Fülesbagoly

Tudjuk, hogy a végzetünkbe rohanunk, mégis hátradőlünk, és bontunk egy sört

Animációs videóval jött ki az Elefánt

2023. december 05. - Bagolyhír

Az Elefánt Ikarosz animációs kisfilmje több mint egy éven át készült, és egyik különlegessége, hogy miközben témája globális, remekül ábrázolja, és kicsit még közelebb hozza a rajongókhoz az együttes tagjait. A zenekar szerint ez a videó egyszerre a vége és kezdete valaminek, és ezt az “átmeneti” időszakot élőben december 29-én egy jótékonysági akcióval egybekötött koncerten zárják majd a Barba Negrában, mielőtt elvonulnak az új dalokon dolgozni.

elefa_nt2_kredit_sinco.jpg

Viszonylag ritka, hogy négy év távlatából készüljön videó egy dalhoz, az Elefánt jelenéhez azonban mégis kiválóan passzol az Ikarosz animációs kisfilmje, amelyet Tóth Eszter készített vizsgamunkaként a Budapesti Metropolitan Egyetem animációs szakán, több mint egy éven keresztül. Ikarosz a görög mitológiában a lázadás, a szófogadatlanság, a kíváncsiság megtestesítője. A történet szerint Ikarosz apja, Daidalosz menekülés céljából viasszal összeragasztott tollakból szárnyakat készített, és óva intette fiát, hogy túl magasra repüljön, mert elolvadnak. A fiút azonban megigézte a magasság, és ez okozta vesztét. Ezzel kapcsolatban a készítő, Eszter a következőképp mesél:

“Szerettem volna a görög mítoszra egy modernebb megközelítésben utalni, de hűnek maradni a dalszöveghez is, mivel elég konkrét dolgok hangzanak el benne. Ha kicsit mélyebben belemegyek, nekem ebben a történetben az emberi természet nagyratörő mivolta párosul a meggondolatlansággal. Nem gondolunk bele igazán a következményekbe, és túltoljuk. Talán tudjuk is, hogy a végzetünkbe rohanunk, mégis inkább hátradőlünk, és bontunk egy sört.”

A kisfilmben ráadásul az Elefánt öttagú legénységén keresztül kísérhetjük végig a történetet, és rengeteg rejtett, személyes utalást fedezhetnek fel a rajongók. Kovács Zoltán (billentyű) szerint:

“Jó érzés volt megtapasztalni azt, hogy a sztorizásokból hogyan alakultak ki a karaktereink a képeken, és hogy ezek mennyire jól és közben mennyire viccesen hozták mindegyikünk személyiségét. Ha valaki ismer minket, akkor rengeteg apró részletet találhat rólunk a klipben. A sztori és a mindent átszövő humor pedig mindenkinek szól. Utóbbi elég nehéz terület. Hála a szoros együttműködésnek, Eszter zseniálisan elkapta, kik is vagyunk.”

A kisfilmet először a Budapest Parkban láthatta a közönség, ahol az Elefánt telt ház előtt adott űr-tematikus koncertet. A most megjelenő Ikarosz videó tehát egyfajta átkötő szerepet is betölt a zenekar jelene és jövője közt. Szendrői Csaba frontember elmondta:

“Igazából megnyitunk, és le is zárunk egy korszakot. Az űr tematika metaforikusan megmarad, de azt nem árulhatjuk el, hogy hogyan.”

A tavasszal új nagylemezzel jelentkező Elefánt a közelmúltban az NKA Hangfoglaló Program támogatásával teltházas vidéki koncertsorozatot adott a Platon Karataev társaságában. A jövő év elején kicsit visszavonulnak, és az új dalokra koncentrálnak. Előtte azonban december 29-én még egy utolsó utáni táncra hívják a közönséget a Barba Negrában, ahol egy jótékonysági akcióval is készülnek. Néhány éve a rajongói klubjuk kezdeményezésére a közönség a zenekar Plüss című dalának apropóján, karácsony környékén a budapesti turnéállomáson plüssjátékokat kezdett el gyűjteni rászoruló gyermekek számára. Az Elefánt tagjainak nagyon megtetszett az ötlet, így ezúttal ők maguk is buzdítják a rajongókat, hogy jó állapotban lévő és tiszta plüssöket hozzanak majd a Barba Negrába. Ezeket aztán eljuttatják a Tündérpakk Közhasznú Alapítvány részére, akik családokat és gyermekeket támogatnak, mert hisznek benne, hogy minden gyermeket megillet az egyenlő, méltó bánásmód, függetlenül attól, hogy milyen anyagi körülmények közé születik.

A bejegyzés trackback címe:

https://fulesbagoly.blog.hu/api/trackback/id/tr7318274569

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása