Fülesbagoly

Bugyiban rockot tanulnak a gyerekek

2019. február 01. - Bagolyhír

Könnyűzenei képzést indított Bugyin a Soulbreakers zenekar négy tagja iskolásoknak. A muzsikusok rendhagyó módon a gyerekeket keresték meg az ötlettel, és szeretették meg velük a zenélést. Már több, mint 60 tanítványuk van.
soulbreakres.jpg

A képzés tavaly indult Péter Gábor, a Bessenyei György Művelődési Ház és Könyvtár Igazgatója, (aki az együttes gitárosa) szervezésében, a helyi önkormányzat támogatásával. A Soulbreakers tagjai még a projekt megkezdése előtt tartottak egy-egy bemutató programot a helyi iskolák számára. Zenéltek, játszottak, beszélgettek. Megmutatták, mihez lehet kezdeni az egyes hangszerekkel, mi a feladatuk.

- A lényeg az volt, hogy a szórólapokat a képzésről nem a szülők kapták meg, hanem a gyerekek - mondta el a Fülesbagoly blognak Pleszkán Écska, a Soulbreakers énekesnője. - Azt kértük, hogy gondolják át, szeretnének-e jelentkezni, és ha igen a válasz, csak akkor adják tovább a szülőknek a szóróanyagot, akik így eldönthetik, hogy beíratják-e őket. Így tulajdonképp  a képzésben való részvétel a gyerekek saját döntése. Ezáltal itt nem kibúvó a ,,csak azért vagyok itt, mert anyáék beírattak, de amúgy engem ez nem is érdekel" típusú kifogás.:) Aki itt van azért van itt, mert ki szerette volna ezt próbálni. Bele akart vágni. Számon kérhető.

4.JPGA muzsikusok tavaly a Kodály emlékév kapcsán sikeresen pályáztak a Nemzeti Művelődési Intézet által kiírt Kodály 135+1 pályázaton.

- Három pályázatot adtunk be. A dob, gitár-basszusgitár, ének tanszakok külön-külön pályáztak, és mindhárom anyag nyert - folytatta Écska. - A projektek meg is valósultak, és olyan jól sikerültek, hogy Mózes Zoli (dob), Ratkóczi Huba (gitár/basszusgitár) és én mindhárman meghívást kaptunk az intézettől egy országos konferenciára, ahol mint meghívott előadók szerepelhettünk. Egy-egy workshopot tartottunk a konferencia keretein belül, ahol bemutattuk a projekteket és az alkalmazott zenetanítási technikáinkat. Ez igen komoly elismerés volt mindhármunk számára.

5.JPGJelenleg több mint 60 gyerek tanul náluk kisebb részben önköltségen, nagyobb részben önkormányzati támogatással. Tavaly még csak 43-an voltak, és azzal a gyerekcsapattal felutaztak Pestre és bevonultak az ország egyik legmenőbb stúdiójába, a TomTom-ba. Itt az alábbi felvételt is rögzítették azokkal a gyerekekkel, akik nem kaptak szívinfarktust ettől az ötlettől.

A legtöbb gyermek a felvétel készítésekor még csak pár hónapja kezdett zenét tanulni náluk. Csak az ő játékuk, énekhangjuk hallható a felvételen. A képzésnek egyébként nevet is adtak a diákok, így nem hivatalosan a RocksuliSOKK a nevük.

- Jelenleg megy a munka, nagy a lelkesedés - osztotta meg az aktualitásokat az énekesnő. - Tavaly 43 diákunk volt, idén már több mint 60 gyerkőc jár hozzánk, és igyekszünk ahol csak tudunk fejleszteni. Rakéta üzemmódban megy a munka, pályázunk, szervezkedünk, ötletelünk és igyekszünk a legtöbbet kihozni a dologból. Hála az égnek egyre több az érdeklődő, tehetséges gyerek. Van mit csinálni. Reméljük, hogy a helyi gyerekek hamarosan elkezdenek maguk is szervezkedni, zenekarokat alapítani, és ezáltal a zene egyben egy új szabadidős elfoglaltságot is jelent majd a helyi kiskamaszok számára, akiket egyébiránt koruknál fogva nem a legkönnyebb lekötni. Reméljük, hogy a garázsbanda alapítás jó alternatíva lesz a számukra:

Közben a zenekar a saját területén is aktív: legközelebb február 15-én játszanak Budapesten, a Muzikumban.

A bejegyzés trackback címe:

https://fulesbagoly.blog.hu/api/trackback/id/tr4114602552

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása