Fülesbagoly

Sötétség, bolyongás a Közgáz épületében

2019. április 01. - Bagolyhír

Minden idők egyik legsötétebb, legsúlyosabb elektronikus lemeze kerül terítékre a következő Lemezjátszó-esten, ahol a Massive Attack Mezzazine albumát hallgathatja meg a közönség. A dalokhoz fűződő viszonyáról KRSa, a Pannonia Allstars Ska Orchestra énekese vall Horváth Gergelynek.

img_0051.JPG

A Lemezjátszó programsorozat során egy-egy kultikus lemezt hallgathat meg a közönség, és mindig egy ismert zenész szakért róla. A házigazda Horváth Gergely rádiós szakember. Április 3-án, a B32 Galéria és Kultúrtérben ezúttal a Massive Attack Mezzazine kerül terítékre. Az album sok szempontból különlegesnek számított: az együttes tagjai közötti feszültségek miatt óriási viharban született, a korábbi slágeresebb trip-hop vonalat lecserélték egy sötét hangzásvilágra. Aztán több hónapig ingyenesen letölthetővé tette a zenekar, ami annak idején úttörőnek számított- Plágiummal is megvádolták őket, aminek egy peren kívüli megegyezés lett a vége. Mindezek ellenére - anyagi szempontból is - az egyik legsikeresebb elektronikus lemezzé vált, a brit toplistán 1998 májusán Robbie Williams-et letaszítva az 1. helyen nyitott. KRSa, a PASO énekese is nagy rajongója az albumnak.

- A Mezzazine akkor talált meg, amikor még nem ástam bele annyira magam a jamaicai zenékbe – emlékezett vissza KRSa. - Ekkor elsős voltam a Közgázon, és előfordult, hogy tanítás után, fülesben hallgatva bolyongtam az iskola sötét folyosóin. Szürreális élmény volt. A lemezen hallható utalások közül többet csak később értettem meg, és a dalok eredeteit is utólag találtam meg. Aztán élőben is láttam a Massive Attack-et, tetszett, ahogy vizuálisan megtámogatták a koncepciót.

A B32 Galéria és Kultúrtér valamint a Fülesbagoly blog által szervezett programsorozaton nagy hangsúlyt fektetnek a hangzásra is. A bakeliteket az Audio-Technica LP5 lemezjátszóján pörgetik, és kimondottan ezekre az alkalmakra a hallgatóságot körbeépítik Trevis Audio hangfalakkal, melyek valósághűen adják vissza az eredeti hang minőségét és dinamikáját. A Lemezjátszó programsorozat estjeire a belépőjegy 800 forint, kapható a b32.jegy.hu oldalon és a helyszínen.

A bejegyzés trackback címe:

https://fulesbagoly.blog.hu/api/trackback/id/tr7914731495

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása