Fülesbagoly

Ma lenne 60 éves Michael Jackson

2018. augusztus 29. - Szendőfi Bori

A kilenc éve elhunyt poplegendát minden idők egyik legnagyobb énekesének tartják. Világszerte szobrokkal és emlékkoncertekkel ünneplik, hogy ma hatvan éve született.
jacko_uj.jpg

Michael a Jackson család hetedik gyermekeként, 1958. augusztus 29-én született Los Angeles-ben, már egészen kiskorában reflektorfényben élt, már ötéves korától családi formációjuk, a Jackson 5 tagja volt, akikkel még Elvis Presley-vel is felléptek. Első slágere a Got To Be There volt, a '70-es években hat lemezük is a legkeresettebb Motown-kiadvány között szerepelt.

Michael Jackson egyike azon kevés előadónak, akiket a Rock and Roll Hall of Fame két alkalommal is tagjai közé sorolt, és többször is bekerült a Guinness Rekordok Könyvébe, többek között a „Minden idők legsikeresebb előadója” címmel. Összesen 13 Grammy-díjat kapott, ugyanennyi alkalommal volt kislemeze listavezető az Amerikai Egyesült Államokban szólókarrierje alatt – többször, mint bármelyik másik férfi előadó a Billboard Hot 100 történetében –, és több mint 750 millió eladott lemezével méltán érdemelte ki a World Music Awards legtöbb felvételt eladó szólóelőadó díját.

Thriller című lemeze volt a legsikeresebb, nem kevesebb, mint 80 egymást követő héten át szerepelt a Billboard 200-as listájának első tíz helyén, ebből 37 hétig vezette is azt. Ez volt az első album, melyen hét szám (többek között a Billie Jean, a Beat It és a Wanna Be Startin’ Somethin’) végzett Billboard Hot 100-as listájának első tíz helyén.

Jackson az egész világ zenéjére és kultúrájára óriási hatást gyakorolt. Ledöntötte a faji korlátokat, megreformálta a videoklip-készítést, egyengette a modern popzene útját szülőhazájában. Jackson munkája, egyedi zenei hangzása és vokális stílusa hatással volt olyan hiphop-, a pop- és a R & B-zenészekre, mint Mariah Carey, Usher, Britney Spears, Justin Timberlake és R. Kelly.

Michael Jackson dollármilliókat gyűjtött és adományozott segélyszervezeteknek, a Pepsivel kötött reklámszerződéséért kapott összeg teljes egészét pl. egy gyermekalapítványnak adományozta.

Életé­ben a molesztálási ügyek, a plasztikai műtétek, a pénzügyi sumákolások borzolták a kedélyeket. 2009. június 25-én, 51 éves korában tragikus hirtelenséggel hunyt el, feltehetően orvosi műhiba miatt. Halála pontos okát a mai napig vitatják, sőt egyesek szerint most is életben van.

Még évekkel a halála után is felreppennek botrányok vele kapcsolatban. Nemrég a Sony kiadót vádolták meg azzal, hogy a 2010-ben posztumusz kiadott lemezen valójában nem csak Jacko hangja hallatszik, hanem egy hang-hasonmásé is. A Sony csak né­hány nappal ezelőtt ismerte el a csalást.

A bejegyzés trackback címe:

https://fulesbagoly.blog.hu/api/trackback/id/tr314209929

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása