Fülesbagoly

Punküzenet Magyarországon: hit, becsület, önvizsgálat

Interjú az Aurora főnökével, Vigivel

2016. december 28. - NagySzabolcs

Magyarország elsőszámú punk zenekara 33 éves, és a zenekar motorja, a gitáros-énekes Vigi a kezdetek óta vezeti a csapatot. Az Aurora a szép kor ellenére olyannyira nem nosztalgiazenekar, hogy pár napja egy dupla stúdióalbumot adtak ki Se fájdalom/se félelem címmel. Természetesen a magyar punk veteránját, a fáradhatatlan Vigit kérdeztük.

rora.jpg

Hihetetlen az a lendület, ami benned van! 33 éves már a zenekar, évente-kétévente jönnek ki a stúdióalbumok, most ráadásul dupla lemez jelent meg. Mi a mozgatórugód?

Igazából mi nagyon szeretünk alkotni, Szerencsére "azt csináljuk ,amit szeretünk" :-) Ráérünk, Zoli (Pusztai Zoltán szövegíró - a szerk.) és én sok időt töltünk együtt, személyesen és telefonon egyaránt. 

A dupla lemez lényegében két különálló CD, önállóan is megállnák a helyüket. Miért ilyen formában jött ki az anyag?

Jó néhány dal, és ötlet maradt le a Még nem ez a tréfa vége lemezről, és az ezt megelőző időszakokból. Ezeket a nótákat a tisztesség úgy kívánta, hogy tegyük rendbe. Meg is tettük. Így indult. Utána gyakorlatilag elkezdődött egy újabb album megírása. Egy alkalommal megolvastuk a készeket, és meglepetésünkre volt vagy 15 kész nóta, és jó néhány feléig kész cucc. Úgy voltunk vele, hogy legyen valami kihívás a dologban, és hajtsunk végre egy olyat, amit nem sokan. Legyen dupla lemez. Zoli is rettenetes hőfokon égve ontotta a jobbnál jobb szövegeket. Sokat időztünk a nappaliban, társasági életet élve. Iszogatás, és a próbák közben pattantak ki a nagy dolgok :-) Sokszor a reggeli órákban telefonhívással ébresztett Zoli, és beolvasta a nagyszerű szövegeit. Nyilván arra sarkalt, hogy ezek megénekelt formát öltsenek.

Mindig is erős mondanivalóval rendelkeztetek. A Se fájdalom/Se félelem lemeznek, illetve az Aurorának mi az üzenet így 2016 végén?

A megélt, átélt nehézségek ellenére nem szabad feladni, a végső üzenet a két lemez egységében keresendő. Senki sincs egyedül, minden a helyére kerül. A folytonosság, hit, becsület, tisztánlátás, kritika, önvizsgálat és még számos emberi érzés jelenik meg, mintegy utat mutatva a hallgatóságnak. Persze ahogy eddig is, mindenki mást vesz ki az egészből, amellyel azonosulni tud vagy akar.

Szerinted a helyén van az Aurora népszerűségben?

Most a helyes választ azt gondolom, hogy igen. :-) Mint más zenekarnál, így nálunk is volt a közelmúltban egy hullámvölgy. Pár éves kemény munkával jutottunk el eddig a pontig. Mára a közösségi oldalainkon sok pozitív visszajelzést kapunk a lemezek, klipek kapcsán. Persze nem fogunk hátradőlni, még jócskán van teendőnk. :-)

Milyennek látod most a punkzenei életet Magyarországon?

Én ezen a távoli helyen ahol élek, sok mindent nem tapasztalok. De igazából az Aurora mint valami magányos farkas egyedül járja az útját. Értem ez alatt, hogy mi nem csimpaszkodunk össze bandákkal. Aki megtisztel minket azzal, hogy megnéz, az tudja, hogy mire fizet be.

Mit szólsz hozzá, hogy a Tankcsapda feldolgozta az Egy kis anarchiát? 

Sajnos még nem volt szerencsém végighallgatni. Az egyik koncert után egy kedves srác próbálta megmutatni nekem az autójában a nótát, miközben a rendőrség megérkezett. Kiszállítottak minket az autóból. Csak hogy értsétek: ez volt az a hétvége, amikor drograzziáztak Európa-szerte. A szomszédok hívták ki a szerencsétleneket, hogy a klub előtt folyik a kábszer kereskedelem :-) Vicces volt. No, így nem ment le a feldolgozás. 

Több évtizedes zenekar esetében időnként elhangzik a kérdés, hogy meddig lehet csinálni. Te hogy látod az Aurora jövőjét?

Ezt a kérdést szerencsére újságírókon kívül nem teszi fel senki, így nem szoktunk ezen tépelődni. Amolyan költői kérdésként kezeljük. Talán érdemesebb a mainstream előadókat faggatni erről. Rengeteg teendőnk van és örömmel csináljuk. Még óriási potenciál van az akusztikus dolgainkban, biztos, hogy időt szentelünk neki, előtte az új lemezt mutogatjuk, majd a 2017-ben negyedszázadot megélt és töretlen népszerűségnek örvendő Előre Kurvák Gengszterek anyagát indítjuk jubelumi turnéra. A szép jövőnk semmi esetre sem kifacsart citrom! ;)

A bejegyzés trackback címe:

https://fulesbagoly.blog.hu/api/trackback/id/tr9212078003

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gigabursch 2016.12.29. 19:10:00

Sose rajongtam értük, de hát a Krisztusi kor, az Krisztusi kor (még ha kis k-val kéne írni...)
süti beállítások módosítása