Fülesbagoly

Az Antares megnézte az Antarest

2021. május 31. - Bagolyhír

A legtöbb zenekar valahonnan kölcsönözte a nevét, de mi van, ha látni is szeretné azt a valamit? Bizonyos bandáknak könnyű dolguk van: a FISH! elmegy pecázni, a ROAD autóba pattan, a Margaret Island pedig kirándul egyet a főváros szívében. És mit történik, ha a névadó 550 fényévnyire van? Az együttes meglátogat egy csillagvizsgálót. Az Antares épp ezt tette.

antares_csillagvizsgalas_1_foto_andrasi_ingrid.jpg

Az Antares zenekar egy felhőmentes éjszakán kereste fel az Óbudai Polaris Csillagvizsgálót, hogy egy óriástávcsövön keresztül meglesse az Antares csillagot. A tudományos túrát Molnár Péter amatőr csillagász előadása tette még színesebbé.

- Az Antares a Skorpió csillagkép legfényesebb csillaga. Nevét onnan kapta, hogy vöröses színével a Mars (görögül Arész) riválisa – mondta el a zenészeknek a Magyar Csillagászati Egyesület titkára. - Hétszázszor nagyobb, mint a Nap, és háromezer fokos a felszíne. Fiatal csillag, mindössze 15 millió éves.

A négy muzsikus előbb szabad szemmel, majd a csillagvizsgáló közel 3 méter hosszú távcsövén keresztül nézte meg az Antarest. A lenyűgöző látvány sok kérdésre sarkallta a zenészeket, közülük Dér Dávid billentyűs tűnt a legfogékonyabbnak, aki amatőr szinten érdeklődik a csillagászat iránt. Kérdésére, hogy hogyan ér véget az Antares, Molnár Péter azt mondta, hogy a magja egy idő után majd nem termel energiát, és erre a vasmagra a külső rétegei rázuhannak, így szupernova-robbanás következik be. Durranni fog, az biztos, tette hozzá.

Ha nem is ekkora, de nagy durranásra készül a napokban az Antares zenekar, ugyanis június 5-én mutatják be új, InSanity című lemezüket Budapesten, az Analog Music Hallban. A Junior Artisjus és Öröm a Zene Díjas együttes az album felvezetéseként egy klipet is megjelentetett a minap a Fresco című számukhoz.

antares_csillagvizsgalas_2_foto_andrasi_ingrid.jpg

Fotók: Andrási Ingrid

A bejegyzés trackback címe:

https://fulesbagoly.blog.hu/api/trackback/id/tr916577556

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása