Fülesbagoly

Elhunyt David Bowie egykori mentora

2018. augusztus 26. - tothjutka

Olaszországi otthonában, 80 éves korában elhunyt Lindsay Kemp világhírű koreográfus és pantomimművész, akit szerelmi és munkakapcsolat is összekötötte David Bowie-val. Egyebek mellett ő koreografálta az 1972-es Ziggy Stardust and the Spiders from Mars című turnét.
lindsay.jpg

Élete utolsó napjaiban is dolgozott Lindsay Kemp világhírű brit koreográfus, David Bowie egykori mentora, aki szombat reggel, 80 éves korában hunyt el otthonában, az olaszországi Livornóban. Ezt Nendie Pinto-Duschinsky mondta, aki dokumentumfilmet forgatott róla. Lindsay Kemp 1938-ban született Liverpoolban, és egészen kicsi gyerekkorában tudta, hogy táncolni szeretne. Hilde Holgertől tanult táncolni, majd a világhírű francia pantomimművész, Marcel Marceau lett a mestere. A képzőművészettel pedig David Hockney festőművész ismertette meg, aki az iskolatársa volt. Lindsay Kemp a hatvanas években alapította meg saját társulatát, amellyel 1974-ben mutatták be a Virágok című előadást az 1974-es Edinburgh-i Fesztiválon Jean Genet Notre-Dame-des-Fleurs című regénye alapján.

bowie_lindsay.jpg

Kemp és David Bowie 1966-ban találkoztak a Covent Gardenben, ahol egymás után léptek fel. Kemp műsora után Bowie mutatta be a Pierrot in Turquoise című előadását. Bowie később táncolni tanult Kemptől, aki a mentora lett.  Nem mellesleg Kate Bush is a tanítványa volt, őt pantomimre oktatta. Az énekesnő a Moving című dalát neki ajánlotta, és a koreográfus szerepelt Kate Bush The Line, the Cross and the Curve című rövidfilmjében is.

David Bowie és a homoszexualitását nyíltan vállaló Kemp rövid ideig szeretők is voltak, de a viszonyuk végeztével is megmaradt a barátságuk és a munkakapcsolatuk. Egyebek mellett Kemp koreografálta David Bowie legendás, 1972-es Ziggy Stardust and the Spiders from Mars turnéját. Lindsay Kemp feltűnt Derek Jarman több filmjében is, köztük a Sebastiane, a Jubilee, a The Wicker Man és a Velvet Goldmine című alkotásokban. Utolsó éveiben a brit művész Olaszországba költözött, ahol több operát állított színpadra.

Lindsay Kemp 2016-ban adott interjút a BBC Newsnight című műsorának, amelyben beszélt a David Bowie-hoz fűződő romantikus és munkakapcsolatáról is. Itt megnézhetitek.

A bejegyzés trackback címe:

https://fulesbagoly.blog.hu/api/trackback/id/tr7814203477

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása