Fülesbagoly

Bábeli káosz, amiben minden képes önmagának ellentétét is jelenteni

Taiga Peer-dalpremier

2024. január 17. - Bagolyhír

Ismét egy masszív, bő 8 perces tétellel jött ki a progpop Taiga Peer. A Corpus című dal a szerző szerint a napjainkban egyre általánosabbá váló polarizált kommunikáció tükre. Premier a Fülesbagoly blogon.

taigapeer_2.jpg

A Taiga Peer hosszú ideig Ágai Péter egyszemélyes stúdióprojektje volt, 2022 végén egy szerencsés véletlennek köszönhetően öltött élő zenekari formát. A progpop zenekarra jellemzők a shoegazing, new wave és pszichedelikus rock elemek, dalai kötetlenek, szabálytalanok, csapongók, hullámzók.
- Nem a világmegváltás a cél, inkább egy optimista és sarokból mosolygó hedonista világmegnemváltás - vallja Péter. A Taiga Peer tavaly a debreceni és a keszthelyi Fülesbagoly Tehetségkutató döntőjébe is bejutott, mi több, a cívis városban harmadik helyezést ért el. A zenekarnak jelenleg öt tagja van, Ágai Péter gitáros-énekes, Ágai Ferenc basszusgitáros, Dénes Ádám billentyűs, Bartos Gábor gitáros és Baté Gyuri dobos. Leújabb daluk a Corpus címet viseli, és már kint van a szokásos online felületeken.

- Rengeteget foglalkoztat az emberi kommunikáció evolúciója, különösen a virtuális térbe költözés mentén, annak kilengései és azok hatásai az emberi kapcsolatokra - mondja Péter. - A Corpus című dalom a napjainkban egyre általánosabbá váló polarizált kommunikáció tükre, amely mentén tendenciózusan és tetszőlegesen változnak a szavaink jelentései, mélységei és sekélyességei, az a bábeli káosz, amiben minden képes önmagának ellentétét is jelenteni. A dalaim szövegét rendszerint igyekszem úgy felépíteni, hogy rengeteg nyitott ajtót hagyjak a szabad értelmezésnek, a Corpusnál még inkább ennek mentén csiszoltam a szöveget - ha akarom a két versszakban megszólaló két "hang" egymás ellentéte, ha akarom ugyanaz, bármelyik tévedhet és egyik sem, az ember mégis mintha kényszerítve lenne arra, hogy pálcát törjön az egyik véglet felett, mert ha ezektől eltérő mintázaton halad, kitaszítva érzi magát. Ahogyan a többi dalomnál is jellemző, itt is több stílust eresztettem össze (pedig azt hittem, hogy végre képes leszek írni egy rádióbarát hosszúságú dalt!). Amikor összeállt a Taiga Peer élő vetülete nagyon hamar kiderült, hogy az nem fogja követni a stúdiófelvételek letisztult vonalait, nem is arra hivatott, ellenkezőleg, egy idő után kifejezetten önmagától terelődött egy ösztönösebb és koszosabb irányba, ami szépen lassan mozgásba hozta bennem a grunge-os gyökereket (végül is egy 90-es évekbeli gyerek vagyok). Ez a dalszerzési folyamatot is befolyásolta, mert bár a dalokat továbbra is én írom, most már automatikusan ezzel az "életre kelt" hangzással és a mögötte lévő hús-vér emberekkel "bábozom" és a Corpus hangzásban már megágyaz annak a következő lépésnek amikor a dalszerzésbe is már fokozatosan beeresztem a srácokat, sőt, már az élőben eladott dalok is átestek egyfajta metamorfózison - és ezt így is szerettem volna. A Corpus egyes elemein már tisztán érezhető is ez a fajta kora 90-es évekbeli kamaszos vibe amellett, hogy a gerinc még mindig inkább a 80-as évek, ugyanakkor nem vagyok nosztalgikus típus és persze nincs minden kőbe vésve, stílusok jönnek és mennek - de kétségtelenül meg vagyunk vadulva.

A Taiga Peer legközelebb január 19-én, Budapesten lép fel a Turbinában Ben T Kadar társaságában. További infók az eseményben.

A bejegyzés trackback címe:

https://fulesbagoly.blog.hu/api/trackback/id/tr5418305207

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása