Fülesbagoly

Kiosztották a zenei Artisjus-díjakat

2023. június 05. - Bagolyhír

Idén is kiosztották könnyű- és komolyzenei kategóriákban az Artisjus-díjakat: összesen tizenkét zeneszerző, szövegíró, valamint alkotói közösség munkáját ismerték el. Menyhárt János életműdíjat, Török Ádám pedig posztumusz életműdíjat kapott a szerzői egyesülettől.

szendo_fi.jpg

Az Artisjus 23. alkalommal díjazta a legkiválóbbnak ítélt kortárs zeneszerzőket és szövegírókat azzal a céllal, hogy felhívja a figyelmet a sikeres zenei produkciókra és az ezekbe fektetett szerzői munka jelentőségére. Az elismerés presztízse többek között abban rejlik, hogy a pályatársak ítélik oda a díjakat a kitüntetett művészeknek. Ezúttal is az Artisjus szerzőkből és egy zeneműkiadóból álló vezetősége döntött a díjazottakról, a könnyűzenei alkotók kiválasztását külön szakmai bizottság - nevezetesen Bágyi Balázs, Both Miklós, Jónás Vera, Kocsák Tibor és Sebestyén Áron - készítette elő. A könnyűzenei junior kategória idén több szempontból is kivételes: most először kapta mindhárom díjat női alkotó vagy női dalszerző vezetésével működő csapat, emellett a 22 éves Takács Dorina (Deva) az Artisjus-díj történetének legfiatalabb egyéni díjazottja.

2023-ban az alábbi kategóriákban osztottak ki Artisjus-díjakat:

Könnyűzenei alkotói életműdíj - Menyhárt János és Török Ádám (posztumusz)
Az Év Könnyűzeneszerzője - Szendőfi Péter (nyitóképünkön)
Az Év Könnyűzenei Szövegírója - Molnár Tamás
Az Év Produkciója - godfater.
Az Év Junior Könnyűzenei Alkotója - Takács Dorina 'Deva' / ’Sisi’ Vörös Cintia
Az Év Junior Könnyűzenei Alkotói közössége - Nagy Emma Quintet
Az Év Komolyzenei Műve - Balogh Máté: Sinfonia Nr. 1 / Kutrik Bence: Tavasz-esti dal
Az Év Junior Komolyzenei Alkotója - Dobri Dániel
Az Év Magyarnótaszerzője - Horváth Péter

Az Artisjus irodalmi díjak kihirdetésére előző héten került sor. Az irodalmi nagydíjat Darvasi László kapta, a többi irodalmi díjazott Visky András, Babics Imre, Herczog Noémi és Bene Sándor.

A bejegyzés trackback címe:

https://fulesbagoly.blog.hu/api/trackback/id/tr4718139728

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása