Fülesbagoly

Parkban mama, gyerekek, csupa ska, szeretet

2018. szeptember 04. - tothjutka

A Budapest Park minden nyáron havonta egy vasárnap délelőttre Pöttömkertté alakul át, ahol gyerekkoncertek, cirkuszi, báb- és színházi előadások, a Csodák Palotája, kézműves sátrak, arcfestés, csillámtetkó és más, családosoknak kedvező programok várják kicsiket és nagyokat. A szeptember 2-i Pöttömkertben a PASO adott karibi gyerekkoncertet, ami ismét fergetegesre sikerült.
img_8983.jpg

 A Kaláka, Gryllus Vilmos és Halász Judit koncertjeire egy-két nap alatt elkelnek a jegyek bárhol, bármikor is lépjenek fel - ez tény. Az is tény, hogy egyre többen viszik a kicsiket akár komolyzenei beavató koncertekre is, és sokan járnak Ringató vagy Kerekítő foglalkozásokra, ahol népdalokat, mondókákat tanulnak a családok képzett előadóktól, zenepedagógusoktól. Ebből is látszik, mekkora igény van a minőségi gyerekzenére. A kínálat az utóbbi években a könnyűzenében is bővülni látszik, és szerencsére a művészek többsége most már nem „letudni” akarja ezeket a fellépéseket, hanem színvonalas, értelmes szövegeket írnak a gyerekeket érdeklő témákról, és zeneileg is partnerként kezelik a legkisebbeket. Nem becsülik le a kicsiket, nemcsak pénzt akarnak keresni, hanem valóban szórakoztatni és urambocsá’ nevelni akarnak. Végre már nemcsak bugyuta, egybites, gagyi szintetizátoros produkciókkal haknizó gyerekműsorok közül választhatnak a szülők, ha a már említett nagy klasszikus előadókon túl másféle (könnyű)zenével is fejlesztenék a csemeték zenei érzékenységét.  

Nagyon szubjektív lesz a koncertbeszámolóm: kisgyerekes szülőként minimálisra csökkentek az esélyeim, hogy bármikor kedvemre eljussak a kedvenc zenekaraim esti koncertjeire legyen az rock, jazz , ska vagy akár világzene. A problémámra részben – meglehetősen speciális - gyógyír, hogy az egyik favoritom, a Pannonia Allstars Ska Orchestra (PASO) tagjai és rajongói közül is egyre többen alapítottak családot, ezért a zenekar előrukkolt egy karibi gyerekkoncerttel, aminek feltétlen rajongói lettünk. (Óvodáskorú gyermekem – saját akaratából - az első sorban szokta végigtáncolni a gyerekbulit, mint én, ha eljutok egy esti koncertre. Sőt, nálunk már a nagymama is rajongó lett, hála a gyerekbuliknak.) Ott voltunk a debütáló eseményen, amit tavaly Mikulás-nap környékén a Művészetek Palotájához tartozó cirkuszsátorban tartottak meg.  A fellépésről – és a színpad előtt táncoló gyerekközönségről - készült 360 fokos videót teljes egészében megnézhetitek:

Azóta lehetőség szerint mindegyik PASO karibi gyerekkoncerten igyekszünk ott lenni, mert családilag nagyon jól szórakozunk, és közös élményekkel gazdagodunk. A karibi zene ugyanis tényleg olyan életvidám, mint ahogyan a PASO állítja, vagyis kisüt tőle a nap – a szó szoros és átvitt értelmében egyaránt.  (Vasárnap délelőtt a Pöttömkertbe tartva még lógott az eső lába, de ahogy a frontember, KRSa magához vette a mikrofont, tényleg kisütött a nap a Budapest Park felett a több száz család kedvéért. )

Aki rendszeresen jár koncertekre a Budapest Parkba, annak a Pöttömkert óriási flash, pláne első alkalommal, hiszen a szórakozóhely, ahol előző este még több ezren buliztak, táncoltak, csápoltak vagy éppen pogóztak, nappal teljesen más arcát mutatja. Először olyan az egész, mint egy kulturális sokk. Belépsz a kapun, és tényleg kint hagyod a valóságot, hiszen ilyenkor is több száz vagy több ezer ember van a Parkban, de a többségük még bölcsis, óvodás vagy alsó tagozatos kisiskolás. A hely tele van babakocsikkal, rollerező, rajzolgató, gyöngyöt fűző, legózó és kifestett arcú, csillámtetkós kisebb-nagyobb gyerekekkel, szappanbuborékokkal, lufikkal, ugrálóvárakkal, rengeteg játékkal, szülőkkel és nagyszülőkkel. A  rendőrautóba vagy az örök kedvencbe, a kukásautóba is be lehet ülni, de korábban volt például pónilovaglás is a Parkban. Mindenki mosolyog, mindenki boldog, süt a nap, minden színes. A béke és a jókedv szigete.

img_8997.jpgA PASO a felnőtteknek szánt koncertjein legendásan energikus bulikat szokott adni, és a zenekar a gyerekeknek szánt fellépésein is rendesen odateszi magát. Mivel pár perc késéssel érkeztünk a Pöttömkertbe vasárnap délelőtt, a Száraz tónak nedves partján című dalt ska-verzióban még a kapun áthaladva, de már táncolva hallgattuk meg. A dalok egy része ugyanis átdolgozás, egy része viszont saját szerzemény, mint például az „utánozó majomról” szóló dal, amely alatt alaposan megmozgatják a gyerekeket és szüleiket is, hiszen azt kell csinálniuk, mint a kismajomnak a dalban, hiszen „akármit csinálok, ki barátom, utánoz a majom mindenáron”. Például ha leguggolok, ő is guggol, ha körbeszaladok, akkor ő is futkározik – énekli valahogy így a frontember - , és ha ska zenére táncolok,  akkor a kismajom- és a közönség is - utánozza a mozdulatokat. A vasárnapi buli tehát erős repülőrajttal indult….

A folytatásban meghallgathattuk „ a medve nadrágjáról” szóló bájos dalt, amely ugyancsak egy saját szerzemény, és arról szól, hogy a medve megfázott, mert levette a nadrágját. A dalszöveg gyerek-kompatibilis, de nem bugyuta, ami hatalmas felüdülés néhány magyar, kifejezetten gyerekre specializálódott előadó szövegeihez képest.  A fülledt, nyári melegben még poénokra is okot adott ez a dal, hiszen az öltönyt viselő, most is elegáns PASO egyik tagja megjegyezte, hogy az időjáráshoz képest kissé talán túlöltöztek, mire a szokásos fehér öltönyét és kalapját viselő frontember, KRSa azt javasolta, hogy akkor vegyenek le magukról zenésztársai valamilyen ruhadarabot, de lehetőleg csak a zakót. A nadrág azért maradjon…Nehogy véletlenül úgy járjanak, mint a dalban a medve….

img_9018.jpgA medve után az „elefántos dal” jött, amiből kiderül, hány elefánt fér el egy szalmaszálon. A vidám ska szerzemény közben KRSa elefántot imitálva a kezével gyakran le is jön a színpadról a gyerekek közé, és együtt táncolnak a nézőtéren. Ha pedig a nagy ugrálásban megéheznének a kicsik, jöhet a Nyami, nyami (jaj, de finomat főzött a mami)  című opusz.

A Nyami után a PASO a felnőttek kedvéért eljátszotta az egyik legnagyobb slágerét, az evés témaköréhez passzoló Hungarian Dish című dalt, ami alatt beütött az igazi flash. A nézőtéren ugyanis a szülők kezdtek őrült módjára ugrálni meg „bólogatni” – itt lehetett leginkább lemérni, hogy milyen sok kisgyerekes PASO-rajongónak okoznak örömöt ezzel a többgenerációs koncerttel.

Ismeretlen anyukákkal, apukákkal mosolyogtunk össze a Hungarian Dish alatt, ugrálás közben, akik láthatóan hasonló cipőben járnak, mint én. Nekünk fényes nappal, kb. déli 12-kor adatott most meg az a koncertélmény, amire a gyerekek születése óta ritkábban van lehetőségünk, pedig nagyon nagy szükségünk van ilyesfajta „felnőtt” kikapcsolódásra is. (A korábbi PASO- gyerekkoncerteken egyébként a Hello Gagarin vagy  A Tenkes kapitánya című slágerek is előkerültek, amelyek egyáltalán nem lógtak ki a repertoárból, és nagy boldogságot okoztak a "felnőtt" PASO-koncerteket rendszeresen látogató szülőknek.)

A Hungarian Dish és az ugrálás után két Kaláka-feldolgozással folytatódott a buli: a Kárókatona című dal ska-újraértelmezése tiszteletben tartotta az eredeti mű szellemiségét,  ugyanakkor fel is dobta a klasszikus gyerekdal hangulatát, amin generációk nőttek fel. A Nandu című Kaláka-dalba pedig még patois-nyelvű szövegrészletek is bekerültek, amitől rögtön PASO-slágerré (is) vált.

Ahogyan KRSa felkonferálta, a nagyobb gyerekek- akik már ezen szocializálódtak- és szüleik - akik ezen nőttek fel - kedvéért felcsendült még a Star Wars zenéjének átdolgozása is, ami közben az ember szinte várja, hogy Darth Vader fehér öltönyben és kalapban bukkanjon fel a színpadon a birodalmi osztagosok kíséretében….

A kb. 40-50 perces - vagyis a gyerekek befogadóképességének megfelelő hosszúságú – koncert végén a zenekar közkívánatra ismét eljátszotta az „utánozós majomról” szóló dalát, amely méltó lezárása volt ennek a szuper délelőttnek.  Mi már alig várjuk a következő PASO karibi gyerekbulit, és azt javasoljuk a rendezvényszervezőknek, hogy ha igényes, élőzenés gyerekműsorban gondolkoznak, akkor bátran hívják el fellépni a Pannonia Allstars Ska Orchestra csapatát is. Nem fognak csalódni….

Legközelebb szeptember 15-én a tállyai Kerekdomb Fesztiválon koncertezik a Pannonia Allstars Ska Orchestra, ahol lesz egy gyerekkoncertjük, és egy hagyományos, felnőtt buli is.

A kísérletező kedvű zenekar egyébként október 31-én ismét különlegességgel készül az ínyenceknek, ugyanis a Művészetek Palotájában a PASO Big Band lép fel, vagyis a slágereiket most először big band-hangszereléssel és felállásban adják elő, így több mint egy tucat fúvóssal szólalnak meg a dalok, némelyik akár teljesen swinges lüktetésbe áthelyezve.

(Fotók: Kiss Krisztina / Budapest Park)

A bejegyzés trackback címe:

https://fulesbagoly.blog.hu/api/trackback/id/tr914221669

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása