Fülesbagoly

Soul-os lüktetés, bólogatós hip-hop, apokaliptikus groove-rock - Itt az Eszkimó első nagylemeze

2022. december 16. - Bagolyhír

Az Eszkimó nem csupán egy noise rock trió - ahogy azt korábbi benyomások alapján gondoltuk -, most megjelent debütáló nagylemezükön soul, hip-hop és még rengeteg stílus felbukkan. Mutatjuk milyen lett ez az eklektikus, s egyben fasza albzm.

dsc_2133n.jpg

Az Eszkimó 2020-ban alakult, miután a tagok addigi közös zenekara, a Wakachuka trióra redukálódott. Rövid próbálkozás után feladták, hogy a régi dalokat hangszereljék át az aktuális felálláshoz, inkább teljesen újakat kezdtek írni. Egy közel 1 éves kísérletezgetős időszak következett, rengeteg dal megírásával és kidobásával, majd megszületett a Csillagtalan, és a klippel debütáló Csatatér, ami ki is jelölte a zenekar további útját. Ekkor már elkerülhetetlen volt a névváltoztatás, innentől Eszkimó a nevük. Hamarosan eljött a bemutatkozó koncert ideje, hazai pályán sikert arattak az Elefánt vendégeként.  2020 szeptemberében bekerültek a Fülesbagoly Tehetségkutató Martonvásári döntőjébe, ahol a 2. helyezést és a legjobb dalszövegírónak járó különdíjat sikerült elvinniük. Az ott eljátszott dalok adták az ezután megjelenő név nélküli első kislemez anyagát. A következő időszak a zenekari léttel összefüggésben, nem szorul sok magyarázatra a „tudjukmi” miatt. Közben adódott egy lehetőség a SoundCam Productions jóvoltából egy dal/klip élő felvételére. Ez lett a Merülés. Ebben a dalban megmutathatták, mennyi energia lehet a trió élő megszólalásában.

Lassan gyűltek a dalok, körvonalazódott az első nagylemez anyaga. 10 különböző hangulatú mégis egységet alkotó dal került az albumra, amely Képzaj címmel 2022 decemberében jelent meg. A "Nem gondoltuk át" című dalhoz klip is készült.

- Ez volt ez eddigi legszabadabb, legkötetlenebb stúdiómunkánk - tudtuk meg Szilágyi Balázs énekes-gitáros-dalszerzőtől. - A dob, basszusgitár, gitár felvételeket májusban készítettük a Győr melletti Zenekápolna Stúdióban, viszont a keverést magamra vállaltam. Mivel nem volt kötött határidő, sokat tudtam foglalkozni a dalokkal. Fontos volt, hogy lehetőségeimhez mérten a legtöbbet hozzam ki belőlük, ezért nagy teret kaptak a kreatív folyamatok, szöveg átírások, billentyű téma keresések, szerkezeti változtatások. A zenekartól ebben a maximális támogatást megkaptam. Éjszakákat töltöttem a házi stúdiómban mikor úgy éreztem, hogy elkaptam a fonalat. Nagyon nehéz volt pontot tenni a folyamat végére – mindig lehet még jobb -, így még a megjelenés előtti napokban is volt változtatás, szólamcsere, gitárfelvétel.

Az albumon a finom soul-os lüktetéstől, a bólogatós hip-hopon keresztül, az apokaliptikus groove-rock-ig sokféle hangulat megjelenik. Nincs két ugyanolyan dal. Ami összeköti őket az talán a zakatoló ének és dalszövegek, amelyek sosemvolt filmek kulcsjelenetein keresztül írnak le zsigeri, emberi érzéseket vagy fogalmaznak meg kor kritikát, a szövegíró első szándéka szerint.
Az Eszkimó legközelebb Mosonmagyaróváron koncertezik január 14-én, részletek az eseményben.

A bejegyzés trackback címe:

https://fulesbagoly.blog.hu/api/trackback/id/tr8718002916

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása