Fülesbagoly

Nem telik a magyar zenésznek rock&roll életmódra

2020. január 07. - Bagolyhír

A tavalyi évben az NKA Hangfoglaló Könnyűzene Támogató Program Innovációs Alprogramja megbízásából kutatás indult a magyar könnyűzenészek testi-lelki állapotáról, jóllétéről. A végeredmény szerint viszonylag lájtos életet élnek a hazai muzsikusok. 

depressed_11_11_111.jpg

A kutatást a WINWINWIN Kutató és Tanácsadó Kft. végezte az Artisjus segítségével. Kérdéseikre 812 válasz érkezett, Túlnyomó többségben, 84 százalékban férfi volt a válaszadó. Az is kiderült, hogy a válaszadók közül meglepően sok a magasan iskolázott, 53 százalékuk diplomás. 

A kutatásból kiderül, hogy a zeneiparban tevékenykedő szakemberek és zenészek körében általános jelenség a szorongás, ami a mindennapi munkavégzés, a próbafolyamat és a színpadi szereplés során jelenik meg.  Amikor arra kérdezett rá a kérdőív a zenészeknél, hogy valaha megtapasztaltak-e bizonyos negatív érzelmi állapotokat, 19 % mondta, hogy volt már pánikrohama, 30 % volt depressziós, 46 % szorongott és 56 % átélt már negatív stresszt. Negatív lelkiállapotaik okaiként legtöbben a teljesítménykényszert, a pénzügyi gondokat és a családi-párkapcsolati problémákat jelölték be. Nemzetközi összehasonlításban az derül ki, hogy a magyar zenészek még mindig sokkal jobban állnak lelki egészség szempontjából, mint nyugat-európai kollégáik: náluk egy vizsgálatban a depresszió 69 %-nál, a szorongás pedig 73%-nál megjelent.

A kutatás arra is rámutat, hogy a lakossági átlaghoz képest a magyar zenészek alig fogyasztanak több alkoholt és drogot, a nyugati muzsikusokhoz képest pedig jóval kevesebbet. A kutatás arra a konklúzióra jut, hogy a magyar zenészeknek alapvetően nincs pénzük a rock&roll életformára. További információk, adatok, számok itt olvashatók. 

A bejegyzés trackback címe:

https://fulesbagoly.blog.hu/api/trackback/id/tr2515398126

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása