Fülesbagoly

Desinger folk a természetben – Itt a Zajnal új dala és videója

2021. május 23. - Bagolyhír

A tavalyi év egyik nagy felfedezettje, a designer folkot játszó Zajnal single-lel és klippel jött ki. A videó egy természetben zajló rituálé folyamatát ábrázolja.

zajnal_uj.jpg

A Zajnal 2015-ben indult furulya-citera duóként, öt éve működik – cajonnal és basszusgitárral kiegészülve – zenekarként. Bár népi hangszereket használnak, klasszikus rocktól a funkyn keresztül a különböző elektronikus irányzatokig hatott rájuk minden.

- Nem a népzene felől kanyarodunk a kortárs felé, és nem is viszont: úgy adódott, hogy népi és urbánus hatások mindig párhuzamosan voltak jelen az életünkben, így a produkciónk sem keresgélés, hanem lenyomat – fogalmazott Kovács Gábor, a Zajnal furulyása. - Eléggé eklektikus, városi zenét - designer folkot - játszunk, ami úgy tud megállni egy moldvai táncház szünetében, hogy közben egy hiphop koncerten sem zuhan le a színpadról.

A zenekar 2019-ben Dé:Nash-sel is állt egy színpadon. Aztán megjelent első kislemezük, a Pusztafless, 2020-ban bejutottak a Szimpla Lemming programjába, ott voltak a Veszprémi Utcazene Fesztiválon, és megnyerték a Fülesbagoly Tehetségkutató 2020-as budapesti döntőjét, majd az Öröm a Zene tehetségkutatón megkapták az év felfedezettje díjat. Idén induló előadóként részt vesznek az NKA Hangfoglaló Programjában, ami azt is jelenti, hogy a szervezet támogatásával jelenik meg hamarosan az új kislemezük, melynek előfutára a Csillágánizs single.

- A kislemez címe egyfelől egy sötét kamrát takar. Egy rég elhagyatott házban álló kisebb spájz, ahol a polcokon még akad ez-az, csillagánizs, zacc, illetve fura lények is feltűnnek olykor, mint például a zsuflák démon. Másfelől ugye a sötétkamra a fotográfiában képek előhívására használatos helyiség - erre épül a Csillagánizs-single és a Sötétkamra kislemez teljes vizuálja is. A borítókon, grafikákon analóg technikával készült fotogramok láthatók, a zenekari fotókat is filmre lőttük, a Sötétkamra borítójához a képek pedig a sötétkamrákban is használt piros fényben készültek. Mindezeket Bartis Milán készítette – mondta el Kovács Gábor.

A Csillagánizshoz készült klip egy természetben zajló rituálé folyamatát ábrázolja, visszatérés a természethez, együttlét, közös alkotás, kapcsolódás. A videó Gaál Bence és Kelemen Richárd munkája. A hangfelvételek az Origo stúdióban készültek Cserny Kálmán keze alatt. A dal ITT érhető el.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://fulesbagoly.blog.hu/api/trackback/id/tr2216569228

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása