Fülesbagoly

Meggyújthatok dolgokat, amiknek aztán mindenki örül

2017. január 21. - NagySzabolcs

A zenei háttérszakma 12 dekoratív hölgye vetkőzött neki finoman, hogy egy naptárban szerepeljenek, és a kalendárium eladásából származó bevétellel a Mályvavirág Alapítvány munkáját segítsék. Köztük van Juhász Eszter, aki menedzserként, roadként, turnémenedzserként, és - ami a legfontosabb - pirotechnikusként segíti a zenekarok munkáját. Eszter mesélt a férfias melóról, az örömteli és nehéz pillanatokról. Elmondta azt is, mit reagált egy olyan felkérésre, miszerint a tüzijáték fellövése közben le kéne vetkőznie.

eszter_1.jpg

Fotó: Hegyi Júlia Lily

Milyen a naptár fogadtatása?
- Úgy érzem elképesztően jól fogadta a közönség a naptárat, nagyon szeretik, már a fele biztosan elfogyott.
Tudom, hogy roadolsz, turnémenedzserkedsz és pirotechnikus is vagy. Pontosan milyen munkákat végzel, mely zenekaroknál?
- A Baron Mantis zenekar menedzsere vagyok, itt tulajdonképpen mindent IS csinálok :) A Budapest Voices kórussal és a Hiperkarmával helyettes turnémenedzserként, vagy/és sofőrként dolgozom. Beugrósként sok zenekarral volt szerencsém együtt dolgozni, pirotechnikusként pedig főleg fesztiválszínpadokon, színházakban, forgatásokon, vagy egyéb kültéri eseményeken közreműködöm.
Miért választottad ezt a férfias, kemény szakmát? Hogyan csöppentél bele?
- Mindig mindenről a férfiak tehetnek :) Gyerekként íjjászversenyekre jártunk a nővéremmel, mondhatom férfias közegben nőttem fel. Így ismerkedtem meg későbbi párommal, aki pirotechnikusként dolgozott és ő vitt bele a rosszba, mellette tanultam ki a szakma alapjait. Annyira megszerettem a dolgot, hogy 20 évesen én is letettem a vizsgát és elkezdhettem önállóan dolgozni.
Milyen örömforrásai vannak a munkádnak?
- Szuper helyszíneken dolgozhatok, remek emberekkel, és nem mellesleg meggyújthatok dolgokat, amiknek aztán mindenki örül. De azt is szeretem, hogy a munkáim tele vannak kihívással, és rengeteget tanulok folyamatosan.
Jellemzően kikkel könnyebb, és kikkel nehezebb a közös munka?
- Ez teljesen változó, de az talán igaz, hogy minél profibb az adott esemény, stáb, helyszín, vagy zenekar, annál könnyebben megy a közös munka. A pirotechnikai eszközeimmel, bombáimmal például sosem szoktam vitatkozni. Csendesen elfoglalják helyüket és akkor indulnak, amikor kérem.


Mi volt a legnehezebb pillanat a munkád során?
- Ebből azért akad bőven... Például múltkor az az 50 kilós rack... Vagy az enyhén ittas zenekartag megtalálása hazaindulás előtt. De mikor a show előtt 5 perccel meghal az indítógép, talán az az egyik legkellemetlenebb.
Volt olyan meló, amire nemet mondtál?
- Persze. Egyszer volt egy olyan kérés, hogy miközben lövöm a tűzijátékot, mi lenne, ha levetkőznék, vagy vinnék magammal egy másik dekoratív hölgyet, és ő vetkőzne. Meg vannak a lehetetlen küldetések, például 10 perces tűzijáték 50 ezerért, vagy a tűzijáték 4-es 6-os megállóból.
A te szakmádat jellemzően férfiak űzik. Sokszor vagy összezárva velük turnén, nagyobb utakon. Gondolom, előfordult már, hogy szorosabban is megismerkednének veled. Mit lépsz ezekre?
- Többnyire egyet hátra. Szóval igen, ez megesik, de mi elsősorban kollégák illetve barátok vagyunk, és a legtöbben ezt tiszteletben is tartják.
Fontos, hogy szeresd annak az együttesnek a zenéjét, amelyikkel dolgozol?
- Az attól függ, épp milyen minőségben dolgozom velük, de mindenképpen sokkal jobb, ha szeretem is a zenéjüket.
Mik a távlati terveid? Lehet, hogy 20 év múlva is turnébuszokban ülsz?
- Nos, ennyire nem látok előre, de szeretem amit csinálok, és remélem, még nagyon sokáig csinálhatom.

A bejegyzés trackback címe:

https://fulesbagoly.blog.hu/api/trackback/id/tr9312142709

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása