Fülesbagoly

39 állomásos USA-turnén az Ektomorf - interjú Farkas Zoliékkal

2016. március 08. - Bagolyhír

 

Március 4-én volt az Outcast könyv bemutatója Mezőkovácsházán. A Farkas Zoli életéről szóló kötet óriási érdeklődést váltott ki a városban, csurig telt a kovácsházi könyvtár felső szintje, voltak, akik a lépcsőről hallgatták végig a másfél órát. Jó hangulatú, kötetlen beszélgetés volt, hála érte a moderátor Gál Margónak is!

Az est után a könyvben is ábrázolt Táncsics utcai Ektomorf-rezidenciára vezetett az utunk – a banda napok óta keményen készül a következő nagy megmérettetésre: az Amerikai Egyesült Államok ismét tárt karokkal várja az európai „groove monstert”. Próba előtt szakítottunk időt egy villáminterjúra, elsősorban Zoli válaszolt a kérdéseimre, de Jaksa Robi, Murvai Szabi és Schrottner Tomi is közbe-közbeszólt. Ennek a pár percnek a sűrítménye olvasható alább Kiss László tollából.

farkaszoli.jpg

A 2013-as 70000 Tons Of Metal ízelítője után az Ektomorf tavaly rendesen letette névjegyét az USA-ban: a Section6 kíséretében végigzúztátok a nyugati partot. Most még nagyobb amerikai út előtt álltok, több mint másfél hónapig dübörög a magyar metal Kansastől Houstonon át Denverig. Mit vártok ettől a koncertsorozattól, hogyan hangoltok Amerikára?

Mindenképpen előrelépést. A tavalyi turné amolyan bevezető volt, amivel felmérhettük, van-e igény odaát az Ektomorfra. Éppen úgy, mint annak idején, amikor Németországban próbáltunk szerencsét, s ott egyből látszott, hogy működni fog a dolog. 2015 tavaszán ugyanezzel az élménnyel érkeztünk haza az USA-ból, vevők voltak a zenénkre, nemcsak elfogadott, de értett, szeretett is minket a közönség. Nem véletlen, hogy most egy még nagyobb szabású turné előtt állunk, ezúttal a Hemlock társaságában. És nagyon szeretnénk visszamenni még egyszer, harmadjára, majd természetesen újból, negyedszer is. És így tovább. A várakozás egyébként érezhető, többen ránk írnak, kérdezgetnek, épp most kaptam üzenetet egy sráctól, aki elmondása szerint nagyon sajnálja, hogy Kalifornia nem szerepel az állomások közt, de reméli, hogy hamarosan találkozunk, amúgy meg az itt-ott élő haverjai jönnek majd a koncertjeinkre, és jó zúzást kíván. Kezdjük is március 10-én.

De nemcsak rajongóktól jön jelzés, csomó sajtómegkeresés is van – egészíti ki Szabi. – Rádióműsorokban említik a turnét, és számos a facebookon olvasható fanzine is ír rólunk. A Hemlockkal sok szempontból szerencsések vagyunk, őket Amerikában „kings of self promotion” zenekarnak is nevezik, azaz olyan bandának, amelyik komoly kiadói támogatás nélkül tudott eljutni arra a szintre, hogy bárhová mennek koncertezni az Államokban, a száz-kétszáz fős közönség, a teltházas buli garantált. Jó a zenéjük is, nem áll nagyon messze egymástól az ő és a mi stílusunk, biztosak vagyunk benne, hogy a rajongóik fognak bírni bennünket.

Harminckilenc koncert, negyvennégy nap – kemény menetnek ígérkezik.

Gyakorlatilag egyfolytában játszunk. Ekkora turné, ilyen feszített, ilyen intenzív sorozat a zenekar történetében még nem volt.

És tényleg jóformán megállás nélkül – teszi hozzá Tomi. – Ami pihenés lesz, az tulajdonképpen maga az utazás, az óriási távolságok miatt rengeteget kell majd buszozni egyik helyszíntől a másikig.

2015 végén letudtatok egy emlékezetes európai turnét, amelyen a legutóbbi lemezt, az Aggressort járattátok meg. Mivel készültök most?

A fő vonal továbbra is az Aggressor, a setlist jelentős részét ennek az anyaga alkotja, de játszunk a Destroyról, az Instinctről, és az Outcast is ott van a listán. Ezenkívül fölidézzük a Retribution albumot, és persze nem mehet le koncert egyik kedvenc ugrálósunk, a Black Flag nélkül!

Amikor tavaly nekivágtatok az Államoknak, volt némi aggály a bejutás gördülékenységét illetően.

Nagyon szigorúan ellenőrzik a belépést, főleg a nagyvárosokban. Soha nem lehet tudni, mi jön közbe, de bízunk benne, hogy nem lesz semmi kifogás. Abban a pillanatban, ahogy megvan a check-in, fellélegezhetünk. Néhány hete jártam az USA-ban, és úgy félreállítottak a belépéskor, hogy csak lestem. Eltorlaszolta az utam egy fiatal biztonságis, ki vele, mikor fogyasztottam utoljára drogot. Mondom, nem drogozom. Oké, intett, és már mutatta is, hová vonuljak félre. Három órát várakoztam elkülönítve mindenféle figurával, mire közölték, hogy nincs gáz, mehetek. Nagyon nem egyszerű.

Én levágattam a szakállam, hogy ne nézzenek tálibnak – mondja Szabi. – Nem viccelek! Tavaly kicsit hosszabbra hagytam, és dupla annyiszor állítottak meg, német reptereken hallottam a nevem, biztonsági ellenőrzéseken estem át, szóval tényleg nagyon komolyan veszik.

Fölmerült egy kínai bemutatkozás is – erről lehet tudni valamit?

Sajnos az ugrott, mert nem kaptuk meg a vízumot, pedig ki volt fizetve, úgy tűnt, tiszta sor, mehetünk. Föl is voltunk készülve rá, hogy miután hazajövünk az USA-ból, pár nap töltődés után nekivágunk. Ez egyelőre elodázódott, de pótolni szeretnénk.

Rendesen telik az Ektomorf-naptár idénre. Milyen terveitek vannak, hol lehet benneteket látni?

Sűrű nyarunk lesz. Fellépünk a Wackenen, a With Full Force-on, egy napon játszunk a Slayerrel a Bang Your Head fesztiválon, és Ukrajnába is kaptunk meghívást, súlyos lesz. A magyar rajongók is készülhetnek: a Rockmaratonon és az East Festen is találkozunk velük. A Wacken-fellépésünk érdekessége, hogy egy szám erejéig csatlakozik hozzánk Wolfgang Hasche Hagemann, a Running Wild egykori dobosa – a Raw Rider című számukat fogjuk együtt eljátszani, ez is óriási megtiszteltetés. Ősszel újabb Európa-turné következik, és ami szintén nagy dobásnak ígérkezik: ugyanekkor megjelenik a zenekar második live dvd-je is! Kiadónk, az AFM állt elő az ötlettel, hogy a tíz évvel ezelőtti, nem igazán jól sikerült Live And Raw után időszerű volna valami izgalmas videót megjelentetni. Így gondolom én is, ezért egyből igent mondtam. Ők az őszi turné előtt szeretnék kihozni, mi viszont inkább utána tervezzük, hogy olyan részletek is belekerüljenek, amelyeket ezeken a koncerteken rögzítünk. Ha ragaszkodnak az elképzelésükhöz, az se probléma, akkor ezek helyett az amerikai turnéról meg a fesztiválszezonról vágunk bele anyagot. Azonban a dvd alapját a With Full Force-os fellépésünk adja, az a brutális 45-50 perc, amit ott aznap este tolunk. Bőven meghaladjuk a Live And Raw-t, sokkamerás felvételt csinálunk, és az első perctől az utolsóig mi tartjuk kézben a videót, csak az kerül bele, amit jóváhagyunk, és csak úgy, ahogy jóváhagyjuk. Látványos koncertfilm lesz.

A hatalmas ládáktól közrefogva, egy bárszéken ülve tomboltam végig a próbát, a srácok egy az egyben lenyomták a turné anyagát. Aggressor, Whisper, Evil By Nature és társaik – kompakt és masszív számlista, iszonyú hangerő, minden pillanata élmény volt. Kőkemény háromnegyedórák, alapos átmozgatás előtt áll több ezer boldog amerikai ember. Kezdhetjük irigyelni őket – de közben várni a nyarat is. Ismételjük át még egyszer: Rockmaraton, East Fest. Szinte csak pár napot kell aludni.

A bejegyzés trackback címe:

https://fulesbagoly.blog.hu/api/trackback/id/tr878453870

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása