Fülesbagoly

Bakeliten jelenik meg az Undertaking legendás demója

2019. április 17. - Bagolyhír

30 éve alakult a rendszerváltás legnépszerűbb thrash metal bandája, az Undertaking. A jubileum alkalmával újra kiadják a bemutatkozó anyagukat bakeliten, mi több, személyesen is meg lehet tőlük vásárolni.

undertaking_fot.jpg

Az Undertaking a magyar rendszerváltás időszakának legnépszerűbb thrash metal együttes volt, amely Budapesten alakult 1988-ban - olvasható az általuk kiadott közleményben. - A banda az első igazán jelentős formáció volt ebben a zenei stílusban. Akkori rajongók máig nem feledik az úttörő együttest. A Killan György (ének, gitár), Jakab Viktor (basszusgitár) és Esztári Imre (dobok) felállású zenekar az 1980-as évek végén az ország legnépszerűbb thrash metal klubját működtette Újpesten a Landler Jenő Művelődési Házban Thrash Mosh Club néven. Az 1988 decemberében rögzített V12BB4U című hétszámos demót az együttes maga terjesztette. Megalakulásuk 30. évfordulójára újra kiadják ezt a lemezüket megújult, modern hangzással. Április 26-án a Dürer Stúdióban személyesen a zenekartól lehet megvenni a lemezt.

Az ukrán származású Killan 1988-ban megjelentette az úgynevezett Killan-demót, ami a metal rajongók körében egyértelmű elismerést váltott ki. Már ezen a demón ott volt minden védjegy, ami később az Undertakinget is jellemezte: Killan komolyzenei hatásai vegyítve a Metallica, a Kreator és főleg a Slayer befolyásával.

A demó megjelentetése után Killan zenésztársakat keresett. Először Jakab Viktor basszusgitáros csatlakozott hozzá, aki a miskolci Reaktor tagja volt korábban. A felállás Esztári Imre dobossal vált teljessé, akit a Neckrofight együttesből csábítottak el. Esztári példaképe a Slayer dobosa, Dave Lombardo volt, akinek stílusát, játékintenzitását szinte tökéletesen elsajátította, így az ország az egyik legjobb thrash metal ütősévé vált. A trió az Undertaking nevet vette fel.

Az együttes próbahelyet és rendszeres fellépési lehetőséget talált Újpesten a Landler Jenő Művelődési Házban. Itt indították be az ország első thrash metal klubját, ahol a klubestek fő attrakciójának számító Undertaking koncertek előtt külföldi klipeket és komplett koncertvideókat vetítettek, metalmagazinokból állítottak össze hírblokkokat.

A Thrash Mosh Club színpadán az Undertaking előzenekaraként az akkori magyar thrash metal underground színe-java megfordult: Atomic, Pestilence, Almighty, The Bedlam, Beyond, Mirror. Az alkalmanként több mint 600 fős közönség az ország minden sarkából zarándokolt Újpestre, olyan híre volt a klubesteknek és az Undertaking koncertjeinek, akik műsorukban saját számaik mellett Slayer és S.O.D. feldolgozásokat is játszottak.

1988-ban Kijevben rögzítették dalaikat a V12BB4U címet kapott demóhoz. A cím jelentése „We want to be before you”. A demóhoz hét dalt vettek fel, s kazettán terjesztették. A kazettaborítóba a számok angol dalszövegeihez a magyar fordítást is mellékeltük, hogy mindenki tudja, miről szólnak a dalok – meséli Esztári Imre dobos. - Így például a Reactor No. 4 a csernobili atomerőmű-balesetről, a Viva Ceausescu a román kommunista diktátorról, a Cool Before Drinking pedig arról, hogy a vodka hidegen az igazi. Killan klasszikus zenei képzettségének bizonyítékaként a demón szerepel Johann Sebastian Bach Badineire című művének átdolgozása is. A kazettát koncerteken illetve postai úton terjesztették. A zenekar 1989-ben feloszlott.

Dudich Ákos rockújságíró, és az együttes basszusgitárosa, Jakab Viktor hosszú anyaggyűjtés után 2017-ben megjelentették az Undertaking – Thrash metal Magyarországon a rendszerváltás idején című könyvet, melyben a zenekar egykori tagjain kívül rengeteg korábbi zenésztárs, barát, rajongó és fanzine-készítő eleveníti fel emlékeit a zenekarról, és Magyarország akkori underground zenei színteréről, mintegy 150 interjún, közel ötszáz oldalon keresztül.

Most pedig, a zenekar megalakulásának 30. évfordulójára a banda megújult zenei hangzással, modernizált változatban bocsátja a rajongók rendelkezésére az egykori lemezt. Április 26-án 16 órától a Dürer Stúdió 7-es próbatermében a zenekartól lehet megvenni az egykori hatalmas sikerű számokat tartalmazó bakelitet.

/Fotó: ifj. Fehér Bertalan/

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://fulesbagoly.blog.hu/api/trackback/id/tr5614771476

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása