Fülesbagoly

Íme Kutzora Edina új zenekara, és annak első videója

2021. szeptember 10. - Bagolyhír

Saját dalokkal és jazz pop formációval jelentkezik a 2000-es évek underground zenei színterének meghatározó énekesnője, Kutzora Edina. Az együttes neve a Qtzora Enfusion nevet viseli, és nálunk láthatjátok először az első dalhoz készült videót.

edina_fekvo_color_597.jpg

Kutzora Edina nevét olyan sikeres formációkból ismerhetjük, mint Yonderboi és Zagar, de számos más zenekarban is közreműködött énekesként, a jazz műfaja pedig mindig közel állt hozzá. Pályafutását Lakatos Ágnesnél, majd a Kőbányai Zeneiskola jazz-ének szakos hallgatójaként kezdte és 2000-ben a Magyar Rádió által megrendezett Garay Attila Jazz énekverseny döntőjében az Al Jarreau vezette zsűri döntése alapján megkapta a legjobb balladaénekesnek járó díjat. 
Ezt megelőzően csatlakozott a zeneszerző-producer Yonderboi formációjához, akikkel a 2000-es években körbeturnézták Európát, olyan fesztiválokon léptek fel első magyar zenekarként, mint a barcelonai Sónar, a belga Pukkelpop, a holland Lowlands, Amsterdam Dance Event, Oslo Jazzfestival, rotterdami North Sea Jazz,, valamint olyan helyszíneken, mint a barcelonai Razzmatazz, az amsterdami Melkweg, Paradiso - és a felsorolást még hosszan folytathatnánk.
Edina hangját sokszor hallhattuk a Pabadam című dalban, melyet Gilles Peterson és Laurent Garnier is méltatott és játszott a Radio Nova és BBC rádióban. 
A Zagar formációban is sok vendégszereplést vállalt, eljutottak a Eurosonic fesztiválra, majd 2007-ben 5 másik nagyszerű énekesnővel Underground Divas néven énekelték a Zagar egyik legsikeresebb dalát, a Wings of Love-ot, mely 2007-ben az Év Dala lett
2019-ben csatlakozott az akkor 14 éves Erik Sumo Bandhez, akiknek 2020-ban megjelent Mount Fuji lemezén már az ő hangján szólalnak meg a dalok. 
2018-ban elvégezte az ImPro School Zenei Producer képzését és ezzel párhuzamosan dalszerzést is tanult, és Qtzora néven most mutatkozik be először dalszerzőként.

zenekari_fekvo_color_892.jpgA Qtzora Enfusion formációban Edina saját szerzeményei kerülnek előtérbe, az Antal Gábor Trió hangszerelésében - akikkel első ízben 2019-ben dolgoztak együtt és annyira élvezték a közös munkát, hogy már akkor elhatározták, hogy ez az együttműködés folytatódni fog a jövőben. Így nem volt kérdés, hogy a Qtzora Enfusion felállásban ezt a két évvel ezelőtti találkozást elevenítik fel. Ahogy Edinát többfajta műfajban láthattuk és hallhattuk eddig is, úgy az új dalok sem igazán szoríthatók műfaji keretek köré. Nem “vegytiszta” jazz, de hagyományos értelemben vett popnak sem nevezhető - valahol a két zenei stílus találkozásából született fúziónak tekinthetjük.
A formáció elsőként debütáló dalának, a “Blue Forest Love”-nak a születéséről Edina így mesélt:
“A Blue Forest Love abból az alapfelvetésből született, hogy mit mondanál a 10 évvel ezelőtti énednek? Amikor benne vagyunk egy negatív élethelyzetben, egy rossz spirálban, hajlamosak vagyunk úgy gondolni erre az állapotra, mintha az egy végtelen szakasz lenne, bolyongunk teljesen elveszetten, tanácstalanul, mint egy sötét komor erdőben. A dalban erre az állapotra reflektál a 10 évvel idősebb önmagunk, aki már tisztábban lát, és érettebben reagál a nehéz és olykor kilátástalannak tűnő helyzetekre.”
A dalhoz egy session videó is készült a Sound Cam stúdióban, melyet alább lehet megtekinteni.

A bejegyzés trackback címe:

https://fulesbagoly.blog.hu/api/trackback/id/tr1716683158

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása