Fülesbagoly

Kinek a dala nyomta le John Lennon „Imagine”-jét?

2018. augusztus 30. - tothjutka

Ötvenéves lett a The Beatles tagjai által alapított Apple Records. Ebből az alkalomból nyilvánosságra hozták, hogy a lemezkiadó gondozásában megjelent dalok közül melyek a legnépszerűbbek manapság, vagyis a 21. században. Meglepő módon nem  a Let It Be vagy az  Imagine vezeti a listát….

beatles-1024x576.jpg

A zenehallgatásra szakosodott PPL nevű cég adta ki a statisztikát arról, hogy az Apple Records dalai közül melyeket szereti leginkább a 21. századi közönség. A lemezkiadót 50 éve a The Beatles tagjai alapították, ezért az első kiadványuk a „Hey Jude” című kislemezük volt 1968. augusztus 30-án.

A statisztika szerint a jelenkori közönség George Harrison „My Sweet Lord” című szerzeményét hallgatja, játssza le legtöbbször, amely 1970-ben jelent meg és akkor a brit kislemezlista élén szerepelt. John Lennon világbékéről szóló klasszikusa, az Imagine a második helyen végzett, és csak a két szólódal után jönnek a The Beatles örökzöld klasszikusai, a „Hey Jude” és a „Let It Be”. A népszerűségi lista ötödik helyére a „Band on the Run” került, amit Paul McCartney és a Wings zenekar adott elő, majd a hatodik, hetedik és nyolcadik helyre ismét egy-egy örökzöld került a The Beatlestől, mégpedig a „Get Back”, a „Here Comes The Sun” és a „Something”. A kilencedik és tizedik legtöbbet hallgatott Apple Records-dalt szintén Paul McCartney és a Wings jegyzi. Ezek a „Live and Let Die”, valamint a „Jet” című slágerek. 

Az Apple Records számtalan zenei stílus képviselőjével dolgozik együtt, például ők adták, adják ki a The Modern Jazz Quartet, Billy Preston, a The Radha KRSNA Temple, Ravi Shankar, a The Sundown Playboys, James Tavener, James Taylor és Doris Troy lemezeit is. Ennek dacára a Top 20-as jelenlenkori népszerűségi listára két kivételtől eltekintve kizárólag a The Beatles dalai vagy a The Beatles egykori tagjainak szólóanyagai kerültek. A két kivétel Mary Hopkin „Those Were The Days” című dala, amit 1968-ban adott ki az Apple Records. A dal producere Paul McCartney volt, és a szerzemény a hivatalos brit kiselemezlista élára került a megjelenése után. A másik „kakukktojás” pedig a Badfinger „No Matter What” című száma.

Ugyancsak érdekesség, hogy a 21. századi közönség elsősorban a halhatatlan slágerekre kíváncsi. A „B oldalon” megjelent dalaik közül csak a „Revolution” küzdötte fel magát a Top 20-ba. A statisztika legnagyobb tanulsága ugyanakkor egyértelműen az, hogy a The Beatles és a Beatles-tagok népszerűsége ennyi év után, a 21. században is töretlen.

Az Apple Records lemezkiadó legtöbbet játszott dalai a 21. században: 

1.) ‘My Sweet Lord’ – George Harrison
2.) ‘Imagine’ – John Lennon
3.) ‘Hey Jude’ – The Beatles
4.) ‘Let It Be’ – The Beatles
5.) ‘Band on the Run’ – Paul McCartney and Wings
6.) ‘Get Back’ – The Beatles
7.) ‘Here Comes The Sun’ – The Beatles
8.) ‘Something’ – The Beatles
9.) ‘Live and Let Die’ – Paul McCartney and Wings
10.) ‘Jet’ – Paul McCartney and Wings
11.) ‘The Long and Winding Road’ – The Beatles
12.) ‘Back in the U.S.S.R.’ – The Beatles
13.) ‘Come Together’ – The Beatles
14.) ‘Revolution’ – The Beatles
15.) ‘Jealous Guy’ – John Lennon
16.) ‘The Ballad of John and Yoko’ – The Beatles
17.) ‘Instant Karma! (We All Shine On)’ – John Lennon
18.) ‘While My Guitar Gently Weeps’ – The Beatles
19.) ‘Those Were The Days’ – Mary Hopkin
20.) ‘No Matter What’ – Badfinger

A bejegyzés trackback címe:

https://fulesbagoly.blog.hu/api/trackback/id/tr6514212213

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása