Ő a Kőbányai Zenei Stúdióból egy összeszokott csapattal együtt nyert felvételt a Zeneművészetire, akikkel folyton együtt lógtak és együtt is zenéltek. Nagyjából a diplománk évében jutottam el oda, hogy vele szeretnék dolgozni, akkor hívtam el vendégként a régi quartettembe.

Könnyen egymásra hangolódtatok mind zeneileg, mind emberileg?
- Alapvetően igen, de azért az évek jót tettek nekünk. Zeneileg megismertük, hogy melyikünknek mi áll jól, milyen irányba lehet a másikat kihívni a komfortzónájából, hogyan tudjuk inspirálni egymást. Emberileg nekem volt feladatom azzal, hogy kezdetben a quartettben én voltam a főnök, és amikor utána duóban kezdtünk zenélni, azt hiszem, ott is túlságosan főnökösödni akartam. Szerencsére vagyunk olyan jó barátok, hogy őszintén tudtunk beszélni erről.

Milyen hóbortja van Bálintnak? (már ha van)
- Turnéra sima és elektromos fogkefét is visz a megfelelő szájhigiénés komfortérzetért.

Könnyen vagy nehezen megy a közös alkotói munka?
- Nagyon könnyen megy, ezért is dolgozunk ilyen régóta, ilyen intenzíven együtt. Bálint sem vesz semmit félvállról, nagyon hatékony és elmélyült tud lenni a közös munka.

Mi volt a legemlékezetesebb pillanat, amit közösen átéltetek színpadon?
- Kirgizisztánban, miután felkonferált minket a talpig flitterbe öltözött műsorvezető, a színpadra lépésünkkor bevonulózenének felcsendült a Dallas főcímdala.

Mi volt a turnéitok során eddig a legrázósabb eset?
- Egy kéthetes turné kellős közepén ellopták az összes technikai eszközünket a hotel parkolójában álló kocsiból. Bálint a gitárral alszik, így azt szerencsére nem vitték el, és a repertoárt újragondolva végig tudtuk nyomni kütyük nélkül a turnét, a Baumax parkolójában saját kezűleg befóliázott ablakú autóval.

Melyik három kifejezéssel jellemeznéd Bálintot?
- Megbízhatóság, figyelem, humor.

Gyémánt Bálint

gyemant.jpg

Forrás: Gyémánt Bálint Facebook-oldala

Hogyan emlékszel a megismerkedésetekre?
- Pontosan emlékeim sajnos nincsenek az első találkozásunkról. A Zeneművészeti Egyetemen egy teljes osztály általában kevesebb mint 20 fő, így mindenki ismer mindenkit azok közül, akik bejárnak az órákra.

Mi volt az első benyomásod Veronikáról?
- Egy kicsit zárkózott, nagyon intelligens és önálló zenei vízióval rendelkező fiatal művészként emlékszem rá. Bár az igazat megvallva, mi az egyetemi évek alatt nem igazán tartottuk a kapcsolatot. Az utolsó tanév kezdete előtti nyáron, mindketten tanársegédként voltunk jelen a szombathelyi Lamantin Jazz Fesztiválon. Ott zenéltünk először együtt, és azt a dalt a mai napig elővesszük néha.

Könnyen egymásra hangolódtatok mind zeneileg, mind emberileg?
- Abszolút. Azt gondolom, hogy mindkettőnkben van egyfajta egészséges tartózkodás, de szerintem nagyon könnyen ment.

Milyen hóbortja van Veronikának? (már ha van)
- Nem igazán tudok ilyet mondani. Szeret távcsővel madarakat megfigyelni az ablakukból, de igazi olyan hóbortról nem tudok, amitől ne lenne még okosabb vagy egészségesebb. :)

Könnyen vagy nehezen megy a közös alkotói munka?
- Nagyon könnyen megy, és mivel mindketten egyre tudatosabbak vagyunk, talán évről évre még könnyebb.

Mi volt a legemlékezetesebb pillanat, amit közösen átéltetek színpadon?
- Rengeteg ilyet tudnék mondani, de talán a legutóbbi albumunk lemezbemutató koncertjét emelném ki, melyet a Művészetek Palotája Nagytermében tartottunk. A Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben minden koncert nagyon emlékezetes, remélhetőleg a következő is az lesz majd. :)

Mi volt a turnéitok során eddig a legrázósabb eset?
- Néhány éve karácsony előtt, Prága elővárosában egy hosszú turné kellős közepén feltörték az autónkat és ellopták a gitár kivételével mindenünket. Nagyon nehéz helyzet volt, de azt is megoldottuk, a turnéból pedig rengeteget tanultunk zeneileg.

Melyik három kifejezéssel jellemeznéd Veronikát?
- Céltudatos, határozott és professzionális.

A cikk eredetileg a Fedél Nélkül utcalap zenei különszámában jelent meg szeptemberben a Fülesbagoly Alapítvány gondozásában. Nyitókép: Stefanie Marcus

A bejegyzés trackback címe:

https://fulesbagoly.blog.hu/api/trackback/id/tr3716751354

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása