Fülesbagoly

A Muse új lemeze egyszerre sci-fi és retró

2018. október 14. - tothjutka

A tudományos-fantasztikus tartalom és a retró életérzés egyaránt visszaköszön a Muse új lemezén. A Simulation Theory november 9-én jelenik meg cd-n és bakeliten.

muse_2.jpg

A Muse új nagylemezének címe, a Simulation Theory (Szimulációs elmélet) Nick Bostrom svéd filozófiaprofesszortól, az Oxford Egyetem oktatójától származik, aki 2003-ban hozta nyilvánosságra gondolatkísérletét, amely azóta is foglalkoztatja a filozófusokat, a tudósokat és a laikus közvéleményt. A Mátrix-filmekből is ismerős dilemma három felvetésből áll, amelyek közül a professzor legalább egyről úgy gondolja, hogy igaz lehet. Ez pedig az, hogy minden valószínűség szerint az emberiség jelenleg már egy számítógépes szimulációban él.

A Muse februárban mutatta be a készülő album egyik dalát, a Thought Contagion (Gondolatfertőzés) című dalt, amelyről Matt Bellamy frontember elmondta: - „Ha pár óráig nézed az amerikai híreket, nos… a dal első része valahogy így született meg. Olyan, mintha egy hatalmas, furcsa buborékban lennénk, miközben ezek a hírek mintha mind Trump seggéből jönnének ki. Bekúsznak az agyadba. Olyan dolgokon kezdesz agyalni és aggódni, amik normális esetben eszedbe se jutnának. Valahogy így született meg ez a dal. Arról szól, hogy ha nem vagy elég óvatos, mások elképzelései átveszik a gondolataid feletti irányítást”.

A frontember hozzátette, hogy a cím a kulcs a mondanivalóhoz, amit Richard Dawkins tudóstól kölcsönzött. -„Amikor évekkel ezelőtt először hallottam a könyvéről, megfogott az elképzelés, hogy a gondolatok fertőzőek, és úgy terjednek, mint a vírusok vagy éppen a műfajok a művészetben”.  A dalhoz retró hangulatú, a 80-as évek világát idéző videóklipet forgattak. - „Összekevertük a műfajokat és korszakokat a divatstílust és a zenét illetően egyaránt. Stadionrock-hangzás és szintetizátorok. Igen, elég sok szintit pakoltunk bele, és szerintünk elég ütős dal lett”.

A Muse szintén bemutatta már a Dig Down című dalt és az ahhoz készült klipet, amely ugyanezt az irányvonalat követi gondolatiságában és képi világában.

Hasonló a Pressure című új dal is, aminek a klipje visszarepíti a nézőket egy nyolcvanas évekbeli, tipikus amerikai szalagavató bálba.

A Simulation Theory című lemez november 9-én jelenik meg többféle változatban: cd-n, bakeliten albumként és dupla deluxe-kiadásban, amelyek már előrendelhetőek az erre a célra készült oldalon: https://simulationtheory.muse. mu/   A borítót és a teljes grafikai munkát Kyle Lambert képzőművész tervezte, aki a Stranger Things című tévésorozat plakátjait is készítette.

A tracklisták:

CD és bakelit:

1.    Algorithm
2.    The Dark Side
3.    Pressure
4.    Propaganda
5.    Break It To Me
6.    Something Human
7.    Thought Contagion
8.    Get Up and Fight
9.    Blockades
10. Dig Down
11. The Void

Deluxe CD:

1.    Algorithm
2.    The Dark Side
3.    Pressure
4.    Propaganda
5.    Break It To Me
6.    Something Human
7.    Thought Contagion
8.    Get Up and Fight
9.    Blockades
10. Dig Down
11. The Void
12. Algorithm (Alternate Reality Version)
13. The Dark Side (Alternate Reality Version)
14. Propaganda (Acoustic)
15. Something Human (Acoustic)
16. Dig Down (Acoustic Gospel Version)

Super Deluxe:

CD 1 és Bakelit 1

1.    Algorithm
2.    The Dark Side
3.    Pressure
4.    Propaganda
5.    Break It To Me
6.    Something Human
7.    Thought Contagion
8.    Get Up and Fight
9.    Blockades
10. Dig Down
11. The Void

CD 2 és Bakelit 2

1.    Algorithm (Alternate Reality Version)
2.    The Dark Side (Alternate Reality Version)
3.    Pressure (Ft. UCLA Bruin Marching Band)
4.    Propaganda (Acoustic)
5.    Break It To Me (Sam de Jong remix)
6.    Something Human (acoustic)
7.    Thought Contagion (Live)
8.    Dig Down (Acoustic Gospel Version)
9.    The Void (Acoustic)
10. The Dark Side (Alternate Reality Instrumental)

Az új lemez producerei között van Timbaland, a Grammy-díjas amerikai rapper, dalszerző is. A producer neve azért meglepő, mert elsősorban hip-hop és pop előadókhoz köti a munkája. Egyebek mellett Missy Elliottal, Justin Timberlake-kel, Brandy-vel, a Pussycat Dolsszal, Jay-Z-vel, Ludacrisszal és Nelly Furtadóval dolgozott az elmúlt években.

Az új Muse-lemezhez egy nyereményjáték is tartozik, amelynek a nyertese a londoni Royal Albert Hallban december 3-án a zenekar VIP vendége lesz, vagyis személyesen is találkozhat és fotózkodhat a Muse tagjaival, valamint privát körbevezetést kap a koncert díszletei között. A nyeremény része a szállodai ellátás is. A koncert bevételét a Prince’s Trust jótékonysági szervezet kapja, amelyet Károly herceg alapított 1976-ban. Az alapítvány elsősorban 11 és 30 év közötti, hajléktalan és rászoruló fiataloknak segít. Honlapja szerint eddig 825 000 fiatalnak nyújtottak különböző támogatásokat a lakhatásukhoz, oktatásukhoz és egészséges életvitelükhöz.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://fulesbagoly.blog.hu/api/trackback/id/tr4014300927

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása