Fülesbagoly

Japán trance ihlette Kölyök régi-új dalát

2019. szeptember 13. - Bagolyhír

Egy régi dal újraértelmezésével jelentkezik Kölyök, aki azzal lopta be magát a zeneszerető emberek szívébe, hogy a gitározás és éneklés mellet zseniálisan beatboxol és didgeridoo-zik, loopokat használva. A dalszerzés során egy japán akusztik-trance duó motiválta. Mutatjuk a felvételt, a hozzá forgatott videóval.

kolyok_uj.jpg

- A dallal kapcsolatosan talán a legfontosabb, hogy ez volt az első szerzeményem amit az azóta "védjegyemmé vált"(nagy szavak ) szimultán gitár-beatbox technikára írtam - árult el Kölyök, azaz Nemes Gábor. - Meglehetősen kalandos a keletkezéstörténete is. Néhány éve a Ferrara Buskers fesztiválon volt alkalmam meghívott fellépőként muzsikálni, ott hallottam egy fantasztikus japán akusztik-trance duót, a Matsumoto Zoku-t. Az egyikük a világ legjobb beatboxosai közé tartozik, és a koncertjük miatt határoztam el, hogy ezt a beatbox-dolgot nekem is muszáj lesz megtanulnom, mert milyen királyul lehetne vele kísérni a gitározást. Összebarátkoztunk a srácokkal, akik egyébként pont az Ozora Fesztiválról érkeztek és mikor megtudták, hogy magyar vagyok, mindenre azt kezdték mondogatni, hogy "szupi" ! Ez volt a legfontosabb magyar szó, amit Ozorán tanultak  Így lett az általuk inspirált dal címe "Supi". A ős-verzió még megtalálható a youtube csatornám legmélyebb bugyraiban, persze mai füllel már elég kezdetlegesen hat. A mostani "Supi Balcony" már jóval előrehaladottabb beatboxolással, új loopos, didgeridoos és vokális részekkel gazdagodott. "Balcony" pedig érthető okokból lett, nagy hangulat volt ezen a helyszínen forgatni. I love pécsi panoráma!

Ez a felvétel is arról árulkodik, hogy a Kölyök-szólóprodukció stílusa picit átalakulóban van.

- Mostanában a népzenei hatású dolgaimat inkább A Köztársaság Bandája nevű nufolk-zenekarba szoktam integrálni, ahol a gitáros-vokalista szerep mellett elkezdtem dalszerzőként is tevékenykedni - mondja Kölyök. - Persze ettől pl. a "Bakfitty-szopópópó" még nem fog eltűnni a koncertjeimről, de a szólóm új szerzeményei inkább nemzetközi hangulatú, hangszercentrikus muzsikák. Ezen kívül mostanában sorra születnek még magyar nyelvű szociopop-dalok is, amikből tervezünk egy featelést a közeljövőben a Punnany Massif-os Lipics Gerivel, szigorúan etno-hiphop fílinggel, vicces lesz...
Kölyök következő fellépése Budapesten lesz, október 5-én a Murok Caféban. Anno itt mutatkozott be a jelenlegi Kölyök-oneman-produkció. 

A bejegyzés trackback címe:

https://fulesbagoly.blog.hu/api/trackback/id/tr2815069792

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása