Fülesbagoly

Debrecen szakrális építészetét kutatja a Heavy Brains dobosa

Miniinterjú Markos Zoltánnal

2024. február 28. - Bagolyhír

Az Öröm a Zene-fődíjas Heavy Brains második lemezét adta ki a közelmúltban, és hamarosan tavaszi turnéra indul. Bár sok a teendő a zenekar háza táján, az együttes dobosa, Markos Zoltán közben épp mesterdiplomára hajt. A leendő építészt természetesen a zenélésről, na meg az épp kibontakozó másik útjáról is kérdeztük.

dsc_1150.jpg

Hogyan lett belőled dobos?
- Timbivel (Timbusz Bence, a Heavy Brains basszusgitárosa - a szerk.) gyerekkorunk óta meglévő barátságunk van, már vagy 18 éve tart. Sokszor voltak nagy álmaink, művésszé, építésszé, majd később, amikor már a lányok is érdekeltek minket rocksztárrá akartunk válni. Ki is osztottuk a szerepkört, ő basszusgitáros, én pedig dobos leszek. El is dőlt akkor egy életre.

Mindamellett, hogy dobolsz a Heavy Brains-ben, mi a te szereped a zenekarban?
- Szerintem a srácokat a grafikai dolgokban is tudom segíteni, főleg az utóbbi időben érzem erre képesnek magam. A jövőben egy új Heavy-klip is lehet, hogy az én kezem munkájaként fog megjelenni. Ezen felül szerintem nekem is jutnak fontos szerepek a zene- és szövegírás ügyében.

Tanult módszerek címmel nemrégiben megjelent a Heavy Brains második lemeze. Számodra mit mond az album, illetve a dalai?
- Elég komplex az album, örülök is neki, hogy nem egy monoton, hasonló számokkal operáló album született. A líraitól a gyors, popos számokig elég nagy spektrumon mozognak a szerzemények. Mivel a számok tartalma nem általános igazságokról, hanem inkább az általunk elszenvedett/megélt dolgokról szól, így nagyon magaménak érzem én is. Számomra egy év korlenyomata, érdekes már most is visszatekinteni, hogy akkor mi is történt velünk, mi indukálta, hogy ilyen zenék szülessenek.

Építész mesterdiplomára hajtva Debrecen szakrális építészetét kutatod. Hogyan zajlik e tevékenység?
- Az évfolyamunk mesterképzésben résztvevő hallgatók munkájának révén Debrecen város és környékének szakrális építészetéből egy könyvkiadvány fog megjelenni. Az elején a kutatási, anyaggyűjtési fázisban rengeteg levéltárban, könyvtárakban, plébániákban kerestünk minden információt, ami számunkra értékes lehet. Ez óriási mennyiségű anyag, csapatok viszik a különböző egyházakat. A feldolgozott anyagokat rendszerezni, a fellelt rossz minőségű rajzokat átrajzolni, és végül egy koherens, szép, értelmes könyvet ebből csapatként összehozni nem kis feladat.

jezus_szive_1.png

A debreceni Jézus Szíve római katolikus templom Zoli által átrajzolt verziója

A mesterdiploma megszerzése után hogyan tovább?
- Elég sok dolog érdekel továbbra is, a műemlékvédelem, az etikus építészet bizonyos részei, látványtervezés stb. Szeretnék olyan közegben dolgozni majd, ahol a megszerzett tudásommal segíthetem a munkát, sokat tanulhatok, és ahol elismerik, figyelembe veszik azt is, hogy van egy menő bandánk.

4702628a-65da-4a8f-b43f-ae8639db0671.jpg

Zoli rajza a nagyváradi Fekete Sas palotáról

Március 15-én a Fülesbagoly Trip sorozat részeként koncertezni fogtok a Turbinában. Mire számítsanak a rajongók?
- Biztosan nagyon jó buli lesz, a megszokott Heavy-életérzést szeretnénk nyújtani. Újabb showelemek is beépültek a repertoárunkba, amik színesítik majd a koncertet. Összesítve remélem ők is annyira várják, mint mi!

Nyitókép: Uhlár Brigi / Fülesbagoly Tehetségkutató

A bejegyzés trackback címe:

https://fulesbagoly.blog.hu/api/trackback/id/tr6418341743

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása