Fülesbagoly

Sztárok, akik más sztárok szekerét tolják

2018. november 10. - tothjutka

Sok világhírű előadóművész kezdte a pályáját dalszerzőként, sőt olyan is akad, aki még mindig komponál dalokat a pályatársainak is. Összeállításunkban bemutatunk pár ilyen együttműködést, és némelyik talán meglepő lesz.

linda_perry.jpg

Paula Abdul – Kylie Minogue

A nyolcvanas évek második és a kilencvenes évek első felében Paula Abdul az egyik legsikeresebb amerikai popénekesnő és koreográfus volt. Grammy-díjat és még egy jelölést, valamint két Emmy-díjat is kapott a munkájáért, de – mint ahogyan azt nemrégiben elárulta – egy repülőgép-baleset és az abban szerzett súlyos sérülései miatt évekre megakadt a karrierje.

Kylie Minogue a nyolcvanas években sorozatszínésznőként vált ismertté Ausztráliában, majd sikeres globális popkarriert is épített, utána azonban csaknem egy évtizednyi szünet következett. Visszatérése nagyobbat szólt, mint amire bárki számított, hiszen a 2000-es évek eleje óta a világ egyik legmeghatározóbb popénekesnője. Visszatérő dala, a Spinning Around egyik dalszerzője Paula Abdul volt, aki a saját visszatérő lemezén tervezte megjelenteni a dalt, ám az sosem készült el, így a szerzemény átkerült Kylie Minogue-hoz. A diszkós lüktetésű dance-pop dal önmagában is őrült nagy siker lett, amit a hozzá készült videóklip örökzöld klasszikussá tett. Dawn Shadforth rendező klipjében Kylie Minogue önfeledten bulizik egy klubban egy – azóta ikonikus ruhadarabbá vált, divatkiállításokon is szereplő – aranyszínű sortban. Akkoriban mindenki erről – és persze Kylie csinos hátsójáról – beszélt, a lányok újra rövidnadrágot kezdtek hordani, és közben a világ ezt a dalt dúdolgatta.

Jessie J – Mylie Cyrus

Az angol énekesnő, Jessie J saját jogon is világsztár, hiszen amellett, hogy fantasztikus hangi adottságai vannak, olyan slágereket írt magának, mint a szemtelen Do It Like a Dude, az elgondolkodtató Price Tag, a balladisztikus Masterpiece vagy a sodró lendületű Bang Bang, amiben Ariana Grande és Nicki Minaj közreműködött.

Jessie J – aki a The Voice tévés tehetségkutató egyik zsűritagja is volt - dalszerzőként is tevékenykedik, és a háttérből mások karrierjét is segíti. Egyebek mellett az ő munkája – részben vagy teljesen - Chris Brown „I Need This”, David Guetta „Repeat”, valamint DJ Cassidy és Robin Thicke „Calling All Hearts” című slágere is. A legnagyobb dobás azonban egyértelműen a Miley Cyrus-nak írt „Party In The USA” című, 2009-es szerzemény volt, ami második helyezett lett a Billboard 100-as slágerlistán és 28 hétig szerepelt rajta. A rádiók világszerte naponta többször játszották le, és a sikert jól jelzi, hogy Jessie J elmondása szerint a dal után kapott szerzői jogdíjakból három évig (!) tudta fizetni a lakbérét.

Lady Gaga – Britney Spears, Jennifer Lopez, Adam Lambert, Michael Bolton, New Kids On The Block

A világ egyik legnagyobb szupersztárja egyértelműen Lady Gaga, aki dalszerzőként, előadóként és színésznőként is magasra tette a lécet. Jelenleg a Csillag születik című zenés film női főszereplőjeként tarol Bradley Cooperrel.  A közösen előadott Shallow című dal az éppen aktuális rádiós kedvenc.

Pályafutása elején Lady Gaga dalszerzőként mások szekerét tolta. Egyebek mellett ő írta Britney Spears „Quicksand” című dalát, ami a 2008-as Circus albuma bonus track-jeként jelent meg. Szintén Lady Gaga komponálta Adam Lambert „Fever” és Jennifer Lopez „Hypnotico” című dalát, valamint a New Kids On The Block 2008-as visszatérő albumán szereplő „Full Service” című dalnak is társszerzője volt. Ugyancsak Lady Gaga dalszerzői kvalitásait csodálhatjuk meg Michael Bolton „Murder My Heart” című slágerében, akinek a producerei olyan szerzőt kerestek, aki képes visszaadni a 80-as évek romantikus balladáinak hangulatát és nagyívű slágert írni Michael Boltonnak, aki kivételesen nagy hangterjedelmű férfi énekes. A feladatra Lady Gagát találták a legalkalmasabbnak, aki simán vette az akadályt.

Linda Perry (4 Non Blondes) – Pink, Christina Aguilera, Gwen Stefani, James Blunt

A nyolcvanas évek közepén fel nem fedezett, nyomorgó zenészként tengette a mindennapjait Linda Perry. Egy ablaktalan szobában lakott San Franciscóban, dolgozott pincérként, ruhatárosként és egy pizzériában is, valamint a saját dalait adta elő az utcán, hogy pénzhez jusson. A 4 Non Blondes nevű zenekarba 1989-ben hívták meg, akikkel kisebb-nagyobb klubokban koncerteztek, és végül leszerződtette őket az Interscope Records. Első lemezük, a Bigger, Better, Faster, More! 1992-ben jelent meg, rajta az azóta ikonikussá vált Linda Perry-szerzeménnyel, a „What’s Up?” című slágerrel, amit ő is énekelt el.

Linda Perry jelenleg is a zeneipar egyik legmeghatározóbb szereplője, noha most már elsősorban a háttérből tevékenykedik. Két lemezkiadó alapításában vett részt, valamint számos világsztár, például Pink, Adele, Alicia Keys, Gwen Stefani, Courtney Love és James Blunt dalaiban közreműködött (társ)szerzőként vagy producerként. Az ő tehetségének köszönhetjük például Christina Aguilera „Beautiful” című gyönyörű slágerét is. Linda Perry-t 2015-ben iktatták be a „Dalszerzők Hírességek Csarnokába”.

Pink – Adam Lambert

Bár az amerikai énekesnő többnyire maga írja a dalait, rendszeresen dolgozik a már említett Linda Perry-vel. Ő komponálta például a Get The Party Started című slágerét is.

Pink  dalszerzőként mások szekerét is tolja, egyebek mellett ő írta Cher „I Walk Alone”, Hillary Duff „Outside of You”, Mya „Take a Picture”, Faith Hill „If You’re Gonna Fly Away”, T.I. „Guns and Roses” és Celine Dion „ Recovering” című dalát is. Dalszerzőként a legnagyobb sikerét eddig az Adam Lambert által előadott „Whataya Want From Me” című slágerrel érte el, ami a 10. helyre jutott a Billboard slágerlistán. A dalt eredetileg Pink maga akarta elénekelni, de valamiért mégis lemaradt a Funhouse című lemezéről, ezért odaadta Adam Lambertnek, aki sikerre is vitte. Pink végül mégis elénekelte és rátette a saját, Greatest Hits...So Far!!!  című lemezére. A két művész rajongói vágták össze duetté a vokális részeket.

Bruno Mars – Cee Lo Green, B.o.B , Travie McCoy

Bruno Mars 18 évesen már lemezszerződést kapott, de a kiadó felsővezetőivel való találkozó után rájött, hogy nem előadóművésznek, hanem házi dalszerzőnek választották ki a már náluk lévő előadók, zenekarok számára. Szerencsére a tehetséges fiatalember végül lehetőséget kapott, és mára napjaink egyik legnépszerűbb, legsikeresebb előadóművésze, a szórakoztatóipar egyik legnagyobb sztárja.

Dalszerzőként egyebek mellett Bruno Marsnak köszönheti Travie McCoy a „Billionaire” és B.o.B. a „Nothing On You” című világslágereket, de társszerzőként szintén ő jegyzi Cee Lo Green örökbecsű dalát, a Fuck You-t is.

Mike Posner - Maroon 5

Az amerikai énekes, dalszerző, dj-producer Mike Posner bemutatkozó albuma 2010-ben jelent meg, és azóta számos dallal, például a Cooler Than Me, a Bow Chicka Wow Wow vagy az I Took a Pill in Ibiza című szerzeményeivel megjárta a nemzetközi slágerlistákat.

Mike Posner dalszerzőként a legnagyobb sikerét egyértelműen a Sugar című dalával aratta, amit a Maroon 5 vitt sikerre. A dalhoz készült klipben a zenekar véletlenszerűen megjelent néhány esküvőn, ahol meglepetéskoncertet adtak a friss házaspároknak és vendégeiknek.

Ed Sheeran – One Direction

Napjaink egyik legnépszerűbb dalszerző-előadója a 2019-es Sziget Fesztiválon is fellépő Ed Sheeran.

A brit dalszerző honfitársainak, a One Direction fiúcsapatnak is írt egy slágert. Ha meghallgatjuk a Little Things című dalt, valóban rá lehet ismerni Ed Shreeran stílusára.

Sia – Rihanna, Celine Dion, Christina Aguilera, Shakira

Az extravagáns, fél arcát eltakaró fekete-fehér parókát viselő ausztrál énekesnő, Sia dalai nélkül manapság szinte nincs zenei tehetségkutató verseny, hiszen egy nagy hangterjedelmű előadó és bátor versenyző meg tudja mutatni a képességeit a zsűrinek egy olyan dalban, mint amilyen például a Chanderlier.

Sia nemcsak magának, hanem más szupersztároknak is írt dalokat, például Beyoncé, Katy Perry, Rita Ora, Christina Aguilera, Celine Dion, Jessie J, Jamie Foxx,, Britney Spears, Kelly Clarkson, Shakira, Jennifer Lopez vagy Kylie Minogue számára is, de azok nem mindig vállalják el az előadást. Sia „This Is Acting” című lemezén például szerepelnek olyan dalok, amelyek eredetileg Adele vagy Rihanna számára készültek, de ők végül nem kérték, így Sia adta elő őket. Rihanna egyik legnagyobb slágere, a Diamonds ugyanakkor szintén Sia dalszerzői tehetségének gyümölcse.

Ryan Tedder – Beyoncé, Ellie Goulding

Az egyik legsikeresebb amerikai rockbanda, a OneRepublic olyan slágerekkel szerepelt a különböző listákon, mint például az Apologize, a Counting Stars, az I Lived, a Feel Again vagy a legutóbbi, a Connection.

A OneRepublic frontembere, Ryan Tedder dalszerzőként is az egyik legjobb a szakmában. Gondoltátok volna, hogy ő írta Beyoncé egyik legikonikusabb dalát, a „Halo”-t is? Emellett szintén Ryan Tedder szerzeménye a „Burn”, amit Ellie Goulding vitt világsikerre.

Katy Perry – Kelly Clarkson

Előadóművészként évek óta a topon van Katy Perry, aki a legtöbb dalát maga írja, slágereit pedig imádják a rádiók. A Firework című dala klipjét ráadásul Budapesten forgatták.

Katy Perry dalszerzőként szívesen tolja más popdívák szekerét, egyebek mellett ő írta az „I Do Not Hook Up” című dalt Kelly Clarksonnak:

A bejegyzés trackback címe:

https://fulesbagoly.blog.hu/api/trackback/id/tr9614362813

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2018.11.10. 22:19:11

Saját definícióm szerint: popzene az, amelynek nem a szerzőjét, hanem az előadóját ismerjük. Erkölcsileg kissé hálátlan, bár anyagilag talán jövedelmező dolog popzenét írni.

Sir Galád 2018.11.10. 22:32:17

Hát mondjuk nem mindegyik számra lennék büszke, elég sok sok a sablon bennük, ami megkérdőjelezi az alkotó kreatív képességeit.

victor vacendak 2018.11.11. 07:08:03

Abdul nem Minouge-nak írta a dalt (mellesleg az ő személyes hozzájárulása a dalhoz nem tudni mennyi, mert három a zeneírásban jártas ember mellett van negyedikként feltüntve - egész pályafutása alatt kb. 5-6 dalnál szerepel szerzőként, de mindig sokakkal együtt), tehát nem tolta direktben a szekerét. Arról sem ő döntött, hogy Minouge lemezére kerüljön a dal...

paráznabillegető 2018.11.11. 07:19:28

@Sir Galád: akkor hallgass johnny casht. a faszi zseni volt, hogyan írjon és adjon elő sikeresen trasht.
bónuzknt érdemes meghallgatni erről a saját véleményét is! :D

kreativitás? szubjektív.

Sir Galád 2018.11.11. 09:33:36

Hát nem is szeretem Johnny Cash-t, egy-két számot lehet meghallgatni tőle, aztán számomra rögtön unalomba fullad az egész, akármilyen jópofa a stílusa. Már hogy lenne a kreativitás szubjektív? Ha mindenhol ugyanazokat az építőelemeket használod, ugyanazt a dalvezetést, abban nincs semmi kreatív. Az olyan, mintha átadnád a 25-dik panelházat. Persze lehet a stílusban számunkra valami tetsző, de ez nem változtat azon, hogy nem kreatív. Az lehet szubjektív, hogy ezt szereted/elviseled vagy nem.

subbee 2018.11.11. 13:36:57

Ha már Paula Abdul akkor illett volna megemliteni Janet Jackson nevét. Ő volt a koreográfusa, neki köszönheti korai videoklipjeinek legendás tancmozdulatait.
süti beállítások módosítása