Fülesbagoly

A kor zenéje, izgalmasan

2019. május 06. - NagySzabolcs

Meglestük a Dürer Kertben a The Anahit lemezbemutatóját. Azért tettük, mert az egyik legizgalmasabb zenei formáció ma Magyarországon, és ez volt az első koncertjük. négyesben.

anahit_live.jpg

Tavaly a Trip Hajón, a Fülesbagoly Tehetségkutató döntőjében látva döntöttem el, hogy záros határidőn belül egy önálló bulin is megnézem a The Anahitet. Akkor még csak két főből állt a formáció, Csányi Rita énekelt, és Sashegyi Soma hozta az elektronikát. Már akkor lehetett érezni, hogy ebből a projektből még sok kisülhet, lévén, hogy Csányi Ritában megvan a dalszerzői véna, jól is énekel (megkapta a legjobb énekesnőnek járó díjat), és az a minimál elektronika, amit csinálnak, megtalálhatja a közönségét. A zsűri egy erősebb kritikával illette őket, hogy hiányzik a gitár és az élő dob. Hogy az itt elhangzottak alapján történt, vagy sem, azt nem tudom, de mindegy is, mindenesetre pénteken a Dürer Kertben megtartotta első koncertjét négytagú felállásban a The Anahit, a duóhoz csatlakozott ugyanis Havasi-Hollanda György gitáros és Kocsis Dániel dobos.
És igen, a színpad megtelt élettel, lett egy vastagabb hangzás, és értelemszerűn színesebb is lett a produkció. Rita a tehetségkutatón egy megszeppent kislányként állt a színpadon, itt viszont határozott frontemberként, jó átkötő szövegekkel vezényelte le az estét. Második, Addicted című lemezét mutatta be a The Anahit, és rendesen meg is telt a Dürer Kert középső, 041-es terme. A négyes felállásnak köszönhetően egyes dalok új színt, új egyéniséget kaptak, és ez jót is tett az élő hangzásnak. A hosszúhajú, fejpántos gitáros pedig egy különleges színfoltnak bizonyult, nemcsak a játéka miatt, hanem mert egy kissé bolondos fazon, aki egyébként végig énekelte is a dalokat, na nem mikrofonba, mert az nem volt neki, hanem úgy a semmibe. 
Konklúzióként maradt némi kritika és sok pozitívum. Kezdjük az előbbivel. Ahogy említettem, Csányi Rita remek dalszerző, de érezhetően még többet ki tudna hozni magából. A mondanivaló teljesen rendeben van, de a zeneszerzést tekintve több karakteresebb dalra lenne szükség. Két kiemelkedő számuk van, az In The Dark és a Clouds of Smoke, s lám, ez a két dal nagyságrendekkel több YouTube-megteknitésnél tart, mint a többi. Nem véletlenül. A másik, hogy - az egyébként precíz - dobosnak sokkal vaddisznóbbnak, és témáját tekintve bátrabbnak kell lennie. Több tört ütem, több erő, több vagányság. 
És akkor a pozitívumok, legalábbis a legfontosabb közülük. A koncerten végig sütött a színpadról az energia, még a lassú daloknál is, csak akkor egy másfajta energia. Megvolt a tagok közötti kohézió, és egyáltalán nem jött le, hogy ez az első közös koncert. Csányi Rita - mint említettem - tökéletesen végigvitte a bulit. És ami a legfontosabb: a The Anahit a mai magyar könnyűzenében azon kevés formációk egyike, amelyik meg tud felelni a kor elvárásainak, ugyanakkor izgalmas zenét is produkál, ráadásul őszintén. Tök egyszerű a képlet a jövőre vonatkozóan,: nincs más hátra, mint előre.

/Fotó: Schafer Dávid/

A bejegyzés trackback címe:

https://fulesbagoly.blog.hu/api/trackback/id/tr4514811502

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása