Fülesbagoly

Hamarosan kölcsönpohárból lehet inni a magyar szórakozóhelyeken

2022. szeptember 14. - Bagolyhír

Forradalmi ötlettel állt elő Magyarország egyik legnagyobb repohár-forgalmazó cége. A Cup Revolution év végéig úgynevezett kölcsönpoharat vezet be a legnagyobb koncerthelyszíneken, stadionokban, köztük az A38 Hajón, a Puskás Ferenc Stadionban, a Papp László Budapest Sportarénában, a Barba Negrában és a Tüskecsarnokban. A kezdeményezés lehetővé teszi, hogy a felhasználó térítésmentesen használhassa a repoharat.

cup-poharak-mosas-01.jpg

Tíz évvel ezelőtt még egy nagy zenei fesztivál úgy ért véget, hogy a rendezvény területét ellepték az eldobott műanyag poharak, rengeteg hulladékot termelve ezzel. Nem beszélve a kerthelyiségekről, szórakozóhelyekről, futballstadionokról, ahol szintén tömérdek szemét keletkezett. Az évek során bizonyossá vált, hogy az üvegpoharak sem jelentenek megoldást, csak a Szimpla nevű szórakozóhelyen 880.000 pohár tört el vagy tűnt el az elmúlt 20 évben. Mann Dániel, az A Grund tulajdonosa, ügyvezetője elmondta: a szórakozóhelyen az eldobható poharak miatt heti 5 köbméter műanyag szemét gyűlt össze. A problémák megoldására 2019-ben repoharakat vezettek be a vendéglátóipari helyeken. A Cup Revolution konstrukciójának lényege, hogy a rendezvényeken a vendégek nem eldobható műanyagpoharat kapnak, hanem újrafelhasználható, strapabíró, mégis könnyű ivóeszközöket. Az egyszeri pohárdíj befizetése után – ha elfogyott az ital – a használt poharakat tokenre vagy tiszta pohárra cserélik a pultnál. Ezeket a tokeneket nemcsak az adott helyen, hanem az ország számos pontján a szerződött partnereknél is be lehet váltani új pohárra. Már több mint 60 szórakozóhely, sportlétesítmény, strand, fesztivál csatlakozott, hogy csak a legnagyobbakat említsük, a Campus Fesztivál, a Papp László Sportaréna, a Barba Negra és a Puskás Ferenc Stadion.

A kezdeményezésben részt vevők mindegyike nyer. A létesítményeknek nem kell a több tonnányi eldobható pohár begyűjtésével, válogatásával, elszállításával foglalkozni. A vásárlók számára kényelmes, trendi, környezettudatos megoldás, ráadásul az eldobható pohár költsége nem épül rá az italuk árára.

A legtöbbet a környezet nyer: egyetlen RePohár akár 500 alkalommal használható, ennyi eldobhatót vált ki. Míg az eldobható poharak többnyire egy törökországi üzemből érkeznek, a RevoCup-okat Pécsen, míg a szintén a rendszerbe tartozó Cupler forróitalos poharakat Érden gyártja a cég. A különbséget fokozza, hogy míg az eldobható poharak minden felhasználásához társul az 1300 km-es szállítási lábnyom, addig a CUP Revolution termékei a második használattól már csak az óbudai mosóüzem és a vendéglátóhelyek között „utaznak”.

cup-poharak-mosas-02.jpgA RePoharak életciklusuk végén sem szennyezik a környezetet, ledarálásuk után virágláda, komposztáló, vagy fűre helyezhető taposó készül belőlük. A poharakat Magyarországon gyártják, ezzel is csökkentve az ökológiai lábnyomot.

Az elmúlt egy hónapban parázs vita alakult ki a social media felületeken és a médiában a repohár rendszerről. „Nem akarok belépni a rendszerbe”, Adjátok vissza a pénzemet!”, „Mit csináljak a sok repoharammal?” és „Mi van, ha otthon felejtettem a tokenemet?” kérdések és gondolatok sorjáztak a netes felületeken. Bár több vállalkozást is érintenek a felhasználók felvetései, Magyarország – 2021. évi árbevétel adatok szerint - legnagyobb szereplője lépett egy újítással.

- RevoToken néven egy digitális token applikációt fejlesztettünk le – mondta el Maros Róbert, a Cup Revolution Kft. ügyvezetője. - Ehhez elég annyit tenni, hogy a felhasználó letölti az applikációt és beregisztrál. Az itallal egyszeri alkalommal pohárdíjat fizet, majd a pohár visszavitele után telefonját a pultnál lévő RevoToken eszközhöz érinti, és kap egy digitális tokent. Így elejét tudjuk venni annak, ha valaki otthon felejtette a tokenjét.

A repoharat hamarosan több mint 60 szórakozóhelyen, stadionban, strandon térítésmentesen is használhatja az évente összesen több millió látogató a Kölcsönpohár funkciónak köszönhetően. Ennek értelmében a regisztráció bankkártyával szükséges, azonban a 400 forintos pohárdíj csak akkor vonódik le a számláról, ha a fogyasztó 72 órán belül nem adja le a poharat valamelyik partnernél, mindaddig a poharak használata ingyenes. Az applikáció tesztelése jelenleg zajlik, és év végéig kerül bevezetése.

Az ötletgazdák szeptember 14-én és 15-én Budapesten, az Erzsébet téren „repohárvisszaváltó” napokat tartanak. Eszerint mindenki, aki visszaváltható, akár a cég versenytársai által gyártott repoharat ad le, a token mellé egy alkoholos vagy alkoholmentes sört kap ajándékba, ha pedig regisztrál a digitális tokenre, még egy sörrel ajándékozzák meg.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://fulesbagoly.blog.hu/api/trackback/id/tr9817931497

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása