Fülesbagoly

30 éves a világ legjobb rocklemeze

2017. július 20. - matesas

Nyers, mocskos, cicomától mentes rock and roll. Az Appetite for Destruction lemeznek nincs gyenge pontja, az 1987 július 21-énmegjelenő album új lendületet adott a műfajnak, és a Guns N’ Rosest örökre beírta a rock halhatatlanjai közé.
appetite1.jpg

Bocsánatos bűn, nálam nem az Appetite for Destructionnal kezdődött a Guns N’ Roses imádata. Szerintem rajtam kívül nagyon sokan lehetnek még olyanok, akiket 1991-ben, a You Could Be Mine videoklipje szippantott először a Guns-univerzumba, aztán jött a Don’t Cry, Live And Let Die, és a többi sláger a Use Your Illusion dupla lemezről. 14 éves srácként a rock and roll friss élmény volt számomra, még alig hagytam magam mögött Michael Jacksont, meg a többi, akkoriban menő popsztárt, még csak ismerkedtem a vonyító Gibson gitárok világával. De meglehetősen könnyedén, gyorsan és visszavonhatatlanul végbement az akklimatizálódás...

appetite2.jpg A világ legveszélyesebb rockzenekara

Most viszont nem a Use Your Illusionnek kell emléket állítani, hanem minden idők egyik legjobb bemutatkozó lemezének, az Appetite for Destructionnak. Amikor már alaposan kiveséztem az UYI albumot, egy délután a gimnázium egyik osztályterméből félreismerhetetlen hang szűrődött a folyosóra. Ez is Guns N’ Roses volt, de egy számomra addig ismeretlen nóta, a Nightrain bömbölt a magnóból. Hát ez meg mi az isten? Hol marad a komfortos zongora? Az andalító vonósok? A November Rain lágy fuvolaszólamai? A szájharmonika? A kellemes háttérvokálok?

Persze hamar beszereztem a szükséges információkat: ez a Rózsák első nagylemeze, ne röhögtess, hogy nem ismered a Paradise Cityt, a Welcome to the Jungle-t, a Rocket Queent, haver, te semmit sem tudsz a Gunsról... Hamar pótoltam szégyenletes hiányosságomat, az Appetite pedig a nagy nyári kerti partik elengedhetetlen kellékévé, főszereplőjévé vált, partvissal a kézben alakultunk át Slash-é, Duffá vagy Izzyvé.

Persze furcsa volt számomra a Guns N’ Roses „hátulról előre” való megismerése. Hiszen amíg a UYI I.-II. egy tökéletesen kidolgozott, művészi igénnyel és aprólékossággal megkomponált, grandiózus lemezpáros, addig az AFD egy ösztönös remekmű, mindenféle sallangtól mentes, vegytiszta rock and roll dalgyűjtemény. Koszos, karcos, sodró lendületű, az 54 perc hihetetlen pulzálással fut végig, az elejétől a végéig egyetlen hatalmas energiafröccs. Néhol egészen punkos zúzás, amelyet természetesen teljesen egyedivé fűszerez Slash kreatív, zseniális gitárjátéka. Amíg a UYI hallatán csillogó stadionokba, szépen megvilágított színpadra képzeljük a zenekart, az AFD olyan, mintha egy sötét sikátor mélyéről szólna Los Angeles valamelyik lepukkant negyedéből. A dalokat áthatja a szex-drogok-rock and roll szentháromsága, a srácok a mindennapjaikban megtapasztalt élményekről mesélnek, és ez roppant hitelessé teszi azt a zenét, azt a műfajt, amelyet a 80-as évék végén főképp pózőr bandák uraltak.

appetite3.jpg

Akcióban egy 1987-es koncerten 

Teljesen fölösleges belemenni a számok elemezgetésébe, a Guns rajongói kívülről fújják e dalokat, amelyekről a kritikusok már mindent leírtak az idők folyamán. A lemez természetesen szerepel a Rolling Stone magazin által összeállított, „Minden idők 500 legjobb albumának” listáján, a korongból majd’ 40 millió példány fogyott el világszerte. És persze a mai napig ezek a számok alkotják a gerincét a banda gyakran 2 órát is meghaladó koncertjeinek. Nem tudom megítélni, hogy egy mai fiatal számára menyire szól frissen ez a lemez, mennyire állta ki az idők próbáját. De az az erős gyanúm, hogy az olyan rockhimnuszok, mint a Jungle, a Paradise City, a Sweet Child O’ Mine valójában sohasem veszthetik erejüket. Klasszikusok, mélyen beleágyazódva a kollektív rock and roll tudatba.

Guns N’ Roses - Appetite for Destruction (teljes album)

Közreműködők:

Axl Rose – ének, szintetizátorok, ütőhangszerek

Slash – gitár és akusztikus gitár

Duff McKagan – basszusgitár, háttérvokál

Izzy Stradlin – ritmusgitár, háttérvokál

Steven Adler – dob

 

Dallista:

1. Welcome to the Jungle  

2. It's So Easy  

3. Nightrain  

4. Out ta Get Me  

5. Mr. Brownstone  

6. Paradise City  

7. My Michelle  

8. Think About You  

9. Sweet Child o' Mine  

10. You're Crazy  

11. Anything Goes  

12. Rocket Queen

 

Megjelent: 1987. július 21.

Felvételek: Rumbo Studios, Canoga Park, Take One Studio, Burbank, Can Am Studio, Tarzana, Kalifornia

Hossz: 53:50

Kiadó: Geffen

Producer: Mike Clink

A bejegyzés trackback címe:

https://fulesbagoly.blog.hu/api/trackback/id/tr3412675935

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Spectroli 2017.07.20. 12:46:29

A cím picit túlzás, mivel a legjobb rocklemez több mint 50 éve jelent meg. Egy "ismeretlen" b betűs zenekar Revolver című albumáról van szó.

BasilWaczak (törölt) 2017.07.21. 11:58:02

A cím nem kicsit túlzó.
Viszont az album valóban zseniális,nekem az egyik kedvencem a mai napig.

SzocsO 2017.07.21. 12:22:11

Nem, a cím nem túlzó. Amúgy is, ha már Beatlest hozod fel ellenpéldának, akkor a White Album elé helyezni bármit is tökfölösleges, másrészt meg a Guns igenis sokkal inkább rock, mint a Beatles.

Spectroli 2017.07.21. 12:49:02

@SzocsO: A White Album majdnem fele töltelék, a jobb számok többsége az első lemezen van (Dear Prudence, Whil My Guitar Gently Weeps, Happines...). Félreértés viszont ne essék, én is szeretem a Gunst.

2017.07.21. 13:25:21

Tudom, hogy ízlésekről nem érdemes vitatkozni, de a Beatlest említeni ebben olyan, mintha összehasonlítanánk a zongorát a xilofonnal.

Egyébként meg:

Whitesnake
Midnight Oil
Def Leppard
Bruce Sprinsgteen
Warren Zevon
Fleetwood Mac
Aerosmith
Mötley Crüe
Dokken
U2

Csak néhány, ami legalább olyan jó - ha nem jobb . mint a Guns N' Roses.

SzocsO 2017.07.21. 14:10:15

Nyilván szereted, ki nem szereti :)
Amúgy meg, ami szerinted töltelék, szerintem meg éppen nem, de innentől már annyira szubjektív bármiféle sorbaállítgatás, hogy nincs is értelme róla beszélni.

Mistral1011 2017.07.21. 14:57:24

Pap, ~sajt, ~lan - választhat mindenki kedvére "legjobbat".
De a 73-as évjárat - nna, abból mondjatok egy rossz lemezt... ;-)
(És, csak, hogy a Klasszikuss ki ne maradjon, Dark side..., aztán Queen:Sheer hart attack, és a lista rogyásig)

Duplaxiii 2017.07.21. 16:31:05

Ha odatette volna a címbe helyesen, hogy "szerintem", a kutya nem olvasná el és a címlapra sem kerülne ki.
Hazudik, hogy előnyhöz juthasson a több 10 ezer bloggerel szemben.
Az összes top10, meg legjobb posztnak ez alényege...
Szerintetek meg leh győzni az ellenkezőjéről? Nem, így értelmetlen ez az egész.

Janossz 2017.07.21. 19:50:41

@Mistral1011: Ugyan, az ő korosztálya ezt ette a kakaós csiga mellé, ezért legjobbnak gondolja.
A hetvenes években egy lett volna a tucat másodosztályú csapat közt.

Flasztimill 2017.07.21. 21:46:25

@Spectroli: Aranyos kijelentés ez is! Azért az könnyen belátható (lenne), hogy rokk and roll mind a kettő de annyi közük van egymáshoz, mint egy Staffordshire terriernek egy francia bulldoghoz! És ezzel nem a bogarakat fikázom, csak tipikus alma-narancs helyzet!

Flasztimill 2017.07.21. 21:58:17

@Látens Inszinuáció:
U2!!!???
Rock'n'roll és a U2
Zene és a U2

Def Leppard
Fleetwood Mac
Aerosmith
éééééééééééééééééééééééééss a U2
Hahahahahahaha... köszönöm, rég nevettem ilyen jót!

igazi hős 2017.07.21. 22:58:10

@Spectroli: Beatles és rocklemez? Led Zep bármelyik lemeze az első ötből, azok remek rocklemezek. Ha régebbi rocklemez, akkor Rolling Stones.

Le Orme 2 2017.07.21. 23:22:35

Szar lemez. Nagyságrendekkel jobbak vannak nála, igazi, értékálló lemezek, mint pl. a The Yes Album, a Genesis kb 10 lemeze, vagy a Le Orme lemezei, és sorolhatnám még az együtteseket.

Spectroli 2017.07.22. 00:22:29

@Le Orme 2: Vagy pl. a King Crimson első hét lemeze is megérdemelné hogy többet beszéljenek róla.

@igazi hős: Hallottad már az Abbey Road című albumukat? Vagy a proto-metal Helter Skeltert (ami keményebb mint a Stones teljes diszkográfiája)?

Le Orme 2 2017.07.22. 01:56:48

@Spectroli: A 69-74 közötti King Crimson is természetesen, csak az már inkább külön műfajt képvisel, különösen az utolsó három album, a tökéletes befejezésű Redig.

2017.07.22. 08:36:25

A legjobb "rock" album a Rage against the machine - Rage against the machine korongja szerintem, de persze lehet akármi más is akárki szerint.

Mi a alapján lehet ezt eldönteni?

2017.07.22. 08:39:42

A My Michelle származhatna a Süsü a sárkány tracklistjéről is.
Jó anyag az Apetite for destruction, de ennyire?

wovbagger 2021.12.22. 09:08:52

Hülye vagy fiam, de legalább jól áll. Ha a világ talán legjobb rocklemezéről akarsz írni, akkor Rush: 2112. Vagy ha az egyik legjobb hard rock lemezről, akkor Led Zep: Psysical Graffiti. Az Appetite frankó album, és kiváló korlenyomat, de a legjobbnak nevezni bőven túlzás.
süti beállítások módosítása