Fülesbagoly

Elvis Presley kitüntetést kap Donald Trumptól

2018. november 12. - tothjutka

Halála után 41 évvel Elvis Presley Elnöki Szabadság-érdemrendet kap Donald Trumptól. A legmagasabb polgári kitüntetésről maga az amerikai elnök dönt, aki november 16-án adja át az elismerést az idei hét díjazottnak.

nixon-elvis-ap.jpg

Az Elnöki Szabadság-érdemrend (Presidential Medal of Freedom) a legmagasabb polgári kitüntetés az Amerikai Egyesült Államokban, és a díjazottakról a mindenkori elnök személyesen dönt. A Wikipedia szerint az elismerést olyan személyek kapják, akik különösen sokat tettek az Amerikai Egyesült Államok biztonságáért, nemzeti érdekeiért, a világbékéért, egyéni illetve közösségi célokért az élet bármely területén.

A Fehér Ház közleménye szerint Elvis Presley az egyike annak a hét személynek, akiket Donald Trump a november 16-i ceremónián kitüntet. A méltatás szerint a Király milliók kedvence, akinek a lemezeit egymilliárd példányban vették meg világszerte, és aki a gospel, a country és a rhythm and blues stílusjegyeit ötvözve kialakította saját, egyedi zenéjét. A Fehér Ház közleménye arra is kitér, hogy „Elvis emellett csaknem két évig szolgált az Amerikai Hadseregben, és hírneve ellenére alázattal szolgált, amikor megkapta a behívóját. Később 31 filmben játszott, rekordszámú közönséget vonzott a koncertjeire, televízió szereplései az egekbe repítették a nézettségi adatokat és 14 Grammy-díjra jelölték, amelyekből hármat el is nyert. Elvis Presley még mindig egy amerikai ikon négy évtizeddel a halála után is”.

Az idei díjazottak közül nem Elvis az egyetlen, aki poszthumusz kapja meg az Elnöki Szabadság-érdemrendet. A kitüntetettek között szerepel a baseball történetének egyik legkiemelkedőbb sportolója, Babe Ruth, a Yankees egykori játékosa, valamint a 2016-ban elhunyt Antonin Scalia, az Amerikai Legfelsőbb Bíróság tagja, a konzervatív bírák szellemi vezetője is.

A korábbi elnökök is előszeretettel tüntettek ki zenészeket az Elnöki Szabadság-érdemrenddel. Bob Dylan, Stevie Wonder, Gloria Estefan, Diana Ross, Loretta Lynn és Bruce Springsteen például az előző elnöktől, Barack Obamától kapta meg az elismerést. Ugyanakkor Elvis Presley-n kívül eddig mindössze két zenész kapta meg poszthumusz az érdemérmet: a kétszeres Oscar-jelölt Meredith Willson zeneszerző-zenekarvezetőt, valamint Count Basie dzsesszmuzsikus-zongorista- zenekarvezetőt haláluk után Ronald Reagan tüntette ki a nyolcvanas években.

A sajtó egy része szerint Donald Trump azért választott egy már elhunyt zenészt, mert határozottan rossz viszonyt ápol a jelenlegi sztárokkal, akik közül sokan bírálják. Most éppen a halálos áldozatokat is követelő, egyelőre megállíthatatlannak tűnő kaliforniai erdőtűz kapcsán akadtak ki az ellenzéki (demokrata) érzelmű sztárok. Donald Trump ugyanis a Twitteren üzent az erdőgazdálkodást végző kaliforniai szervezeteknek, és az ő hanyag munkájukkal okolta a kialakult helyzetet, pedig – mint megjegyezte – elég sok pénzt kapnak. Donald Trump gyakorlatilag megfenyegette Kaliforniát, és kilátásba helyezte, hogy megvonják az államtól a pénzügyi támogatást, ha nem kezelik megfelelően az erdőségeket. Az elnök Twitter-bejegyzésére számos világhírű zenész, köztük Katy Perry és Neil Young felháborodott válaszokat posztolt a közösségi médiában az elnöknek.  

Fotó: Richard Nixon, az Egyesült Államok 37 elnöke és Elvis Presley

A bejegyzés trackback címe:

https://fulesbagoly.blog.hu/api/trackback/id/tr6914368093

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása