Fülesbagoly

Amerikai sorozat főcímdala ihlette Szilárd új klipdalát

2022. október 29. - Bagolyhír

Ó, te drága gömb! címmel új klipdallal jött ki Szilárd. A dal alapötlete még egy luxemburgi koncert előtt született, a szöveget Grecsó Krisztián írta.

szilard_1.jpg

Áprilisban jelent meg Balanyi Szilárd 4. nagylemeze, ami a Szilárd - Na, ez az! címet kapta. Az albumon szereplő barátok, költők, írók, előadók mind boldogan mondtak igent a közös munkára. Többek között, Kemény Zsófi, Lackfi János, Grecsó Krisztián, Szabó T. Anna, Kardos-Horváth Janó, Bodor Áron, valamint Galambos Dorina, Kiss Flóra, Schloblocher Barbara, Sándor-Schmidt Barbara. A hangszereken is fantasztikus csapat állt össze, Pásztor Sámuel, Madarász Gábor, Paczári Viktor, Bátor Bence személyében. Mindezek mellett a lemez elkészítésének folyamatát és az ezzel járó gondolatokat, érzéseket rögzítették, így a hanganyag mellé egy a kulisszák mögé betekintést adó dokumentumfilm is készült. Ezzel is megőrizve ezt a csodálatos emléket. A filmet Bátori Gábor készítette.

A lemezről másodikként (az első a Színre szín volt) az Ó, te drága gömb! c. dalhoz álmodott meg Szilárd képi anyagot. Ez volt az, ami szerinte szomjazta a képi megvalósítást és muszáj volt megcsinálni. Az ötlet egyszerű kellett, hogy legyen, mert korlátozottak voltak az anyagi lehetőségek, viszont egy amerikai filmsorozat, a Vinyl főcíme adta az alapötletet a klip hangulatához, ami viszonylag könnyen megvalósítható volt, innen pedig már magától jött minden. A B32 épp kapóra jött a csapatnak, mert voltak oly kedvesek, hogy nyitottak voltak és nagy segítség volt, hogy hajlandóak voltak két olyan napot keresni, amikor mehettek forgatni. Bátori Gábor, vagyis Jim pedig mindig jó partner a gondolkodásban. Két forgatási nap, annál több szervezés, de megszületett a lemez második klipje. 

Szilárd így fogalmaz a dallal kapcsolatban: 

“2015-ben Luxembourg-ban koncerteztünk a Quimby-vel és a délutáni hangbeálláson, a zongora beállítása közben eljátszottam egy dallamot, miközben a felettem lógó óriási tükörgömböt bámultam és azt énekeltem, hogy “Ó, te drága gömb!”. A dallam pedig a dal kezdő riffje volt. Eltelt 7 év és 2021 decemberében megmutattam Siminek a már továbbgondolt ötletet, ő pedig segített rendbe rakni a refrént. A szöveget Grecsó Krisztián írta, akitől azt kérdeztem, maradhat e ez az egy sor. Megmaradt. Összeállt egy nagyon lendületes zene, ami engem mindig az európai császkálásainkra emlékeztet. Krisztián persze, nem a tükörgömbre asszociált, hanem a nőiesség mindenféle aspektusára, de a dolgok már csak ilyenek… Ez a dal nekem egyértelműen egy újabb kiskapu a zenei szabadságom végtelen mezejére. Ezeket nyitogatom az utóbbi években. És tetszik…”

A bejegyzés trackback címe:

https://fulesbagoly.blog.hu/api/trackback/id/tr9017963064

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása