Fülesbagoly

Mintha Kis Grófo találkozna a System of a Down-nal

2019. február 19. - Bagolyhír

Új klippel jelentkezik a Tündérvese. Az Arkadaşlarımla című dalukhoz forgattak, ami még a debütáló lemezükön szerepel. A zenekar eltűnésének oka, hogy már javában írják az új album számait.
tundervese_arkadas_promo01.jpg

A Tündérvese zenéje meglehetősen eklektikus, a Queens of the Stone Age, a Nirvana és a System of a Down, de még a Kispál és a Borz is ott bújik a négytagú banda munkásságában. Hat perc alatt nemigen írnak számot, az Arkadaşlarımla az egyik kivétel. Szeiler Bálint énekes/gitáros/dalszerző végzős turkológus hallgató, ezzel magyarázható a debütáló lemezük utolsó klipdala, illetve annak nyelvezete, és az oszmán-török feliratozás.
- Ez egy poén dal, amit senki nem tudott hova tenni eddig – mondja Szeiler Bálint, aki nemrég szerepelt a Rossz Versek című nagysikerű kultfilmben a főszereplő alteregójaként. - Az alapötlet az volt, hogy írjunk egy semmitmondó, dínomdánom mulatós nótát keleties köntösben, mintha Kis Grófo találkozna a System of a Down-nal. Magyar szöveggel viszont rendkívül ócska és bugyuta lett volna, úgyhogy összedobtam pár sort törökül, hogy ne kelljen szégyenkeznem éneklés közben, úgysem érti szinte senki. Ebből született meg ez a lüktető, kissé gonosz török táncdal.
Adott volt, hogy a hozzá készült klipet Szombath Máté rendezze, aki a Tündérvese basszusgitárosa, egyébként meg a szcénában már jó pár csapatnak (ék, Apey and the pea, Gustave Tiger, Szabó Benedek és a Galaxisok) csinált videót.
- Azért is esett a választásunk az Arkadaşlarımla megklipesítésére az Altató után, mert a legmásmilyenebb dalt akartuk az Altatóhoz képest. Ehhez mértem a klipet is nagyon más hangulatúra terveztük. Hasonlóan ez is performansz klip lett, de egy önkritikát akartunk csinálni, 200 százalékra tolva azt, hogy ez A Török dal. A ma divatos slav core-t átültettük türk core-ra. Elsősorban arra hagyatkoztunk, amit saját technikai felszerelésből és saját helyszín lehetőségekből meg tudunk oldani. Ezért is forgattunk műterem helyett egy ismerősünk raktárában, így gyakorlatilag nem volt megkötve semmi és senki által a kezünk. Operatőri munkára ismét Salvatore Giulianot, CINEAST-os stúdiótársamat kértem fel. A látványtervért és a díszletekért Bálint szerelme, Farkas Clara felelt. Továbbá becsempésztük még három koncertfelvételünket is egy régi képcsöves TV képernyőjén. Ismét egy fura élmény volt úgy rendezni klipet, hogy szereplőként is részt vettem, majd vissza is nézni magamat vágás során, de igyekeztem minél inkább közömbös szemlélettel állni a magamutogatáshoz.

A Tündérvese az elmúlt időszakban visszavonult, hogy az új dalok írására tudjanak koncentrálni. A korábbi anyaghoz képest most mindenki igyekszik kivenni a részét a kreatív munkából.

- Emiatt a tervezett lemez más lesz, mint a debüt albumunk, hiszen itt már négyünk szerzeményeit fogjuk tálalni – mondja Bálint. - Több lesz benne az erőszak, de a szépségre való törekvést sem tesszük félre. Amellett, hogy belekóstolunk szokatlanabb műfaji megoldásokba, igyekszünk megőrizni a fő stíluselemeket, kihasználni az erősségeinket. Az új dalok továbbra is keletiesek, zúzósak és táncolhatóak lesznek, csak egy sokkal színesebb, őrültebb és tömörebb formában.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://fulesbagoly.blog.hu/api/trackback/id/tr10014635550

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Csikkszereda 2019.02.20. 20:36:57

Roppant érdekes volt. A dalról és klipről nekem valamiért azonnal beugrott ez a szám 2003-ból, egy román bandától:
www.youtube.com/watch?v=I_4g7kVSVn8

Csikkszereda 2019.02.20. 20:39:55

Roppant érdekes volt. Valamiért a dalról és a klipről a Luna Amara nevű román banda 2003-as Ego Nr. 4 című videója jut eszembe.

Csikkszereda 2019.02.20. 20:40:56

Na bocs, nyomorult blogmotor, nyomorult kommentelő :D

Gyingizik 2019.06.12. 22:28:36

Jópofa szám. Hallgassunk meg egy eredeti török zenekart is, aminek hasonló volt a zenei koncepciója: www.youtube.com/watch?v=UfYGQxWdGpo
süti beállítások módosítása