Fülesbagoly

Csík zenekar, ez tényleg szerelem

2018. május 16. - Bagolyhír

Most múlik pontosan! …Engedi, hadd menjen? Csodás dolgok történnek, amint épp befejezem művemet, mely elbeszéli a 30 éves Csík zenekar jubileumi koncertjének történetét. Az úr 2018. évének és április havának 21. napján megengedték, hogy megtiszteljem a jelenlétemmel a csodás estet. Szaladjon belőlem kifelé, gondoltam egyetlen.

dsc05295.jpg

Csík zenekar – a név a magyar emberek többségének nem szorul magyarázatra. Azonnal beugrik a fejbe a ’Most múlik pontosan’, esetleg az idősebbeknek a ’Zöld erdő, de magas’. A Kossuth-díjas magyar népzenei- és az utóbbiakban világzenei együttes az évek alatt a magyar zenei élet megkerülhetletlen ikonjává nőtte ki magát. Útjuk során kultúránk igéjét a Sziget fesztiválon kívül Olaszországba, Amerikába és Észtországba is elvitték.

Az új bandák, újféle zenék, ízlések megismerése során az ember csodás dolgokról maradhat le, ha két lábon járó rögtönítélő bíróságként működik. Munkájukra egy felületes hallgatás után könnyen rá lehet nyomni a ’valami unalmas zene, amit énekórán lök a tanár, #legyenmárvégebüfébekellmennem’ jelzőt - viszont, ha megállunk, hogy feltörjük az egó ellenállásának jegét, a friss albumokba merülve egészen ’evilági’, a népzene autentikáját mégis megörző dalvilágban találja magát az ember. Személyes kedvencem a Senki nem ért semmit (2015. - aranylemez, Fonogram-díj) és a Lélekképek (2011.). A régebbi dolgokat iletőleg gyémántokra akadhat az ember a ’Tiszta szívvel…’ energikus tánczenéjét hallgatva.

Az ismerkedés fokozatosan gyújtotta be az izgalom lángját – mint, amikor zöldteázol kávé helyett – de szombaton már remegő szívvel és újgyermeki mosollyal az arcomon gyömöszöltem az objektívjeimet a táskába, készülődve, hogy életemben először lássam írásom főtárgyát élőben.

A koncertnek az egri körcsarnok adott helyet, épp a hangolás végére csöppentem be a nyüzsgő arénába – technikusok, fellépők, szervezők és sajtósok sürgő-forgó elegye, ami egy, az utolsó lépésig időzített, megszervezett, sikerre tervezett gépet alkot – káosznak álcázva. A színpad a küzdőtér hosszanti aranymetszésében, a lelátóval szemben volt felállítva - a rajta elhelyezett mikrofonok sokaságával korai hírnök volt a szereplők későbbi viszonylagos zsúfoltságát illetően. ’üldögélős (műanyagszék, lelátó) koncert’ lévén még a teltházat figyelembe véve sem számíthattunk vad fesztiválhangulatra.

Kitartóan várt jubileumi performanszunk néhány perccel hét után vált valósággá, a felvonulásos tapsvihar után a Csík zenekar kezdett a ’Régi mulató’ című számmal. A setlisten a klasszikusok mellett döntő mennyiségban új számok, és új feldolgozások szerepeltek, ugyanis ezen az estén került bemutatásra Szabó Attila szólólemeze, a Lélekbiztosító. ,,Az anyag másfél évig készült, a közreműködők között volt a Csík Zenekar és a Második Műszak (Szabó Attila két formációja), Ferenczi György, Pintér Zsolt, Gábor Andor, Hock Ernő, Jankó Miklós, Kohánszky Roy, Presser Gábor, Apáti Ádám, Csorba Lóci, Nemes Zoltán, Gulyás László, Panyi Tibor, Lovasi András, Falusi Mariann, Mező Misi, valamint Szabó Attila családtagjai.” (forrás: heol.hu) Mondhatni, lélekbiztosítást kötöttünk.

dsc05287.jpg

Most emlékezzen vissza (képzelje el) egy zsúfolt metalkoncertes élményére, ahol a banda, a közönség, a fények és a testszag mind aggresszív ereje teljében tombol, s ön, mint óvatos duhaj, szivacsként átélve az atmoszféra érzéki tényeit, nem tudja eldönteni, hogy az életét vagy a kameráját féltse jobban. Ehhez képest a ma esti tárgyaim teljesen másképp közelítették meg a színpadi szórakoztatást, néhol tüzes improvizációval, néhol pedig könnyed, esetenként bohókás viccelődéssel korbácsolták fel a nagyérdemű érzékeit, érzéseit, egyedi atmoszférát teremtve.

Mindennek elején érdemes kiemelni Makó Pétert, a zenekar fúvósát, aki sokoldalú hangszerválasztásaival a koncert teljes hosszában hol klarinéton, szaxofonon, hol pedig furulyákon játszva szolgáltatta szólóit, teli élettel. Összehozott az élet a nyírségi lakodalmak nevelte Jimmy Page-dzsel.

Még a hely tiszteletére elhangzottak az egri boros nóták, majd rövidesen Lovasi Andrást is üdvözölhettük a színpadon. A Csík zenekarra nagy hatással volt a Kispál és a Borz zenéje, több számukat átdolgozták, Bandi még szöveget is írt nekik. Most a zenekar támogatásával az 'Apám övének a csatját adta elő'.

A munka miatt nyughatatlan apát megmintázó dalt csontig átjáró, mélyen elfojtott stressz járja át. Ezt a gitár bágyadt dallama és a könnyed előadásmód minduntalan igyekszik feledtetni, a melódiákon idegesen fel-alá rohangáló hegedű viszont nem enged kiszabadulni a fejedből. Nem lőtte le a hangulatot, csak transzformálta - mint amikor a tűzből jég lesz.

Amennyire lefogott minket az övcsat, annyira rúgtunk ki a hámból - a pillanatnyi sztázis után jött egy 'Dal a teázáshoz' a Csíktől, majd a 'Zár az égbolt' és a 'Fiúk ölébe a lányok' c. Tankcsapda feldolgozás Lovasi András hangjával.

dsc05685.jpg

Mandolin, basszusgitár, cajon, kürt, szájharmonika: vagy egy hároméves játszott a Garage Banddel, vagy az 1ső [első] pesti Rackákról van szó.

A kortárs folkot és a magyar hagyományokat rock, blues és soul elemekkel házasító Rackajamet Ferenczi György szájharmonikaművész alapította, aki 20 évnyi tapasztalatával a zenei téren, 270 körüli albumközreműködéssel a háta mögött bőven kompenzálja a viszonylag új formációt 'történelmi téren'.

Zenéjük a rengeteg keveredő influencia elegye a formáció különleges elméinek neuronjain átvezetve a lenyűgöző értelemben leírhatatlan kompozíciókat eredményez - meg sem próbálkozom a leírással, meg lehet hallgatni. Fenomenális.

Legelőször egy bemelegítettek egy Erzsébeti szvittel, majd eljátszották Bandival a 'De szeretnék'-et. Ezután a színre lépett Pici bácsi is.

Presser Gábor, a magyar könnyűzenei élet minimum meghatározó alakja, érdemes művész, zenész, zongorista és zeneszerző (műveinek listája külön oldalt foglal el a Wikipédián), munkájának elismeréseként Kossuth- és Erkel Ferenc-díjat is kapott. Mély, öblös hangja egyszerre a langyos tavaszi szellő fátyla és egy pusztító nyári zivatar dörgése. Zengő ováció közepette lépett színpadra.

dsc06002.jpg

Csend és nyugvás nélkül rázendítettek az 'A széki hobo' -ra /Lélekképek/, ezek után Pici bácsi éneke triplázott, következett a 'Kézenfogsz és hazavezetsz', a 'Mi lesz velem' és az elnyűhetetlen LGT klasszikus, az 'És jött a doktor', ami a végén rövid impróba torkollott. A stage világítása és a hangzás mind jubileumi szinten volt, látványelemként időközben fel-feltűnt néhány elnyúlt, fehér virágforma a plafonra vetítve.

Rövid sötétedés után Szabó Attila lép a reflektorfénybe. A Csík zenekarral Kossuth-díjas és Prima Primissima -díjas, Eger város díszpolgára címet viselő zenész először az egri Eszterházy Károly Egyetemen (akkor még főiskola) ismerkedett meg a magyar népzene dalformáival hegedűn, a hangszeren, amin gyermekkora óta játszik. Élete során nagy hatással volt rá a Beatles, az angol együttestől fel is doglozta a 'You won't see me' - t. Ezt a számot hallhatuk most.

Legutoljára Szabó Attila családja vonult be, Molnár Edit, Szabó Anna és Ábel. Az ő előadásukban hallhatuk a 'Repülök'-et, majd az 'Ágy, asztal TV'-t Legutolsóként a Csillag vagy fecske hangzott el, természetesen a ráadás előtt.

Az ütemes visszatapsra rövidesen 'feltámadtak', és ráhúztak egy ütemes Szilágysági tánczenére, ami egybe lett fűzve a 'Most múlik pontosan' - nal. A hirtelen váltás meghozta a hatást, korosok és kortalanok együtt váltak ámuló gyermekké. Majorosi Marianna hangja egészen a szívünkhöz szólt - tudják, abba a mélységbe, ahova a félelmük azt mondta, tilos lemenni. Következett az 'Ugye mi jó barátok vagyunk' közös előadásban, nosztalgikus hangulatot hozva. A végső elköszönés előtt még bemutaták a Csík zenekar és Szabó Attila közös születésnapi tortáját (sajnos felkészületlenül ért, és nem tudtam lencsevégre kapni).

Őszintén szólva? Unalmas koncertet vártam, de ez az esemény többszörösen felülmúlta minden várakozásomat, egy maradandó élménnyel gazdagítva. Villámlik, mennydörög... Ez tényleg szerelem.

Szöveg és fotók: Holecz Bálint

 

A bejegyzés trackback címe:

https://fulesbagoly.blog.hu/api/trackback/id/tr9113913700

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása