Fülesbagoly

“Erdeim zöldek a világ kék egén" - Lanou-klippremier

2023. február 08. - Bagolyhír

Második, Erdeim című lemezük címadó dalához forgatott live session videót az Öröm a Zene fődíjas Lanou. Premier a Fülesbagoly blogon.

img_9229.jpg

A Lanou egy olyan zenekar, amely otthonosan mozog a folk, a pop és a világzene határain. Az angol és magyar nyelvű saját dalok mellett népdalfeldolgozások is megjelennek az együttes repertoárjában. A Lanou zenei világa tiszta, mély, szabad repülés - ezzel együtt bátran kísérletező, így szólalhat meg egymás után egy koncerten stoner rock beütésű citeraszóló, vagy trip hop hatásokkal átszőtt népdalfeldolgozás. A zenekar 2017 decembere óta létezik, azóta sikeres koncerteket adott Budapesten (pl. A38, Szimpla kert), meghívott fellépője volt számos fesztiválnak (Művészetek Völgye, Ozora, Campus Fesztivál, Ördögkatlan Fesztivál), valamint 2020-ban bekerült a Szimpla Lemming tehetséggondozó programba. Tagjai Tóth Eszter (ének, citera, ír bouzouki, gitár, zongora), Simon Gyuri (elektromos gitár), Öllős Dávid (basszusgitár) és Papp Gergő (dob). A zenekar első szerzői kiadású nagylemeze “Fellegek (Of Clouds)” címmel jelent meg 2020 novemberében Lantos Zoltán (hegedű) és Táborszky Bence (trombita) közreműködésével. A Lanou a 2021-es Veszprémi Utcazene Fesztivál szakmai zsűri díjának, valamint a 2021-es Öröm a Zene tehetséggondozó országos nagydöntőjének nyertese, ezáltal a 2021/22-es Hangfoglaló Program induló zenekari programjának támogatott zenekara. 2022 áprilisában a Budapest Ritmo nemzetközi világzenei showcase fesztivál kiválasztott zenekara volt.
A Lanou második, “Erdeim” című nagylemeze (kiadja a Tom-Tom Records) 2023. február 14-én jelenik meg a Hangfoglaló Program támogatásával. A korábbi koncepció részben most is megmaradt; az albumon angol és magyar nyelvű dalokat is hallhatunk, azonban a túlsúly szinte teljesen a magyar nyelvű saját dalok felé mozdult el. A lemez a Little Zion stúdióban készült Vas Mihály hangmérnökkel, aki a keverésért és a masterelésért is felelős. A rendkívül személyes szövegek (szövegíró: Tóth Eszter) és a továbbra is nagyon intim hangvétel miatt az “Erdeim” utazás a lélek legmélyebb tájaira, ahol nem válik el egymástól álom és valóság, a természeti képek bensőséges jelentéssel bírnak, az elemek életre kelnek, és az úton saját szimbólumvilágunk vezérfonalát követjük, hogy megtaláljuk azt, amit keresünk. A lemezbemutató február 18-án lesz a Magyar Zene Házában.
A lemezhez három klip is készült. A harmadik, egyben utolsó live session videót a lemez címadó dalához, az Erdeimhez forgatták. A dal születéséről Tóth Eszter énekes így mesélt:
“Az Erdeim az egyik legfontosabb szerzemény a lemezről, ezért is lett ez a címadó dal. Ha jól emlékszem, egy fényes, kora tavaszi napon mentem le a Duna-partra néhány pörgősebb nap után, és nagyon megérintett az a csend és mozdulatlanság, ami fogadott. Ha a természetben töltök időt, gyakran fog el ez az érzés, mintha minden megállna, és tényleg gondolatok nélkül tudok szemlélődni. Ebben az állapotban érkezett az alap dallam, és hamar követte a szöveg is. Érdekes, hogy a dal szövege egy sokkal sötétebb, régebbi időszakot festett le az életemből, mint amiben aktuálisan voltam, és ez elgondolkodtatott. A saját belső sötétségemmel régóta foglalkozom, hiszen próbálok vele együtt élni, beszélgetni, jól menedzselni, és megtapasztaltam, ez a belső munka milyen szépen nyitja egyre nagyobbra az életet. Ebből az érzésből, gondolatból született meg az ellentét a versszakok és a refrén szövege között: bár szinte rám tapad a sötét, látom és elfogadom, és ha nagyobbra nyitom a perspektívát, azt is láthatom, “erdeim zöldek a világ kék egén. Ez a nagy ívű ellentét úgy éreztem, szépen összefoglalja a lemezt, annál is inkább, mert ebben a dalban szólalt meg először igazán az a boszorkányos, transzos hangvétel, amit a zenekarból mindannyian szeretünk, és egy ideje talán - ha nem is tudatosan - törekedtünk felé, természetesen jön belőlünk. Ez a dal úgy éreztem, megragadja ezt az új irányt, ami nagyon is a sajátunk és az egész lemez anyagát fémjelzi. Az ír buzuki ebben a dalban is megjelenik, Lantos Zoltán hegedül és Tóth Orsi énekel a live session felvételen és a lemezen, a videón pedig Iszlai Renáta klarinétozik is. Ők mind velünk lesznek a február 18-i lemezbemutatón.”
A live session videóhoz szerettek volna egy egyszerű, de hangulatos nyári kertet megörökíteni.
"A stábot az Öröm a Zene döntője kapcsán ismertük meg, és nagyon örültünk, hogy velük dolgozhattunk. Kocska Ádám, Molnár Dóra Mira, Tóth-Máté Barnabás, Erdei Koppány és Csapó Vera mindent megtettek, hogy igazán varázslatos hangulatot hozhassunk létre a dobosunk, Papp Gergő budakeszi házának kertjében. Ez egy nagyon különleges közösségi hely egyébként, Elf Playgroundnak hívják, és bérelhető különböző programokhoz, hatalmas kertje van, abban rendezvénysátor, mászófal, és még sok más. Egy igazi oázist rendeztünk be a kert egyik sarkában, a jógateraszon, kivittük a létező összes szobanövényt, indiai szobrocskákat, és még buborékokat is fújtunk. Néha megküzdöttünk egy-egy repülővel és kutyaugatással, de fantasztikus hangulatban telt a nap, igazi közösségépítő élmény volt. A hangfelvételt a basszusgitárosunk, Öllős Dávid keverte és masterelte. 

A videón látható zenészek csatlakoznak az együtteshez a február 18-i lemezbemutató koncertre is, ami a Magyar Zene Házában lesz.
"Eddigi legfontosabb koncertünk ez, és a lemezt is nagyon önazonosnak érezzük most, úgyhogy reméljük, sok hallgatóhoz eljut - fogalmazott Eszter.

A bejegyzés trackback címe:

https://fulesbagoly.blog.hu/api/trackback/id/tr9618044166

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása