Fülesbagoly

Zeneszentélyben alkotott a fingerstyle gitározás hazai mestere

Interjú Kölyökkel, a Fülesbagoly Tehetségkutató nyertesével

2017. július 09. - NagySzabolcs

Pár esztendeje sok színvonalas, egy szál gitáros-énekes produkció bukkant fel, például Petruska András, Szakonyi Milán és Hangácsi Márton. Bizonyos értelemben közéjük sorolandó Nemes Gábor, azaz Kölyök, de ő loopokat és didgeridoo-t is használ, ráadásul szájdobol is, lényegében egyszemélyes zenekarként létezik. Kölyök idén áprilisban 151 indulóból megnyerte a Fülesbagoly Tehetségkutatót, és most feltettünk neki pár kérdést, hogy megtudjuk, azóta mi történt vele.

bhm_8939_1.jpgFotó: Buzás Tamás

A Fülesbagoly Tehetségkutató megnyerésével stúdiózhattál a SuperSize Recordingban? Milyen volt a munka?

Igazi élmény volt! Izgalmas, profi és kimerítő. Mivel minden hangszeres és ének szólamot én játszottam/énekeltem fel, nemigen volt idő szusszanásra. A zenésztársak és az ebből adódó belső kontroll híján kulcsfontosságú volt, hogy megtaláljuk az összhangot a hangmérnökkel. Érzésem szerint ez Makay Andrissal kiválóan megvalósult, remélhetőleg a végeredmény fogadtatása is ezt igazolja majd. A SuperSize stúdiónak különleges varázsa van. A világszínvonalú berendezések, a fantasztikus atmoszférájú és akusztikájú feljátszóhelységek mind egyfajta zene-szentély hangulatot árasztanak. Ehhez jön még a tudat, hogy például Al Di Meola is ebből a hűtőből kajált, ebbe a retyóba brunyált, stb. A négy nap amit ott töltöttem teljesen olyan érzés volt, mint  amit kissrác koromban arról gondoltam, milyen az, amikor xy-híres zenekar  úgymond "stúdióba vonul". Az egész Fülesbagoly Tehetségkutató már ezért megérte, persze reméljük, ez még csak a kezdet! :) 

 
 
Mikor jelennek meg a dalok?
 
Valamikor az ősz folyamán, amikor a nyári fesztiváldömpingből felocsúdó zeneszerető közönségnek már lesz energiája figyelni az újdonságokra.
 
 
Felkérést kaptál az idei Gitármánia Tábor szervezőitől, hogy tarts kurzust? Mi fog történni az órádon?

 

Ezen a kérdésen már én is elgondolkoztam... Polgári foglalkozásomra nézve gitártanárként tevékenykedem egy jó ideje, de ez most nem a hagyományos értelemben vett gitár kurzus lesz. Andrásik Remo, a tábor szervezője arra kért, hogy tartsak inkább egyfajta előadást az egyszemélyes zenekari koncepciómról, a loop-olásról, beatboxról, didgeridoo-ról stb. Persze ez nem úgy fog kinézni, hogy a loop-pedálom használati utasítását szemléltetem élőben...ilyen videókkal tele van a tudjuk mi. Természetesen az alapvető eljárásokat el fogom magyarázni, de ezen túl inkább zenei struktúrákat boncolgató, általánosan gondolatébresztő előadást tervezek. Nyilván azért a "dunántúli-fingerstyle" gitározás propagálását se nagyon fogja megúszni az, aki odatéved.

 

Hogyan alakul a nyarad?

Nyaralás megvolt, innen már csak muzsika, :) szóval egész jól alakulnak a dolgok. Felléptem Pécsett a Sétatér Fesztiválon, játszani fogok a komoly hazai neveket felvonultató Bor-Mámor-Bénye fesztiválon, a Campus Fesztiválon (ez Fülesbagoly-nyeremény volt), az Ördögkatlanon, a szolnoki Örökség Fesztiválon, Veszprémben, Isaszegen és az említett Gitármánia Táborban is lesz koncertem. Ezen kívül a Harpagon-z.t. duó tagjaként meghívtak az ausztriai Lienz-be, egy nemzetközi utcazene fesztiválra. Néhány éve a híres Ferrara Buskers-en volt alkalmunk részt venni ezzel a formációval, meghívott fellépőként. Ott fertőződtem meg anno a beatboxolással, remélem most is valami hasznosat szedek össze. 

A bejegyzés trackback címe:

https://fulesbagoly.blog.hu/api/trackback/id/tr3112650139

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása