Fülesbagoly

A hülyeséget is lehet komolyan venni – Nagy Feró nosztalgiázik

2021. december 13. - Bagolyhír

Minden idők egyik legőrültebb, s egyben legművészibb magyar könnyűzenei albuma, a Bikini Hova lett… című lemeze lesz a téma a Lemezjátszó, Classic-estsorozat idei záróeseményén. A 37 perces anyag azután született, hogy Nagy Ferót a Beatrice miatt teljesen ellehetetlenítették. A lemezről és az akkori időszakról december 16-án mesél az énekes Budapesten, a B32 Galéria és Kultúrtérben.

fero_4.jpg

A Bikini ötlete Németh Alajos fejéből pattant ki 1982-ben, és megkereste Nagy Ferót, aki a betiltott Beatrice miatt nem tudott akkoriban érvényesülni.
- Semmi esélyem nem volt arra, hogy lemezem jelenjen meg – emlékezett vissza Feró. - Kérdeztem is Lojzitól, hogy biztos velem akarod ezt csinálni? Tudod, mennyi problémával fogsz szembesülni? De ő kötötte az ebet a karóhoz. Így aztán írtunk dalokat, és Erdős Péter is engedélyezte a kiadásukat.
Így aztán 1983-ban kijött bakeliten a Bikini bemutatkozó albuma Hova lett… címmel. A 37 perces anyagban lényegében minden megtörténik: punk, ska, rock, jazz stílusok kavarognak, van, hogy egy nótán belül. Szerepel a lemezen orosz népdal, Feró pedig esti mesét mond. A bakelit A oldalának utolsó dala félbeszakad, és a B oldalon folytatódik. A dalok között rendszeresek a hangeffektek, audiovizuális gegek. A teljes őrületet pedig megfejeli az, hogy zseniális zenészek játszanak a lemezen, akik mind mestereik hangszereiknek.
- A hülyeséget is lehet nagyon komolyan venni – fogalmazott Feró. - Szabadon garázdálkodtunk a stílusokban, nem akartunk kategóriákban gondolkodni. S mivel kiváló zenészek vettek körbe, mindent el tudtak játszani, amit kitaláltunk. Előremutató lemez született, és még engem is meglep a mai napig.
A lemezről bővebben is mesél Nagy Feró december 16-án a B32 Galéria és Kultúrtérben, ahol az albumot meghallgathatja a közönség az énekessel. Az est házigazdája Horváth Gergely lesz, a program a Lemezjátszó Classic-sorozat része.
Az eseményt a Hangfoglaló Program Magyar Könnyűzenei Örökség Megőrzését Támogató Alprogram támogatásával, a Fülesbagoly Alapítvány partnerségében szervezik meg.

b32-lj-bikini-a3_1.jpg

 

A bejegyzés trackback címe:

https://fulesbagoly.blog.hu/api/trackback/id/tr5116782256

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása