Fülesbagoly

Koncert után be kell tenni egy mosást

2016. május 31. - NagySzabolcs

Fábián Juli megszámlálhatatlanul sok produkcióban énekelt, mégis úgy tűnik, hogy Zoohackerrel találta meg a legjobb irányt. Fülbemászó, s egyben modern dalaik Magyarország legjobb zenei exportcikkei jelenleg. Julit természetesen a külföldi lehetőségekről is kérdeztük, meg persze sok minden másról. Mint megtudtuk, megnyugtatja a szeretet, hisz abban, hogy a Petőfi Rádió megtartja korábbi misszióját, és éneklés közben gondolt már a mosásra is.

0131121_glb8630_r.jpg

Fotó: Glódi Balázs

Újságírók időnként lelkesen írnak egy-egy magyar produkcióról, hogy külföldön is megállna a lábán. Ha ez valamire igaz, akkor a Fábián Juli - Zoohacker produkcióra mindenképp. Milyen lépéseket tettél eddig, hogy külföldön is sikereket érjél el? Egyáltalán hogy látod a lehetőségeidet, helyzeted?

A külföldön való érvényesülés minden – nem csak hazai - zenész számára nagyon kemény dió, mert a nagyobb piachoz nagyobb verseny is társul, elképesztő mennyiségű jó énekes, zenekar van külföldön. Nekem az elmúlt években sok jó fesztiválon, klubban volt szerencsém énekelni különböző formációkkal, de ezek többnyire itthonról vagy magyarok által szervezett bulik voltak. Csak remélni tudom, hogy a folyamatos alkotómunka és zenei jelenlét újabb lehetőségeket szül. Emellett hiszek abban, hogy amire az ember készen áll, az meg is történhet, meg is történik.

Péterfy Bori a nemrég kissé keserűen nyilatkozott arról, hogy a Petőfi Rádió nem játssza a Love Band dalait. Neked mi a véleményed a rádió zenei átalakulásáról?

Nehéz ezt megítélni, mert még zenei átalakulás nélkül is a rádiók aktuális koncepciója és preferenciája dönti el, egy dal játszásra kerül-e vagy sem. E pillanatban épp a mi legújabb dalunkat sem játssza a Petőfi, de számomra ez nem jelenti azt, hogy a továbbiakat sem fogja, ezt majd az idő dönti el. Reménykedem, hogy az általunk képviselt minőségi pop is belefér majd a Petőfi arculatába, és nyilván azt is nagyon sajnálnám, ha más nívós, tehetséges magyar zenekarokat sem lehetne már hallani a Petőfin. Remélem, ezt a misszióját megtartja a rádió hosszútávon.

Mennyire van elégedett a rádiós, és úgy összességében a média jelenléteddel?

Elégedett vagyok, de nyilván ez hullámzó is attól függően, hogy épp mik történnek velem és a zenekarral. Ha épp új dal vagy lemez jelenik meg, vagy fontos dolog történik az életünkben, azzal aktívabb médiajelenlét jár, amikor pedig az alkotásra kell az idő, új „gyerekeket“ megszülni, nem is baj, ha kissé háttérbe tudok vonulni. A bulvárt próbálom messziről elkerülni és eddig szerencsére sikerült is, de minőségi fórumokon mindig szívesen jelen vagyok.

2012-ben az Eurovíziós Dalfesztivál hazai döntőseként belekóstoltál a tehetségkutató/mutató tévés világba. Milyen tapasztalatokkal gazdagodtál? Azóta miért nem jelentkeztél A Dalba?

Valójában már előtte beleláttam a tehetségkutatók világába, mivel én voltam X-faktor egyik felkészítő tanára az első szériában, évekkel A Dal előtt. Nehéz terep, iszonyatos tempó, de nagyon izgalmas világ ez belülről, rengeteget tanultam az ott eltöltőtt hónapokból minden szinten. A Dalba azért nem jelentkeztünk az elmúlt 2 évben, mert nem volt éppen a leadáskor olyan frissen elkészült dalunk, ami kompatibilis tudott volna az eurovízió műfajával, vagy épp máson dolgoztunk gőzerővel és arra kellett az energia. De nem kizárt, hogy egyszer újra jelentkezünk, mert ismertségben, sajtóban rengeteget dobott rajtunk minden ilyen megjelenés.

Állítólag izgulós vagy színpadra lépés előtt :-) Ekkora rutinnal a hátad mögött ez hogyan lehetséges? :-) Mi váltja ki belőled?

Én úgy látom, hogy ez genetikus beállítás a zenészeknél, vannak izgulós és teljesen gátlásnélküli előadók. :-) Én sajnos-szerencsére izgulós vagyok és maradtam is, nyilván messze nem annyira, mint pályám elején, amikor volt, hogy szó szertin ájuldoztam a stressztől. De a nagyok azt mondják, addig kell örülni, míg az ember izgul, mert ez jelzi azt, hogy sosem rutinból csinálod, amit csinálsz, hanem érzelmekkel, és a jóra, a jobbra való igénnyel.

A Virtuózok középdöntőjében egy 8 éves hegedűs kislány, Veér Lili arról beszélt, hogy zenélés közben egy mesére gondolt, amiben havas táj, erdő és állatok vannak. Engem meglepett, hogy ennyire át tudott kerülni egy másik dimenzióba. Te ha színpadon vagy, mennyire kalandoznak el a gondolataid? Mikre gondolsz?

Ez nagyon változó, sokféle állapotba tud ilyenkor kerülni az ember. Van olyan, hogy annyira elkap a flow élménye, annyira sodor a koncert, a zene energiája, hogy szinte önkívületbe kerülök és egyáltalán nem emlékszem arra utólag, hogy mi is történt pontosan. Néha pedig óhatatlanul beúsznak hétköznapi dolgok, pl. hogy még koncert után be kell tenni egy mosást, hogy a másnapi bulira megszáradjon a ruha J Ezt nem lehet irányítani, de igyekszem annyira jelen lenni a koncerteken, amennyire csak lehet.

Mi az, ami megnyugtat, és mi az, ami fel tud bosszantani?

Ó, hát erről sokáig tudnék mesélni J Borzasztóan bosszant a szűklátókörűség, az esztelen makacsság, az intolerancia, az inkorrektség, a hazugság és a játszmák, és persze még egy rakás dolog. Megnyugtat a meditáció, a zene, az olvasás, egy jó film, a természet, a röhögés, beszélgetés a barátaimmal, az utazás, az engem érezhetően körülvevő szeretet.

A zenélés mellett mi az, ami leköt, amiben el tudsz mélyedni?

Én szinte mindenben nagyon el tudok mélyedni, amit csinálok, legyen az mosogatás, olvasás, írás, meditálás, főzés, de hosszan sorolhatnám. Muszáj kikapcsolni a zenélésből, hogy új inspirációkat kapjak és hogy ki tudjon „szellőzni“ a fejem, a lelkem, a gondolataim.

A magyar zenei színtéren miket/kiket tartasz értékes produkciónak?

Hű, hát ezt is hosszan sorolhatnám, nagyon sok zenei értékünk van minden műfajban! A Ladánybene, az Irie Maffia, Szalóki Ági, Lajkó Félix, az LGT, Demjén, Quimby, Gyárfás István Triója, de tényleg rengeteg van.

Hogyan néz ki a következő fél éved?

Iszonyú sűrű lesz! Némi pihenés után nekiindulunk a nyári fesztiváloknak, lesz néhány kiemeltebb koncertünk is, ahová vendégeket is hívunk majd, és közben készítjük az új dalokat Zoohacker zenei laboratóriumában. Izgalmas fél év lesz!

A bejegyzés trackback címe:

https://fulesbagoly.blog.hu/api/trackback/id/tr398764424

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

radiofan 2020.12.12. 18:50:28

Fantasztikus énekesnő volt Fábián Juli, nagyon fájó a hiánya. Nekem volt még szerencsém élőben látni-hallani, érezni a kisugárzását, a lényéből áradó kedvességet.
süti beállítások módosítása