Fülesbagoly

Megszólalt a Pearl Jam Jeremy-jének édesanyja

2018. november 09. - tothjutka

A Pearl Jam 1991-ben megjelent Ten című lemezén szerepelt a Jeremy című dal, amit egy tini tragikus halála ihletett. A fiú édesanyja 27 év után először adott interjút.

jeremy.jpg

A 16 éves Jeremy Delle a texasi Richardson városának középiskolájában, angolóra előtt, az osztálytársai szeme láttára lőtte agyon magát. A Pearl Jam frontembere az újságban olvasott egy hírt a tragédiáról, és ez inspirálta a Jeremy című dal megírására. A zenekar első stúdióalbumáról ez volt a harmadik kislemez, ami egyaránt az 5. helyig jutott el a Billboard mainstream és modern rock slágerlistáján. A dalhoz készült klipet naponta többször adta a Music Television, így a zene és a képsorok szinte beégtek az akkori fiatalok agyába. Ilyen jellegű témához korábban nem nyúltak zenészek, ezért a Jeremy a kilencvenes évek egyik legmeghatározóbb szerzeménye lett, hiszen egy riasztó jelenségre hívta fel a figyelmet. 

Fia 1991-es halála óta először nyilatkozott a sajtónak Wanda Crane, Jeremy édesanyja. A fiúról eddig a nyilvánosság nem sokat tudott. Az asszony a WFFA tévécsatornának adott exkluzív interjút, amiben úgy fogalmazott, hogy „nem a halála napja határozza meg az életét. A fiunk volt, testvér volt, unokaöcs, unokatestvér, unoka, barát. Tehetséges gyerek volt.”

A Pearl Jam dalának első soraiban Eddie Vedder arról énekel, hogy Jeremy otthon hegytetőkről rajzol. A fiú édesanyja elmondta, hogy a dalt inspiráló Jeremy valóban tehetséges művész volt, a texasi állami versenyen is győzött, de 12 éves kora előtt több versenyen is díjazták . A képei jelenleg Wanda házának falait, valamint annak a templomnak a folyosóit díszítik, ahol az édesanya egy támogató csoportot vezet gyászolók számára.  

Jeremy egyik volt osztálytársa, Brittany King is megszólalt, aki ott volt azon a végzetes angolórán és szemtanúja volt a tragédiának elmondta, mennyire dühös volt, hogy a Pearl Jam megírta ezt a dalt. – "Azt gondoltam, hogy nem tudhatják, hiszen nem voltak ott. A sztori pedig így nem hiteles”.

Eddie Vedder énekes egy interjúban korábban elmondta, hogy amikor a hírt olvasta az újságban, nagyon megérintette: - „Amikor elkezdtem írni, először az igazi Jeremy történetét akartam feldolgozni, de aztán rájöttem, hogy ez nagyon durva zaklatás lenne, betolakodás a család életébe, ezért a hírt csak inspirációként használtam”.

Az interjúban az édesanya, Wanda felidézte a tragédia napját. A munkahelyén volt, az irodában, amikor telefonon felhívták az iskolából, és a sokk miatt először nem is hitte el a váratlan hírt. Azzal akkor még nem is tudott foglalkozni, mit érezhettek Jeremy osztálytársai, akik szemtanúi voltak az öngyilkosságnak. Wanda elmondta, hogy csak évekkel később, amikor iskolai lövöldözésekről hallott a médiában, akkor tudott belegondolni a többi gyerek és szüleik helyzetébe. – „El tudom képzelni, hogy miket mondhattak és gondolhattak egy ilyen diákról. De én az édesanyákat és a testvéreket szeretném átölelni, és elmondani nekik, hogy egy napon könnyebb lesz”.

Az interjúból az nem derült ki, vajon Jeremy Delle miért lett öngyilkos, és az sem világos, miként tudta bevinni a fegyvert az iskolába.

A bejegyzés trackback címe:

https://fulesbagoly.blog.hu/api/trackback/id/tr6214362727

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása