Fülesbagoly

Díjat kapott és online koncertre készül Czutor Zoli

2020. november 15. - Bagolyhír

Czutor Zoltán kapta idén az egyik Emberi Hang-díjat. Az Emberi Hangon az Életért Egyesület évente olyan személyeket tüntet ki, akik példamutató módon állnak ki a kirekesztés ellen, a béke és a szeretet mellett, és segítséget nyújtanak a rászorulóknak. A frissen díjazott művész közben zenekarával, a Belmondóval az első online koncertjére készül, miután harmadszor is lefújták a lemezbemutatójukat a vírushelyzet miatt.

czutorz2.jpg

Az Emberi Hangon az Életért Egyesület évente adja át az Emberi Hang-díjat. A díjat olyan személy kaphatja meg, aki a szeretet, a béke, a humanizmus, a tolerancia és a segítségnyújtás mezsgyéjén jár, elutasítja a rasszizmust, a kirekesztést és a homofóbiát. Életével, tetteivel példa arra, hogy emberi módon is lehet élni és önzetlenül segíteni másoknak. Az Emberi Hang díjat Patak Gábor „Gaba” alapította 2014-ben. Alapítása óta a díjazottak között volt például Törőcsik Mari, Presser Gábor, Rácz Kati, Madarász Katalin és Radics Gigi is. Idén az egyik díjazott Czutor Zoltán, a Belmondo zenekar frontembere, akit elcsíptük egy villáminterjú erejéig.

A közvélekedés szerint nagyon szókimondó, határozott véleménnyel rendelkező és nem finomkodó, karakán, megosztó személyiség vagy. Mit gondolsz, miért éppen te kaptad ezt az elismerést?
- Azért esik különösen jól az Emberi Hang-díj, mert mindenféle szarkazmusom, a szúrós megjegyzéseim, vagy épp nyersességem ellenére átviláglik a lényeg. Akik jól értenek engem, látják, hogy számomra mi is fontos igazán. A társadalmi szolidaritás és az elesettek segítése kiemelt értékek, és éppen ezeket tartja fontosnak a díjat létrehozó alapítvány is. Aki követi a munkásságomat, azzal is tisztában van, hogy a lehetőségeim szerint segítek karitatív kezdeményezéseket is. A zenekaraimmal és szólóban is rendszeresen lépek fel jótékonysági eseményeken, ilyen volt például a Cipősdoboz koncert is. A Mikulásgyárban is rendszeresen muzsikáltunk a Belmondóval évekig, sőt a gyerekzenekarom, a Czutorborsók „Kresz Géza utazásai” című lemezének teljes bevételét is felajánlottuk a nehéz helyzetben lévő családok megsegítésére. És még sorolhatnám, hiszen gyakran és örömmel vállalunk el hasonló felkéréseket. Megtisztelő, hogy olyan kiemelkedő művészek, mint például Törőcsik Mari és Presser Gábor után én is elnyertettem ezt az elismerést. Megtisztelő az is, hogy idén Somló Tamás, az LGT egykori tagja a másik díjazott, akit posztumusz tüntettek ki. A díjat az özvegye vette át egy családias, bensőséges hangulatú kávéházi találkozón, mert a vírushelyzet miatt most csak erre volt lehetőségünk.

emberi_hang_2.jpg

A vírushelyzet miatt bevezetett korlátozások hogyan befolyásolták a Belmondo életét?
- A többi zenészhez hasonlóan márciustól mi is fellépések nélkül maradtunk, ami mindannyiunkat megviselt. Az év elején jelent meg a Hülyegyerekek című új nagylemezünk, aminek a lemezbemutató koncertjét nem tudtuk megtartani. Újabb és újabb időpontmódosítások után háromszor fújták le a koncertet a szigorítások miatt. Úgy tűnt, hogy novemberben, pont ezen a hétvégén végre megtarthatjuk, de sajnos ez is elmaradt. Egyelőre nem is tudni, mikor léphetünk fel megint közönség előtt, pedig már nagyon hiányzik. Emiatt most egy online bejelentkezés-sorozatot indítunk, amit korábban sosem csináltunk.

Miért éppen most? És mire lehet számítani? Lenyomjátok az elmaradt lemezbemutató koncertet?
- Nem, de játszani fogunk dalokat az új nagylemezünkről. Bár a fellépéseink idén elmaradtak, a srácokkal rendszeresen összejövünk a próbatermünkben zenélni, sőt új dalok is születnek. Azt vettük észre, hogy akármilyen fáradtan vagy nyomott hangulatban is érkezik valaki a próbára, öt perc alatt fülig ér a szája. Ezt adja nekünk a zene és a barátság. Ezt az örömöt szeretnénk megosztani a közönséggel, ezért életünkben először november 18-án, szerdán 18 órától csinálunk egy live-ot, amit a Belmondo zenekar Instagram-oldalán, illetve az én személyes Instámon lehet majd követni. Tavasszal nem csináltunk ilyet, mert őszintén szólva eddig meglehetősen szkeptikus voltam az internetes koncertekkel kapcsolatban. Most viszont úgy látom, hogy ha jelenleg csak ilyen kapcsolatra van lehetőségünk a rajongóinkkal, akkor érdemes belevágunk. Egyórás bejelentkezést fogunk csinálni a próbatermünkből, és interaktív lesz az egész, mert nekünk is nagyon hiányzik a közönség. Egy élő koncert ugyanis nemcsak a színpadi zenélésről, hanem az azt követő beszélgetésekről, a személyes találkozásokról is szól. Ha most csak online is, de igyekszünk ezeket pótolni. A közvetítés során dumálni fogunk az aktualitásokról, hülyéskedünk egy kicsit, válaszolunk a kérdésekre és persze 4-5-6 dalt is eljátszunk. Elképzeléseink szerint mostantól rendszeresen bejelentkezünk majd mindaddig, amíg nem találkozhatunk személyesen valamelyik koncerten egy klubban vagy egy fesztiválon. Már nagyon várjuk.

Tölgyi Kriszta

A bejegyzés trackback címe:

https://fulesbagoly.blog.hu/api/trackback/id/tr2316285378

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása