2020. ápr 16.

Kötelező visszafizetni az elmaradó koncertek jegyárait

írta: Bagolyhír
Kötelező visszafizetni az elmaradó koncertek jegyárait

Heves vitát váltott ki 32 klub és fesztiválszervező nyílt levele, miszerint nem fizetik vissza az elmaradó koncertek jegyárát, mert akkor csődbe mennének. A levél publikálása óta több aláíró visszakozott, és megszólaltak olyan piaci szereplők is, akik nem írták alá a kiáltványt. Na de mit mond a jog? Ennek jártunk utána.

koncert.jpg

Mint megírtuk, a Budapest Park kezdeményezésére 32 klub, fesztivál és koncertszervező nyílt levelet adott ki, amiben többek közt azt írják, hogy az elmaradó koncertek jegyárait nem fizetik vissza, mert csődbe mennek. Az aláírók legtöbbje egyébként nem is posztolta a levelet, az A38 Hajó előbb igen, aztán törölte a Facebook oldaláról. Sok nagy piaci szereplővel egyetemben a Hammer Concerts és a Barba Negra nem írta alá a levelet, és nyilvánosan kijelentette: jár a visszafizetés ilyen esetekben. Estére több aláíró is visszakozott, a FEZEN Fesztivál, a FEZEN Club és a Petőfi Kultúrtanszék arról biztosította vendégeit, hogy visszafizetik a jegyárakat. A Budapest Park tegnap este újabb posztot rakott ki, többek közt ezzel a tartalommal:
"Sajnos a Park áprilisi megnyitása nem látszik reálisnak, ezért az április 23. és május 16. között tervezett koncertjeinket elhalasztjuk. Jó hír azonban, hogy ezeknek a koncerteknek már találtunk egy későbbi várható új időpontot, ezeket a holnapi nap (04.16.) folyamán minden eseményben közzétesszük.
A már megvásárolt jegyek automatikusan érvényesek lesznek az új dátumra. Amennyiben ez az időpont biztosan nem felel meg neked, kérünk, 30 napon belül írj nekünk levelet az utalvany@budapestpark.hu-ra, ahol a jegyárnak megfelelő értékű utalványt kapsz. Ezt a mai naptól számított 6 hónapban lesz lehetőséged eldönteni, melyik 2020-as vagy 2021-es Budapest Parkos koncertjegyre szeretnéd beváltani."
Dr. Kispál Edit, a Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetségének szóvivője szerint a lehetetlenülés szabálya érvényes a jelen helyzetre.
- A jogszabály kimondja, hogy el kell számolni a feleknek, magyarán a koncertszervezőnek vissza kell fizetni az elmaradt koncert jegyárát - mondta Kispál Edit. - Ha a koncertszervező dokumentumokkal tudja bizonyítani, hogy az elmaradt koncertnek voltak költségei, például reklámköltségei, akkor a költséggel csökkentett jegyárat kell megtérítenie. Minden jegyvásárlóval egyesével kell elszámolnia. Ez akkor is igaz, ha a koncert későbbi időpontban van megtartva, mert lehetséges, hogy akkor már nem tud megjelenni a koncerten a jegyvásárló. Jelenleg az utazási irodák is hasonló cipőben járnak, és a kormány elé terjesztettek egy javaslatot, amiben az szerepel, hogy az elmaradt utazás befizetését ne kelljen visszatéríteniük, ehelyett megoldásként egy későbbi utat ajánlanak fel. De erről még nem született döntés. Így az érvényben lévő jogszabály szerint kötelező a visszafizetés.
A magunk részéről annyit tennénk hozzá a dologhoz, hogy aki anyagilag megteheti, csatlakozzon a #nemvaltomvissza ügyhöz, ezzel is támogatva a zenészeket, zenekarokat, színészeket. Erről mindenki szabadon dönthet.

Szólj hozzá

Hírek