Fülesbagoly

Ezekben a magyar klipekben rendesen betintáznak az arcok

2021. január 18. - Bagolyhír

Ha elmerülünk a magyar könnyűzenében, kapásból tudunk pár olyan dalt mondani, amelyek az italozásról szólnak. Elég csak a Koncz Zsuzsa-féle Mr. Alkoholra vagy a Fonográf Lökd ide a sört című retro slágerére gondolni, és persze nem feledhetjük a Bikini Részegen ki visz majd haza? című klasszikusát, a Sing Sing Halál a májra! és a Junkies Miattad iszom, te állat című punk-rock kocsmahimnuszait vagy a Vad Fruttik Boroskóláját. Ha most ezt nem is élhetjük át a korlátozások miatt, összeállításunkban mutatunk néhány olyan magyar videóklipet, amelyek vizuálisan visszaadják az élményt.

wsotw.jpg

Szinte napra pontosan 10 éves a Wrong Side of The Wall zenekar Purity Itself című dalának videóklipje, aminek egy fiatal lány a főszereplője. A bulizók között ráismerhetünk a hazai rockzene néhány ismert arcára, például a Subscribe és a USEME énekesére Csongor Bálintra. Ennyire ordenáré nagy bulit még nem filmesítettek meg, magyar szinten legalábbis biztosan nem. A klipet Reich Tamás és Gőbel Ákos készítette.

Czutor Zoltán és zenekara, a Belmondo 2017-ben jelentette meg „Pár piálás” című lemezét, aminek a zenei műfaját kocsma-beatként határozták meg. A címadó dal az italozásba menekülés eredménytelenségéről, a Búcsúkör a buliból való kiszállás megvalósíthatatlanságáról, míg a Nézd, újra itt vagyok a leamortizálódott éjjeli ember feltámadásáról szólt. A Pár piálás című dalhoz szövegvideó készült.

A Brains zenekar tagjai MC Zeek társaságában 2013-ban itták végig a pesti bulinegyedet, például a Kazinczy utca kocsmáit a Budapest Tours című dalukban. A klipet Farkas Péter Gábor rendezte, és az operatőri munkát is ő végezte Tokaji Balázzsal és Zsibivel.

A Skeemers garázspunk zenekar egyik legrégibb dala, a Bathroom Song, mégis csak 2019-ben került lemezre és akkor készült hozzá videóklip is az énekesnő, Ferenczi Szonja rendezésében. A klip főszereplője öt lány, akik különböző módszerekkel próbálják túlélni a szakítást. Persze van köztük olyan is, aki dühös, iszonyú sokat iszik és egy szórakozóhely mosdójában próbál pasizni. A videóklip érdekessége, hogy az egyik lányt a Blahalouisiana énekesnője, Schloblocher Barbara játszotta, és egy villanásra felbukkan az Ivan & The Parazol dobosa, Simon Bálint is.

A kelta punk hazai királyai, a nemzetközi színtéren is sikeres Firkin zenekar a Whiskey In The Jar című örökzöldhöz írtak magyar szöveget Igyunk pálinkát! címmel. A dalhoz 2017-ben Bayer Bálint készített szerethető animációs videóklipet.

Charlie slágere, a Jég dupla whiskey-vel vitathatatlanul az egyik legjobb magyar könnyűzenei szerzemény, amit valaha írtak és előadtak. Az eredeti videóklip nem, de a Zorall feldolgozásához készült kisfilm látványvilága illik az összeállításunkba. A főszerepet a Viszkis, vagyis Ambrus Attila játszotta el, a klipet Lévai-Hangyássy Bence rendezte, az operatőr pedig Horváth Csaba „Csirke” volt.

A lendületes rockot játszó, szolnoki Midller zenekar Szilveszterkor tette közzé a Leiszom magam című EP-je címadó dalához készült „Hómofisz videó” elnevezésű közösségi klipjét. A zenekar felhívást tett közzé, amelyben arra kérte a rajongóit, hogy küldjenek be magukról mobiltelefonnal készült videót, amin valamilyen italt fogyasztanak. A klipet eredetileg tavaszra tervezték, de az időzítés ennél jobb nem is lehetett volna. Mint a zenekar a videó alatt írta: „Mivel a szórakozóhelyek ismét megszűntek üzemelni, meg még a kedves ismerősöktől is rakéta üzemmódban kell elpályázni, hogy hazaérj 20:00-ra, ismét értelmet nyert a dal mondanivalója, miszerint röviden: megpróbáltad megérteni, kezelni a dolgokat, de eleged van az egészből, és akkor se áll az utadba senki, hogy egyedül, vagy szűk körben is jól érezd/elengedd magad.”

Ennyi (online) italozás után lezárásképpen a Pannonia Allstars Orchestra vidám slágerét, az Elhagytam magam című dalt javasoljuk másnaposságra. A videóklipet – amelyben az énekes, KRSa másra sem vágyik, minthogy végre jól kialudhassa magát a kispárnáján - Gőbel Ákos forgatókönyve alapján Reich Tamás rendezte

 Tölgyi Kriszta

A bejegyzés trackback címe:

https://fulesbagoly.blog.hu/api/trackback/id/tr9616394648

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása