Fülesbagoly

Díjnyertes pálinkákat főz, és próbatermet is üzemel egy helyen Szőke Andris

2024. február 09. - Bagolyhír

Valószínűleg Szőke Andrásnak van a világon a legkülönlegesebb pálinkafőzdéje. Vagy próbaterme? Nézőpont kérdése. A háromgyerekes apuka ugyanis hazai és nemzetközi versenyeken díjnyertes pálinkákat készít nagycsepelyi főzdéjében, ahol két helyiség kompletten be van rendezve hangszerekkel, erősítőkkel, ládákkal próbateremnek. Így aztán gyakorta előfordul nála, hogy a vendégei nemcsak bérfőzést kérnek tőle, hanem közös zenélés is kikerekedik a találkozókból.

421843917_7556257181052192_2448468409859626960_n.jpg

A Martonvásárról származó Szőke András 2010-ben kezdte a pálinkafőzést Nagycsepelyen, egy Somogy megyei zsákfaluban. Bérfőzésből él, a hozott gyümölcsökből – legyen az meggy, cseresznye, körte, sárgabarack vagy szőlő - prémium pálinkát varázsol. Irsai Olivér szőlő pálinkájára különösen büszke, hiszen az ongai Quintessence Pálinka és Párlatversenyen, ahova évről évre több mint 1000 versenyminta érkezik, háromszor is a szőlő kategória legjobbjának választották a párlatjait. Továbbá Európa leghíresebb párlatversenyén, az osztrák Destillatan aranyérmet szerzett.

- Amíg nem volt családom, hat éven át itt laktam – mutat körbe a közel 100 éves épületben András. - Időközben a szüleim eladták a martonvásári családi házunkat, és a sok emléket, hangszereket ide hoztam, és berendeztem velük egy helyiséget. A gyerekkorom, a fiatalságom és a jelen töredékeit.

Andris ugyanis a pálinkafőzés mellett még egy dologhoz ért: a doboláshoz. Szöllősi Sanyi barátjával kezdte az alapoknál, egy szén szobában a házuk alaksorában, aztán punk zenekarokban püfölte a bőröket, először az A.K.A, majd a Habos oldal, később a Fekete Felhő bandákban, de amint komolyabbra fordult volna a dolog, a zenekartagok minden esetben szétszéledtek. A zenélés ennek ellenére mindig megmaradt az életében, ráadásul a covid ideje alatt tovább fejlesztette a próbatermét, és zenész cimboráktól felvásárolt több hangszert, hangtechnikai eszközt, így két helyiséggé bővült a plakátokkal, lemezborítókkal, koncertjegyekkel kitapétázott zenei szentélye. Eredetileg a Magyar Falu Vállalkozás-újraindítási Programból finanszírozta volna a hely létrehozását, de a nyertes pályázat ellenére nem kapta meg az EU-s pénz jelentős részét. De saját keretből így is van elektromos dobcucc, gitárok, basszusgitár, erősítők, ládák, mikrofonok, kábelek, keverőpult, lényegében minden, ami a zenéléshez szükséges. És hát élnek is a lehetőséggel a vendégei, akik eredetileg főzetni érkeznek hozzá, de gyakran muzsikálás is lesz a látogatásból.

- Az egyik svájci ügyfelem, és volt zenész társam ledöbbent, amikor meglátta a próbatermet – fogalmazott Andris. - Beült a dobok mögé, és elkezdett gyakorolni. Oláh Anti, az Irie Maffia egykori kongása, vagy Bakos Csabi, a Necksprain eredeti dobosa is idejött zenélni. Előfordult, hogy egy 70 és 80 év közötti papa nekiállt énekelni. De Joe File – Isten nyugosztalja – (főiskolai zenetanár Hannoverben), többféle zenei műfajban jártas zongorista) is itt gitározott. Előadta nekem a Szőke fiút. Igyekszem boldoggá tenni a vendégeimet. Amíg a nők a fodrászatban kibeszélik a bajukat, addig a férfiak nálam eresztik ki a gőzt.

422860424_1361088381186395_5919074227399894693_n.jpg

Andrist 2020-ban meghívták a Duna TV Balatoni nyár című műsorába, hogy a pálinkáról meséljen.

Az adás előtt összeismerkedett a műsor egy másik vendégével, a DJ Sigo Roou-val (Jáger Viktorral), akinek az édesapja épp dobost keresett a bandájába. Így került be Andris a Halox együttesbe, ami jövőre lesz 50 éves.

- Retró zenéket játszunk, Omegát, Ricét, Beatlest, és nyaranta 5-10 bulink van – mesélte a dobos. - A legidősebb tag a Vitéz Józsi, 76 éves, a többiek 69-70 esztendősek. Nincs drog, pia, csajozás, egyetlen fontos dolog van, hogy jól sikerüljön a koncert, a zene legyen jó. Ők is újra rögzítették a régi Halox nótákat, és készülnek új szerzemények is. Halox 2023-mat beírva rá lehet találni a nagy zenei megosztón.

A zenekar hírneve most tovább terjedt nemcsak egy másik országba, hanem egy másik földrészre is. Andris egyik ügyfele ugyanis rendszeresen részt vesz a Budapest – Bamako rally-n, és a jelenleg is zajló futamon Halox és Szőke Farkas Pálinkafőzde matricákkal díszített járművel száguld. Andris amíg itthonról szurkol neki, terveket sző a próbaterem továbbfejlesztéséről, zenélésről. Egy hangmérnök producer barátjával, aki nem mellesleg a cég egyik pálinkafőző mester is, épp a szorzó táblát zenésítik meg megbízásra. Célja, hogy ismertebb és elismertebb legyek, mint pálinkafőző és mint zenész. Szeretné, hogy a hozzá hasonló emberek szívesen mennének hozzá oda a Balaton mellé.

- Ha összerakhatnék egy szupergroupot, James Hetfield énekelne és gitározna benne, Slash szóló gitározna, megboldogult Lemmy basszerozna, és én dobolnék – mosolygott Andris. - Na de hogy ne legyek beképzelt, a dobos legyen inkább a Bakos Csabi.

Képgaléria Andris pálinkafőzdéjéről és próbaterméről:

A bejegyzés trackback címe:

https://fulesbagoly.blog.hu/api/trackback/id/tr4018322121

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása