Fülesbagoly

Kötelező visszafizetni az elmaradó koncertek jegyárait

2020. április 16. - Bagolyhír

Heves vitát váltott ki 32 klub és fesztiválszervező nyílt levele, miszerint nem fizetik vissza az elmaradó koncertek jegyárát, mert akkor csődbe mennének. A levél publikálása óta több aláíró visszakozott, és megszólaltak olyan piaci szereplők is, akik nem írták alá a kiáltványt. Na de mit mond a jog? Ennek jártunk utána.

koncert.jpg

Mint megírtuk, a Budapest Park kezdeményezésére 32 klub, fesztivál és koncertszervező nyílt levelet adott ki, amiben többek közt azt írják, hogy az elmaradó koncertek jegyárait nem fizetik vissza, mert csődbe mennek. Az aláírók legtöbbje egyébként nem is posztolta a levelet, az A38 Hajó előbb igen, aztán törölte a Facebook oldaláról. Sok nagy piaci szereplővel egyetemben a Hammer Concerts és a Barba Negra nem írta alá a levelet, és nyilvánosan kijelentette: jár a visszafizetés ilyen esetekben. Estére több aláíró is visszakozott, a FEZEN Fesztivál, a FEZEN Club és a Petőfi Kultúrtanszék arról biztosította vendégeit, hogy visszafizetik a jegyárakat. A Budapest Park tegnap este újabb posztot rakott ki, többek közt ezzel a tartalommal:
"Sajnos a Park áprilisi megnyitása nem látszik reálisnak, ezért az április 23. és május 16. között tervezett koncertjeinket elhalasztjuk. Jó hír azonban, hogy ezeknek a koncerteknek már találtunk egy későbbi várható új időpontot, ezeket a holnapi nap (04.16.) folyamán minden eseményben közzétesszük.
A már megvásárolt jegyek automatikusan érvényesek lesznek az új dátumra. Amennyiben ez az időpont biztosan nem felel meg neked, kérünk, 30 napon belül írj nekünk levelet az utalvany@budapestpark.hu-ra, ahol a jegyárnak megfelelő értékű utalványt kapsz. Ezt a mai naptól számított 6 hónapban lesz lehetőséged eldönteni, melyik 2020-as vagy 2021-es Budapest Parkos koncertjegyre szeretnéd beváltani."
Dr. Kispál Edit, a Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetségének szóvivője szerint a lehetetlenülés szabálya érvényes a jelen helyzetre.
- A jogszabály kimondja, hogy el kell számolni a feleknek, magyarán a koncertszervezőnek vissza kell fizetni az elmaradt koncert jegyárát - mondta Kispál Edit. - Ha a koncertszervező dokumentumokkal tudja bizonyítani, hogy az elmaradt koncertnek voltak költségei, például reklámköltségei, akkor a költséggel csökkentett jegyárat kell megtérítenie. Minden jegyvásárlóval egyesével kell elszámolnia. Ez akkor is igaz, ha a koncert későbbi időpontban van megtartva, mert lehetséges, hogy akkor már nem tud megjelenni a koncerten a jegyvásárló. Jelenleg az utazási irodák is hasonló cipőben járnak, és a kormány elé terjesztettek egy javaslatot, amiben az szerepel, hogy az elmaradt utazás befizetését ne kelljen visszatéríteniük, ehelyett megoldásként egy későbbi utat ajánlanak fel. De erről még nem született döntés. Így az érvényben lévő jogszabály szerint kötelező a visszafizetés.
A magunk részéről annyit tennénk hozzá a dologhoz, hogy aki anyagilag megteheti, csatlakozzon a #nemvaltomvissza ügyhöz, ezzel is támogatva a zenészeket, zenekarokat, színészeket. Erről mindenki szabadon dönthet.

A bejegyzés trackback címe:

https://fulesbagoly.blog.hu/api/trackback/id/tr8515616468

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

palotás imre 2020.04.16. 14:42:30

"A magunk részéről annyit tennénk hozzá a dologhoz, hogy aki anyagilag megteheti, csatlakozzon a #nemvaltomvissza ügyhöz, ezzel is támogatva a zenészeket, zenekarokat, színészeket. Erről mindenki szabadon dönthet"

Azt honnan tudjuk, hogy ha a koncertszervező nem fizeti vissza a jegyet, vagy a vásárló nem váltja vissza, akkor az előadó megkapja az eredetileg neki járó összeget?

2020.04.16. 14:51:45

"ezzel is támogatva a zenészeket, zenekarokat, színészeket" - büdös nagy bullshit. Ez a pénz a helyeket támogatja, nem a zenészeket, zenekarokat.

Szelid sunmalac 2020.04.16. 15:01:48

Majd az elozetesen, egy meg nem kapott arucimkert cserebe kifizetett penz megteritese utan szemelyesen dontok arrol, tamogatom-e a zenekart, akinek a koncertjere jegyet vettem. Elkerem a szamlaszamukat es intezzuk. Koszonom a felajanlott segitseget a kozvetitessel kapcsolatban, de ha nincs mit szervezned, akkor ne szervezzel helyettem baszod.

MEDVE1978 2020.04.16. 15:05:37

Budapest Parktól megkaptam ma a Tankcsapda koncertre való átütemezési e-mailt. Valóban, abban sincs benne a visszatérítés, jövőre lehet cserélni, meg októberi koncertre (ebből kitűnik, hogy optimisták, mert úgy gondolják ennek a szarnak vége lesz októberre).

_B_ 2020.04.16. 15:37:54

"ezzel is támogatva a zenészeket, zenekarokat, színészeket"
:)))) persze
Szerinted a zenész, aki nem jelenik meg a koncerten mennyi gázsit szokott kapni?
Szánalom, ezzel csak a közvetítőket "mentitek", nem a zenészeket.

morcos68 2020.04.16. 16:37:00

Olvastam a levelet. Utána durva dolgok fogalmazódtak meg bennem. Finoman: 1. Veszek egy árucikket/szolgáltatást és kifizetem. 2. Nincs áru/szolgáltatás - kérem vissza a pénzt. Hogy miért nincs, az nekem teljesen indifferens. (Ha nagyon jó évet zár a koncertszervező akkor persze minden oké, habzsi-dőzsi, rongyrázás...)
Szóval, az ötlet is vérlázító!

lenörd hofstadter 2020.04.16. 17:28:25

Vajon miért Gerendási elvtárs éves nyígása jut eszembe, hogy megint de szar volt a sziget... Aztán a veszteségből csak futotta étteremre...

kontur2020 2020.04.16. 19:30:58

Szuper, hogy mindenki a más pénzéből vállalkozik. Miért nem banki kölcsönből?
Miért a kis ember pénzét forgatják. Ez kicsit olyan, mint a lejárt számlák késve vagy soha ki nem fizetése. "ne haragudj, de még nekemsemfizettek" válasza. Ismerős? Bezzeg szép autó,menő iroda, szuper weboldal az van.

Burgermeister 2020.04.16. 20:27:24

Elmennek a picsaba. Nem teljesit, tehat visszajar. Evekig tollasodtak ezek a patkanyok.....ja hogy elbasztak kurvakra, kokora, premium verdakra, nyaralasokra... na hagyjuk. Tessek szepen visszaadni!! En tobbet semmifele fesztivalra, koncertre elovetelben soha, es mindenkit lebeszelek rola.

Burgermeister 2020.04.16. 20:28:31

@kontur2020: majd azt mondom az elmunek, banknak, tarsashaznak h nekem is tartoznak..:) vicc ez az egesz..ganaj egy banda.

kvadrillio 2020.04.16. 20:43:59

HATALMAS NYERESÉGEKET VÁGTAK ZSEBRE A KONCERTSZERVEZŐK. FIZESSÉG CSAK VISSZA A JEGYÁRAKAT.
AMENNYIBEN NEM FIZETNEK VISSZA, ZÁROLNI KELL AZ ÖSSZES BANKSZÁMLÁJUKAT ÉS VAGONELKOBZÁS LEGYEN !

031052 2020.04.16. 23:02:11

Aki pár ezer ft-os jegy árába belehal, minek akar egyáltalán koncertre menni?

zenitó 2020.04.17. 04:02:35

@031052: Nem hal bele,hiszen már megvette a jegyet és még mindig él.

DFK 2020.04.17. 04:41:42

@031052: és ha mindenki rááll a párezer forintos lehúzásokra, az okés lesz?

DFK 2020.04.17. 04:46:26

Ugyanmár miért is gondolják a koncertszervezők, hogy szolgáltatás hiányában is zsebre tehetik a pénzt? Igen, most rossz évük lesz. Ahogy más cégeknek is.

igazi hős 2020.04.17. 08:26:31

@MEDVE1978: Ne is mondd, én abban reménykedtem, hogy a 7.31-i koncertet már megtartják. Erre áttették jövőre. A38 még "időpontot keres" az elmeredt koncertekre. Fishing elvileg augusztus végén (nekem ez még jobb is, olyankor kevesebb a munka), egy másik Lovasi koncertet októberre tettek át. Ha még akkor is szívás van, akkor nem csak a zenészek fognak sírni, hanem mi mindannyian.

Legadema 2020.04.24. 13:08:34

Szeretném megtudni a pontos jogszabály nevét, számát, amire hivatkozik Dr. Kispál Edit.

... és még két megjegyzés: egyrészt sokan vannak, akik komoly összeget fizettek ki a jegyért és most elveszítve a munkájukat nem "bánnák", ha visszakapnák a pénzt, másrészt láttam az FB-n, hogy a különböző koncertek jegykárosultjai (pl. Santana, aki visszafizette a koncertszervezőknek a tőlük kapott előleget) csoportot szerveznek, ahol megosztják az információkat és akár közösen is felléphetnek az ügyük rendezésében.
süti beállítások módosítása