Fülesbagoly

Patti Smith Budapesten lép fel

2021. szeptember 28. - Bagolyhír

Patti Smith-koncert lesz október 13-án a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben az első ízben megszervezett Liszt Ünnep Nemzetközi Kulturális Fesztivál keretében.

patti.jpg

Az amerikai énekes-dalszerző a poptörténelem egyik legfontosabb női előadója, emellett író, költő, képzőművész, aki nem fél szót emelni a társadalmi igazságtalanságok és problémák láttán - olvasható a szervezők által az MTI-hez eljuttatott ajánlóban. Mint írták, első lemeze, az 1975-ben megjelent Horses alapjaiban változtatta meg a New York-i punkrock színteret, ezt az utókor idén azzal honorálta, hogy beválasztotta az albumot a Grammy Hírességek Csarnokába. A Horses jelentőségéről számos kritikus emelte ki, hogy Smith a punk addigi alapvetésének számító három perc/három akkordos hozzáállást elhagyta, az akár önálló versként is helytálló dalszövegeket pedig zsigeri tehetséggel ötvözte a minimalistán egyszerű hangszereléssel.
Több interjúban is utalt rá, mekkora hatással volt életére Arthur Rimbaud költészete, akinek gyerekkori otthonát néhány évvel ezelőtt meg is vásárolta Franciaországban. "Patti Smith megmutatta, mennyi rock and roll van a költészetben, és mennyi költészet van a rock and rollban. Patti Smith egy Rimbaud, Marshall erősítővel" - mondta XVI. Károly Gusztáv svéd király, amikor 2011 augusztusában átadta neki a svéd Polar Zenei Díjat.
A punk keresztanyjaként is emlegetett legendás amerikai előadó első magyarországi koncertjét 1998-ban adta a Sziget fesztiválon. A Liszt Ünnep Nemzetközi Kulturális Fesztivál programjáról és eseményeiről a www.lisztunnep.hu oldalon találhatók további információk. (MTI)

A bejegyzés trackback címe:

https://fulesbagoly.blog.hu/api/trackback/id/tr3216702738

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása