Fülesbagoly

Jazz tanszakra készül Álmos, a 11 éves rockabilly csodadobos

2020. október 15. - Bagolyhír

Négyéves kora óta püföli a bőröket Balog Álmos és még mindig csak 11 éves. A tehetséges, ifjú zenész rendszeresen koncertezik és új lemezt készít a King Cat Rhythm rockabilly zenekarral, valamint szerepel a Madách Színház Rocksuli című előadásában is. Balog Álmossal és édesapjával, Balog Csabával beszélgettünk.

_mg_7255.jpg

A Fülesbagoly Tehetségkutató martonvásári fordulójában lépett színpadra az ’50-es évek lázadó rock and roll életérzését és a modern neo-rockabilly-t ötvöző zenekar, a King Cat Rhythm. A 2018-ban alakult csapat idén esett át egy tagcserén, és az új dobosuk a most 11 éves Balog Álmos lett, aki felnőtteket meghazudtoló módon, nagyon pontosan és energikusan dobol, ami a zenei szakemberek szerint ebben az életkorban nagyon ritka. Álmos hangszeres tudása lenyűgözte a tehetségkutató zsűrijét.

Mikor kezdett érdekelni a zene és mikor kezdtél dobolni?
Balog Álmos: - Apukámnak nagy kedvence a Rockin’ RockCats zenekar, és már kicsi koromban elkezdett vinni a koncertjeikre, ami nagyon tetszett. Nagyjából négyéves koromban kezdtem itthon mindenen, ami a kezem ügyébe került – puffokon, banános dobozokon – dobolni. Amikor ezt a zenekar megtudta apukámtól, fel akartak hívni a színpadra, de akkor a szüleim még nem engedték. Hatéves voltam, amikor az egyik számukat betanultam, és akkor már mi kérdeztük meg tőlük, hogy eldobolhatom-e a koncertjükön. Megengedték, úgyhogy a Rockin’ RockCats egyik koncertjén volt az első színpadi fellépésem.
Balog Csaba (édesapa): - A családunk nagyon szereti a jó zenét, de senki sem játszik hangszeren. Álmost már egészen kicsi korában látványosan beszippantotta a zene. Szinte nem is érdekelte más, nem is nagyon játszott a játékaival. Más gyerek biztos egy doboz legót kért volna mondjuk a szülinapjára, de ő már akkor is jobban örült egy pár dobverőnek, mint bármi más ajándéknak. Ez azóta nem sokat változott. A szabadidejében persze ő is le szokott menni a parkba a barátaival és szokott számítógépen is játszani, mint a többi kiskamasz, de most is leginkább zenél. És már nemcsak dobol, hanem a gitárral is kísérletezget.

Hogy kerültél a Madách Színház Rocksuli című produkciójába?
Balog Álmos:- Egy ismerősünk szólt, hogy meghallgatást tartanak zongorán, basszusgitáron, szólógitáron vagy dobon játszó és énekelni tudó, 8 és 12 év közötti gyerekeknek, akiket érdekel a színház világa. Megbeszéltük a szüleimmel, hogy jelentkezem, és bekerültem a csapatba.
Balog Csaba: - Álmosról tudni kell, hogy teljesen magától, autodidakta módon tanult meg dobolni. Amikor a Rocksuli első próbáján jött a színház dobtanára, és elkezdte kiosztani a kottákat a gyerekeknek, Álmos szólt, hogy ő nem tud kottát olvasni. Jó nagy meglepetést okozott, alig akarták elhinni! Szerencsére így is könnyedén vette az akadályokat.

És azóta már tanulsz kottát olvasni, jársz zeneiskolába?
Balog Álmos: - Igen, a kőbányai Kroó György Zene- és Képzőművészeti Iskolában tanulok Juhász Lászlónál.
Balog Csaba: - A mestere szerint Álmos az egyik legtehetségesebb növendéke. Nagyon komolyan veszi a zenét, az iskolai házi feladatok elvégzése után mindennap gyakorol a hangszeren minimum egy félórát-órát és persze zenekari próbákra is jár.

fb_img_1602160444319.jpg

Fotó: Balog Csaba / Nyitókép: Csányi Kriszta

Idén kerültél be a King Cat Rhythm zenekarba is. A többiek fiatal felnőttek, mégis egy 11 éves srácot választottak dobosnak. Hogy esett rád a választásuk?
Balog Csaba: - Ez voltaképpen az én „művem”. Imádom a rockabily zenét és életérzést. Egy jóbarátom, Bognár Balázs alapította a King Cat Rhythm zenekart 2018-ban. Rajtam keresztül ismerték meg a fiamat, és amikor tagcserére került a sor, felmerült, hogy Álmost kérjék fel dobosnak. Gyorsan megtalálták a közös hangot, így idén már teljes értékű tagként szerepel a zenekarban és koncertezik is a srácokkal. Most éppen új lemezre készülnek, amit a tervek szerint a jövő év elején fognak felvenni a stúdióban.

Amikor éppen nem rockabily zenét játszol a színpadon, milyen zenéket hallgatsz? És a dobosok között vannak esetleg példaképeid?
Balog Álmos:- Mindenféle zenét hallgatok, nemcsak rockabily-t és rock and rollt, hanem például rockot meg metalt is. Az elektronikus zenét nem nagyon szeretem. A kedvenc külföldi dobosom Steve Moore (The Mad Drummer – a szerk.), a magyarok közül pedig Tamási Lacika (Mystery Gang) és Rockin’ Teddy (Vass Tibor, a Rockin’ RockCats dobosa – a szerk.).

Milyen terveid vannak a zenével a jövőben?
Balog Álmos: - Az az álmom, hogy majd egyszer a Konziban tanulhassak a jazz tanszakon.
Balog Csaba: - Én pedig büszke apaként csak azt mondhatom, hogy ha továbbra is ilyen szépen halad, szerintem erre reális esélye van Álmosnak.

Tölgyi Kriszta

A bejegyzés trackback címe:

https://fulesbagoly.blog.hu/api/trackback/id/tr9116238182

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása