Fülesbagoly

Fizikai részecskék, galaxisok és fraktálok is ihlették az Antal Gábor Trió és Szőke Szandra közös lemezét

2023. március 11. - Bagolyhír

Walking on the Planet címmel megjelent az Antal Gábor Trió és Szőke Szandra jazzénekesnő első közös nagylemeze

zenekar.jpg

Az öt instrumentális és négy vokális számot tartalmazó lemezanyag az elmúlt két és fél évben született, melynek nagy részében a zenészek számára szinte minden megszokott inspirációs forrás - közösségi lét, koncertezés, utazás - elérhetetlenné vált. Így aztán a Trió tagjai és Szőke Szandra szövegíró olyan alapvetésekből és percepciókból igyekeztek ihletet meríteni, amelyek ugyan sokszor észrevétlenek, mégis elválaszthatatlanok az emberi élettől. Ilyenek a valóság konkrét alkotóelemei (fizikai részecskék, galaxisok, fraktálok), a környezetünk állapota (és pusztulása), vagy akár triviálisnak tűnő apróságok (egy-egy filmélmény, az éjszakai égbolt látképe, várakozás az orvosi rendelőben), melyek inkább kapcsolódnak életünk cselekményéhez, semmint történetéhez. A címválasztás nem véletlen: a szerzők végső soron arra a kérdésre keresik a választ, hogy a Földön töltött idő több-e, vagy egyáltalán lehet-e több, mint egy hosszú séta a bolygón.
A zenészek nagy hangsúlyt fektettek a lendületességre, a befogadhatóságra és mindenekelőtt a dallamosságra. Habár a számok a könnyűzenei műfajok széles választékából építkeznek (a modern jazztől a progresszív rockon, funkon, klasszikus swingen át a New Orleans-i ritmusokig), az alkotók - szakítva a manapság oly divatos világzene és az olykor talán túlságosan is elvont kortárs jazz megszokott sémáival - új utakat kerestek. Nem titkolt szándékuk az igényes szórakoztatásra való törekvés. Ebben a koncepcióban kiváló társra találtak a magyar zenei életben meghatározó szerepet betöltő Fenyvesi Márton producer és hangmérnök személyében. A zenei mondanivalót Sitku Leila képzőművész kézzel festett absztrakt művei vizualizálják a borítón.

borito.pngAz Antal Gábor Trió 2016-ban alakult. Eddig két instrumentális albumot jelentettek meg (Whirl 2017, Storm Dance 2019), valamint rengeteg koncertet adtak Magyarország fontosabb fesztiváljain és klubjaiban. A zenekar emellett turnézott többek közt Németországban, Hollandiában, Ausztriában, Romániában és Lettországban, illetve számos rangos szakmai díjjal is büszkélkedhet: a 2017-es Jazz In The Park nemzetközi versenyen elnyerte az 1. díjat, majd ugyanabban az évben a Budafoki Pincejárat versenyén közönségdíjas lett, továbbá különdíjakat nyert a Magyar Jazz Szövetség comboversenyén és a 2018-as Laureate World-jazz versenyen. A Trió 2018-ban (egyedüli instrumentális zenekarként) bekerült az NKA Hangfoglaló támogatott zenekarai közé, 2020-ban pedig elnyerte a Hangvilla-díjat is.
Szőke Szandra énekes, dalszerző-dalszövegíró. Dalszövegíróként többek közt Kaszás Péter 2017-ben Fonogram-díjjal kitüntetett Infinity Project című albumán közreműködött, de írt már Neumann Balázs, Petruska, Frey György és Fekete István lemezeire is. A Szőke Szandra Quintetben két nagylemez szerzője. Memory Palace című daluk a 2014-es Jazzy Dalverseny III. helyezettje lett. Az improvizációs színházzal foglalkozó Momentán Társulat állandó vendégelőadója. Pirisi Lászlóval közös, a brightoni Fringe fesztiválon is szerepelt re:Verze című zenei és szöveges improvizáción alapuló projektjük a 100. előadását ünnepli idén.
Az Antal Gábor Trió feat. Szőke Szandra produkció 2020-as megalakulása óta számtalan koncertet adott.
A Walking on the Planet című album a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával, az Eastern Deluxe Productions gondozásában jelent meg online és fizikai formátumban egyaránt. Elérhető minden nagyobb zenei streaming szolgáltató kínálatában.

A bejegyzés trackback címe:

https://fulesbagoly.blog.hu/api/trackback/id/tr2518069404

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása