Fülesbagoly

Petőfi versfeldolgozásokkal és mesekönyvvel jelentkezik Major Eszter

2024. január 21. - Bagolyhír

Legutóbb a Herself debütáló lemezén jelent meg dalszövege, jelenleg Nyári Alízzal dolgozik együtt, majd a Zanzibár felkérésének tesz eleget Major Eszter Artisjus-díjas könnyűzenei szövegíró. Eddig nagyjából 300 dalszövege látott napvilágot ismert előadók lemezein, közben két albumot adott ki gyerekzenekarával, és még arra is volt illetve van ideje, hogy ősszel megjelentesse első mesekönyvét. Esztert kérdeztük aktuális munkáiról.

image.jpg

Milyen volt a közös munka a Herselffel, és milyen lett a végeredmény?
- El kell mondjam, hogy nagyon menőnek éreztem, hogy a Fülesbagoly Tehetségkutatón a Zeneszöveg.hu különdíja egy dalszöveg volt tőlem. Szeretek fiatalokkal együtt dolgozni, ez a frissesség bennem is felébreszti a kezdeti lelkesedést. Atiékkal először azt beszéltük meg, hogy átnézem az elkészült dalszövegeiket, és ha úgy érzem, teszek javaslatot változtatásokra. Szerencsém volt, mert igazán tetszettek a szövegeik, és csak egy-két helyen éreztem úgy, hogy érdemes lenne egy kicsit alakítani rajtuk. Ezután kaptam egy demót a következő instrukcióval:
“Nem ragaszkodunk a feldúdolt szótagszámokhoz és sorhosszokhoz, szívesen a szöveghez igazítjuk majd a dallamot. A keverés meg persze a dalszövegtől is függ majd.” Szerintem minden szövegíró szívesen veszi ezt, mert sok az olyan felkéres, ahol a zeneszerzők ragaszkodnak az általunk megírt ritmikához, és ez nem mindig tesz jót a dalnak. Átbeszéltük a témát is: a sok borongás után egy kis reményt adó dalnak szánta a Belegabalyodnit a Herself. Ati elkezdte a szöveget, én pedig befejeztem, aztán a zenekar még finomhangolta. Nemcsak a közös munkát szerettem, hanem a végeredményt is. Szerintem nagyon hangulatos dal született. Érdemes meghallgatni!

Férjeddel, Lázár Tibor zenész-producerrel három Petőfi Sándor vers megzenésítését jelentetitek meg. Mi a kislemez története?
- A sok év alatt, amióta egymás mellett alkotunk, még csak két közös dalunk született Tibivel. A megismerkedésünk idején Az igazi, amelyet Janicsák Veca énekelt és tavaly az ovis beszoktatós dalunk, a Varázsköpeny. A jubileum alkalmából úgy gondoltuk, hogy mi is megzenésítünk néhány Petőfi verset. Tibi kiválasztotta a verseket, kigészítettük új szövegrészekkel, volt, amelyik refrént kapott, volt, ahol az eredeti verset hagytuk meg refrénnek és versszakok kerültek bele. Tibi aztán megírta az énekdallamokat, meghangszerelte a dalokat, én pedig felénekeltem. Nagyon élveztük, hogy a hétköznapi teendők mellett átszőtte a napjainkat a közös alkotás. Pár héten belül felkerül a digitális platformokra.

Milyen dalszövegeken dolgozol most?
- Éppen Nyári Alízzal dolgozunk együtt két dalán is. Még a télen megjelenik az új szóló felvétele, de előtte még Takács Nikolasszal jönnek ki egy romantikus duettel. Szandival nemrég készítettünk egy dalt, amihez heteken belül forgatnak klipet, és a 25 éves Zanzibár zenekar kért fel most egy új dalhoz szövegírásra. A dalszövegek mellett pedig az első mesekönyvem készül éppen, ami a Napraforgó Könyvkiadónál jelenik meg majd ősszel.

Mindamellett a Major Eszter és barátai gyerekzenekarod két lemezt adott ki az elmúlt bő 5 évben. Hol tart most az együttes?
- A két nagylemez után most évi 2-3 dalt szeretnénk kihozni, rengeteg ötletünk van, ami megvalósításra vár. Novemberben szerződést kötöttünk az RnR Music-kal, ahol Sass Peti kezdte el a koncertjeink szervezését. Reméljük, hogy egyre több helyen adhatunk koncertet a gyerekeknek.

A bejegyzés trackback címe:

https://fulesbagoly.blog.hu/api/trackback/id/tr7218308039

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása