Fülesbagoly

Hosszú idő alatt állt és ért össze a Bad Acrobats első nagylemeze

2024. február 29. - Bagolyhír

Paradigmaváltás, zenekari tagok vándorlása, belső, mély lelki változások - ezekről mesél a Bad Acrobats első nagylemeze, a ma megjelent Átutazók. Az album különlegessége, hogy szerepelnek rajta magyar nyelvű dalok is az eddig megszokott angol dalszövegek mellett.

bad_acrobats_2023.jpg

Az Átutazók cím több dolgot is reprezentál: egyrészt elvont értelemben mindannyiunkról szól, akik éppen egy bizonyos utat járunk be életünk kezdetétől a végéig - mondta el Békési Fanni énekes, szövegíró, dalszerző. - Az elmúlt években nagyon foglalkoztatott ennek az útbejárásnak a minősége - az idősödéssel, a lelki éréssel, a szülővé válással, illetve a halandósággal való szembesülések. A cím másrészt utal arra a paradigmaváltásra is, ami a zenekaron belül történt, most már az önkifejezésen és a zenei maximalizmuson túl a közönséggel való személyes kapcsolódásra is koncentrálunk és ehhez szükség volt magyar nyelvű dalok írására is.  Végül pedig utal a cím a belső vándorlásokra is a bandán belül, léptek ki tagok, illetve léptek be újak az elmúlt néhány évben, és ez teljesen normális is egy hosszú távra tervező zenekar életében.

A néhány év alatt összeálló lemez három hullámban született. A dalszerzés első hulláma a COVID alatti bezártság alatt, a második egy közös balatoni üdülés folyamán, a harmadik pedig a már tudatosan magyar nyelvű dalok hozzátétele mentén történt. Annak ellenére, hogy a nagylemez hosszú idő alatt állt és ért össze, a dalok között átívelnek a közös pontok és témák. Ilyen motívumok a belső fejlődés, a befelé nézés, a felelősségvállalás, és a jövőbe fektetett bizalom.

- Mindig is akartunk egy nagylemezt már a 2018-as megalakulásunk óta, és csupán anyagi okai voltak annak, hogy ezt mindeddig nem sikerült megvalósítanunk - folytatta Fanni. - A nagylemezt saját zsebből álltuk, amire büszkék vagyunk. Persze sokan segítették a munkánkat az évek alatt, és szerencsére sokszor is voltunk jó helyen. A HOTS Songlab workshop, illetve egy további nyertes pályázat kapcsán dolgozhattunk együtt Mo Hauslerrel, akivel 4 dalt a lemezről (Mixed Signals, Waves, Sex Dream, Heart Off) tudtunk együtt csiszolni. Az Átutazók klipje is egy jókor jó helyen típusú szituációból született, a szigetszentmiklósi Roxiget tehetségkutatóján kaptuk a Rózsa testvérektől, illetve az Öröm a Zenétől mint felajánlást, amit ezúton is köszönünk nekik. 

Az Átutazók c. dal szövegét legkedvesebb barátjuk, a néhány éve elhunyt, és szintén zenész Berezvai Marcell ihlette. Búcsúlevelében az élet szeretetére, az élet adta lehetőségek megragadására, és az álmok megvalósítására buzdította barátait. A dalszövegben olvashatóak direkt idézetek, illetve Marcell sorainak parafrázisai, majd a dal szerzőjének válaszai mindezekre a sorokra.
A zenekar a megszokott módon Ligeti Gyurival dolgozott, ám a szokásos helyszín változott. A lemezfelvételek Pécsett, a ZAJZAJZAJ stúdióban készültek a 30Y bázisán, ami kifejezetten jól hatott a munkálatokra, és egyenesen megihlette a zenekart. 

- Általában 90 százalékban előkészítjük a dalainkat, és már úgy megyünk stúdióba, ezúttal ez nem így történt. Hagytunk helyet a spontán kreativitásnak, a hangszíneket, a szólamokat tekintve. Sőt volt, hogy egy totál félkész dalt (Fake it) a stúdiózás második reggelén egy szál zongorával, egy kávé mellett fejeztünk be - tudtuk meg Fannitól.

A sikeres budapesti lemezbemutató után az Átutazók anyagát a zenekar március 8-án mutatja be a szentendrei közönségnek a Barlang klubban, ahol a Bad Acrobats mellett az Audioshake is színpadra lép.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://fulesbagoly.blog.hu/api/trackback/id/tr2718342641

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása