Fülesbagoly

Improvizatív jazztechno performansz Szipka-loops új lemeze

2017. július 24. - Bagolyhír

Harmadik lemezét jelentette meg Future Bass címen a Szipka-loops, ami Kéri Samu egyszemélyes zenekara. A kiváló basszusgitáros a hip-hop világából indult, mára pedig a legkülönlegesebb improvizációs jazztechnot szabadítja a hallgatóságra. A Future Bass csemege az ínyenc elektronikus zene kedvelőknek.

szipka-loops22.jpg

Kéri Samu életét kisgyermek kora óta követi a zene. Először zongorázni tanult. 12 évesen a Gitármánia és Továbbképző Táborban különdíjat kapott, mint énekes-billentyűs, ugyanitt egy évvel később már mint basszusgitáros nyert díjat. Évekig muzsikált a DAS Trioval, megnyerte velük a marosvásárhelyi jazz fesztivált és döntőbe jutott a Müpa Jazz Showcase versenyen. A Cseh Tamás Program az első évadban támogatta a Szipka-loops-ot, mint induló zenekart. Fellépett többek közt a Szigeten, a Strand Fesztiválon és a Budapest Music Expón. Samu jelenleg a Bartók Béla Konzervatórium jazz-basszusgitár képzésére jár. Idén harmadik helyezést ért el a Fülesbagoly Tehetségkutató 151 indulójából. És már egy ideje egyedül muzsikál.

- Mindig is vonzott az önálló, szuverén munka minden szempontból - vallja Samu. - Ha a saját zenémről vagy üzenetemről van szó, akkor meg főleg. Ez vezethetett el oda, hogy a mai napig mindent egyedül csinálok, ami igaz a mostani Future Bass albumomra is. Az egész anyagot otthon vettem fel, és a különböző hangszerek szólamait, valamint a keverést is magam csináltam.

szipka-loops1.jpg

A Szipka-loops stílusának behatárolása korántsem egyszerű, már csak azért sem, mert hatalmas változásokon ment keresztül. A Szipka-loops bár looper produkciónak, és inkább mai pop, illetve  hip-hop muzsikák által inspirált formációnak volt nevezhető, a dolgok ezen a télen teljesen megváltoztak, amikor még Karácsony előtt kiadta első elektronikus zenei albumát Still a Child címmel.

- Ebben még nem nagyon feszegettem a határokat – mondta Samu. - A mai, nagyközönség által is elismert techno zenestílusok közül szinte majdnem mindent érintettem, a trap-től elkezdve a french house-on át egészen a drum and bass-ig. A nagyközönség igényeit szem előtt tartva igyekeztem olyan munkát létrehozni, ami egyaránt ízléses, mégis mai, aktuális. Aztán ezen a nyáron igencsak kibővítettem a látószögemet a modern technikák nyújtotta lehetőségek felé.

A Future Bass nevezhető jazz albumnak, az egyes számok harmonizációja, váza, az improvizáció tekintetében. Nevezhető techno albumnak, a modern Daft Punkot felidéző vocoder soundok, a DJ pult effektjeinek, a szintetizátor hangzások tekintetében. Illetve az absztrakt jelzőt is rárakhatjuk, mivel vannak számok, melyekben a fura, helyenként durva szöveg, a dinamika, a stílusjegyekből ide-oda ugrálás, a zenei szerkezet teljesen szabad kezelése fedezhető fel. És természetesen itt is találhatók mainstreamebb elektronikus zenei vonulatok.

A Szipka-loops ereje élőben mutatkozik meg igazán, ugyanis a loopok segítségével mindent egyedül szólaltat meg Kéri Samu. A Future Bass lemezbemutatóján augusztus 25-én a tahitótfalui basszusgitár táborban mindez megtapasztalható.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://fulesbagoly.blog.hu/api/trackback/id/tr8712684503

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása