Fülesbagoly

Avicii halála megváltoztathatja a zeneipart

2019. március 28. - Bagolyhír

Avicii családja létrehozott egy alapítványt az egykori DJ nevében, amely különböző ügyeket szolgál. Közleményükben olvasható; ‘A Tim Bergling Alapítvány nemcsak tisztelgés Tim emléke elött, hanem az életművének a folytatása az ő szellemiségének jegyében.’

avicii.jpg

A Tim Bergling Alapítvány környezetvédelmi es konzervációs feladatokkal, veszélyeztetett állatfajok megmentésével és főként a zeneiparban dolgozó művészek és szakemberek mentális egészségi problémáira fókuszál. Az egykori svéd dj a tavalyi 2018-as ázsiai turnéján vetett véget életének szívbe markoló módon (felvágta az ereit - a szerk.), sokkolva nemcsak a műfaj rajongóit, hanem minden zene és művészet kedvelőt világszerte, beleértve a művészvilágot, divatipart. Ugyan a cikk erre konkrétan nem tér ki - hűen a BBC tradicionálisan diplomatikus és etikus újságírói hagyományaihoz - de nyílt titok, hogy a sikeres előadók esetében a fellépések sűrűsége miatti könyörtelen tempó komoly egészségügyi kockázatokat rejt magában, és ennek veszélyeihez hozzáadódik a sztársággal járó életforma, sokszor ingyen hozzáférhető korlátlan mennyiségű drogokkal és alkohollal. ‘Tim Bergling - Avicii polgári neve - tragikus halálával ismételten felhívta a figyelmet erre a problémára’ mondják a szakemberek, akik ma a könnyűzenei iparban a mentális egészség javításának érdekében tevékenykednek.

A BBC Radio 1 Newsbeat című műsorában Tristan Hunt az Elektronikus Zene Szövetségének (AFEM) angliai régió igazgatója arról beszélt, hogy ‘Az egyik legnagyobb probléma - amire Avicii halála rámutat -, hogy a férfiak vonakodnak beszélni mentális problémáikról’. Tristan Hunt társelnöke annak a munkacsoportnak amelyik a rajongók és a szakemberek mentális és fizikális egészségéért dolgozik a tánczeneiparban. (Dance music industry)

‘Az öngyilkosság mélyen szántó kérdés a társadalmunkban. ‘Avicii halála újabb bizonyítéka, hogy hányan szenvednek ma mentális betegségektől, különösen a zeneiparban.‘De nemcsak az elektronikus zenéről beszélünk, beszélhetünk a szórakoztatóipar és a társadalom egészéről is - de sajnálatos módon a férfiak számára különösen nehéz erről beszélni.’

A BBC cikke kitér a sajnálatos módon idén hasonlóan tragikus körülmények között elhunyt Prodigy énekesre, Keith Flintre is, akinek halála szintén megelőzhető lett volna. Arra mar nem tér ki, hogy remélhetőleg Avicii családjának példaértékű és iránymutató törekvése hatással lesz a zeneiparban alkotó és előadó művészek által milliárdos bevételű cégóriásokká duzzadt multikra, akik végre hajlandók lesznek a zsebükbe nyúlni és végre valóban elkezdenek komolyabban foglalkozni a mentális és fizikális egészség ügyével. Ehhez persze a média asszisztálására is szükség lenne, hiszen a mai gátlástalan paparazzi kultúra legalább annyira felelős ezekért a sajnálatos esetekért, mint a túlhajszoltság és a függőség különböző szerektől. Legvégül számomra külön öröm, hogy nemcsak zeneiparban dolgozók, hanem a rajongók is bekerültek a látókörébe ennek a kezdeményezesnek.

(Forrás, BBC Radio 1, Newsbeat / Fordította es kiegészítette: Laz)

A bejegyzés trackback címe:

https://fulesbagoly.blog.hu/api/trackback/id/tr714725209

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2019.03.29. 17:34:34

Nem a mentalis problema volt itt a gond, hanem hogy egy kis pocs percek alatt milliomos lett a szutyok zeneutanzataval, es belefulladt a piaba meg a drogokba. Ennyi a sztori, nem kell ket kezzel tomni a kokeszt az orrodba, es akkor nem lesz ongyidepi.
süti beállítások módosítása