Fülesbagoly

Beatles-gyerekek a zeneiparban

2018. augusztus 26. - tothjutka

Nagyon nehéz lehet egy világsztár gyerekének rajongók, lesifotósok és bulvárhiénák prédájaként élni a mindennapokat, de még nehezebb lehet az elvárások okozta nyomást elviselni. Nézzük, mi a helyzet a The Beatles egykori tagjainak gyerekeivel!

paul-mccartney-654173.jpg

Julian Lennon

John Lennon első gyermeke egyúttal az első Beatles-gyerek is volt. Az idén 55 éves Julian Lennon 1984-ben jelentette meg bemutatkozó albumát, amely a Valotte címet viselte. A tíz dalt tartalmazó korong platinalemez lett, két szám (a Valotte és a Too Late For Goodbyes) pedig a Top10-be jutott a slágerlistán. Julian szépen ívelő karrierje részben azon akadt meg, hogy a zeneipar azt az imázst akarta mindenáron ráerőltetni, hogy ő elhunyt apja, John Lennon reinkarnációja. 

„Úgy éreztem magam, mint egy bábu, amit dróton rángatnak – nyilatkozta 1998-ban a Telegraph című lapnak. – Kitalálták ezt az imázst, pedig engem semmi más nem érdekelt, csak a dalaim és a dalszerzés. De ezt senkit se érdekelt. Mindenki az apám miatt akart látni, megérinteni és kérdezgetni, hogy válaszokat kapjanak a kérdéseikre.  Évekig játszottam a jófiú szerepét, túl kedves és udvarias voltam. Eljátszhattam volna a világ legborzasztóbb, legutálatosabb fiát is, de nem akartam arra az útra lépni. Bár emiatt belülről szétfeszített a düh, volt bennem annyi belátás vagy bölcsesség, hogy ez nem került felszínre.


john-lennnon-julian-lennon-today.jpgJohn és Julian Lennon egy 1968-as fotón

Julian Lennon mindössze ötéves volt, amikor a szülei 1968-ban Yoko Ono miatt elváltak, és az utána következő években édesanyja, Cynthia nevelte. Világhírű apjával alig volt kapcsolata. – Egy kezemen meg tudom számolni, hogy a válás után hányszor láttam, mielőtt megölték. Sajnos soha nem ismertem az embert. A munkássága elképesztő volt, és az is, hogy mindezt három barátjával érte el. De a zenéjéből sosem tudtam őt igazán megismerni, mert nem tudom, milyen volt a valódi élete és milyenek voltak az érzései. Azt kell mondanom, hogy az én szememben képmutató volt. Apám a szeretetről és a békéről énekelt az egész világnak, de ezt sosem mutatta ki annak a két embernek, akiknek a leginkább kellett volna: a feleségének és a fiának. Hogy beszélhetsz szeretetről és békéről, ha a családi életed romokban hever, mert nincs kommunikáció, de van házasságtörés, aztán válás? Ha őszinte akarsz lenni magadhoz, nem tehetsz ilyet”.

Julian Lennon csak 2009-ben tudott megbocsátani az apjának, amikor elhunyt egy közeli, gyerekkori barátja, Lucy Vodden. ( Róla festette Julian hároméves korában azt a képet, ami John Lennont inspirálta a Lucy In The Sky With Diamonds című klasszikus dal komponálása közben- a szerk.. ) Lucy emlékére Julian Lennon egy dalt írt, ami valódi terápiának bizonyult.

-Régen többször mondtam, hogy megbocsátottam Apának, de ezek csak szavak voltak. A barátom, Lucy halála és a róla szóló dalom segített túllépni. Rájöttem, hogy ha nem adom ki magamból a dühöt és a keserűséget, egész életemben egy sötét felhő lóg majd a fejem felett. Miután a stúdióban felvettük a Lucy című dalt, úgy éreztem, hogy eljött a megbocsátás ideje apámmal kapcsolatban, el kell engednem a múlt fájdalmait és a dühöt, és a pozitív dolgokra kell koncentrálnom”- fogalmazott Julian Lennon.

Zak Starkey

Ringo Starr (eredeti nevén Richard Starkey) dobos fia, Zak volt a második Beatles-gyerek, és ő is örökölte a zenei tehetséget, sőt ugyanazon a hangszeren is játszik, mint híres apja. Az idén 53 éves Zak elmondta: - „Apa sosem terelgetett kimondottan a zene felé, de nem is beszélt le a dobolásról. Azt csináltam, amit akartam. Szerintem a szüleim arra számítottak, hogy majd úgyis megunom és elvesztem az érdeklődésemet, de nem lett igazuk”. Ringo Starr mindössze egyszer adott dobórát a fiának, ami csak arról szólt, hogyan tartsa a helyes tempót, aztán azzal rázta le, hogy „Ha meg akarod tanulni, vedd fel a fejhallgatódat és játssz együtt a zenével!”

Zak szerencséjére nem az apja volt a család egyetlen zenész tagja, hiszen a keresztapja Keith Moon, a szintén világhírű The Who zenekar dobosa volt. Ő vette meg Zak első profi dobszerkóját is a srác 12 éves korában. Nem sokkal később Zak már a szomszéd kamaszokból álló banda, a Next tagjaként dobolt. A nyolcvanas években Zak főleg session zenészként dolgozott, illetve részt vett az apja All-Starr Band turnéin. Keresztapja révén pedig életre szóló kötelék alakult ki a The Who tagjaival, aminek eredményeként Roger Daltrey és John Entwistle szólóprojektjeiben is részt vett. Hivatalosan 1996 óta profi dobos, egyebek mellett négy évig volt zenélt az Oasis-ben és két albumot készített a Gallagher-fivérekkel.   

Jason Starkey

Ringo Starr másik fia, az 1967-ben született Jason Starkey is zenei pályára lépett, de egészen más utat járt be, mint a bátyja, Zak. Hozzá hasonlóan ő is dobol, a pályáját a Buddy Curtis and The Grasshoppers nevű bandában kezdte, akikkel 1984-ben kislemezt adtak ki. Később a Peoples’s Friend nevű zenekarban játszott, aztán az Empire of Sponge tagja lett, akikkel 2003-ban adtak ki egy single-t. Jason emellett dobolt még a Musty Jack Sponge and the Exploding Nudists nevű csapatban, amelyben a testvére, Zak volt a gitáros. A legemlékezetesebb koncertjük 1987-ben a dél-londoni Half Moon nevű kocsmában volt, amit az apjuk, Ringo Starr is megnézett. A kilencvenes évek végén, 1999-ben Jason élete gyökeresen megváltozott. Megismerte Flora Evans divattervezőt, akit 2010-ben vett feleségül. Négy gyerekük született, és átlagos életet élnek - amennyire csak lehet, igyekeznek kizárni az életükből a médiát. Jason Starkey ugyanis kimondottan teherként élte meg, hogy egy híres ember árnyékában kellett felnőnie.:- Ringo Starr fiának lenni a legnagyobb akadály az életemben, ami csak problémát és fejfájást okoz”- nyilatkozta egy interjúban. 

Sean Lennon

John Lennon és Yoko Ono szerelmének gyümölcse az 1975-ben született Sean Lennon csak ötéves volt, amikor az édesapját a házuk előtt megölték, ezért kevés emléke van róla. Azt sem tudta, hogy az apja híres zenész, amíg egy szomszédjuk meg nem mutatta neki a Yellow Submarine-t. Sean Lennon is örökölte az apja tehetségét, első lépéseit a zeneiparban pedig a féltestvére, Julian Lennon segítette, aki akkor már a hírnév árnyoldalán is járt, ezért nagyon féltette az öccsét. – „Őt sokszor támadták, bántották, ezért állandóan olyasmiket mondott nekem, hogy vigyázzak nagyon magamra, mert rám is rám fognak szállni”- mondta Sean Lennon egy interjúban a féltestvéréről. Sean Lennon egy barátja, Harper Simon révén egészen korán megtapasztalta, milyen érzés lehet egy legendás zenész gyerekeként szintén zenésznek állni. – Az édesapja (Paul Simon – a szerk.) folyton akkordokat mutatott neki a gitáron, ami tök jó. Harper szerencsés volt, de az apja ezzel egyben meg is nehezítette a dolgát, mert zeneileg mindig ott állt a sarkában. Persze én is örültem volna, ha apám ugyanígy mellettem állhatott volna. Sőt, ha apám ellenezte vagy megtiltotta volna, hogy zenéljek, még az se lenne olyan borzasztó, mint az, hogy megölték és elvették tőlem”.

Sean életében először az Even When You're Far Away című dalban szerepelt, amely Yoko Ono első lemeze volt John Lennon halála után. Sean később többször dolgozott az édesanyjával, 16 évesen pedig már Lenny Kravitz-cel társszerzőként működött együtt az „All I Ever Wanted” című sláger komponálásában.

Sean Lennon 1996-ban basszusgitárosként csatlakozott a Cibo Matto nevű japán alternatív bandához és összejött Yuka Honda zongorista-dalszerző- producerrel. A lány két évvel később már szerepelt Sean Lennon első szólólemezén, az Into The Sun-on és „anyósa”, Yoko Ono zenekarában is játszott. Az azóta eltelt években Sean Lennon számos szólólemezzel jelentkezett, filmzenéket komponált, valamint producerként és session zenészként dolgozott.

James McCartney

Paul és Linda McCartney négy közös gyereke közül az egyetlen fiú, James 1977-ben született. Életében először édesapja 1997-es Flaming Pie című albumán szerepelt lemezen, valamint két dalt jegyzett társszerzőként a 2001-es Driving Rain című lemezén. Saját anyaggal James McCartney ugyanakkor csak 2010-ben jelentkezett, amikor megjelent az Available Light EP. Három évvel később adta ki a Me című nagylemezét, majd 2016-ban jött ki a The Blackberry Train című koronggal.

A több hangszeren is játszó James az édesanyja, Linda halála után a drogokhoz menekült, de a kialakult helyzetet később azzal is magyarázta, hogy túl nagy elvárásoknak kell megfelelnie ezzel a vezetéknévvel.  

-„Nagyon kemény a Beatles emlékéhez felnőni. Amikor a szüleim a Wings zenekarukkal turnéztak, még Apának is meg kellett azzal küzdenie, hogy mindenki a Beatles-szel hasonlította össze. Éppen ezért álnéven kezdtem zenélni, szép csendben akartam elkezdeni a pályámat. Úgy éreztem, hogy a Beatles öröksége rám telepszik és nem tudok majd zenélni, pedig egész életemben imádtam a zenét, hiszen gyerekkoromban körbevett minket a muzsika. Más dolgokat is kipróbáltam, például a képzőművészetet, de bútorokat is készítettem. Nem akartam közhely lenni: a Beatles-gyerek, aki zenész akar lenni”-mesélte James McCartney, aki belekóstolt édesanyja, Linda foglalkozásába, a fényképezésbe is.

James 2012-ben a hírekbe is bekerült, amikor arról beszélt egy interjúban, hogy szívesen alapítana zenekart a többi Beatles-gyerekkel, elsősorban Sean Lennonnal, Dhani Harrisonnal és Jason Starkey-val. Az álma részben megvalósult, ugyanis Dhani Harrison gitározott a The Blackberry Train című szólólemezén, a Too Hard című dalban.

Dhani Harrison

George Harrison egyetlen gyermeke, Dhani 1978-ban született. Bár a fiatalember autótervezőnek készült, végül ő is a zeneiparban kötött ki. Első színpadi fellépése George Harrison és Eric Clapton közös japán turnéján volt 1991-ben.

-Életemben először Apával léptem színpadra, mégpedig a Tokyo Dome nevű baseball stadionban, ötvenezer ember előtt. Még csak 12 éves voltam. Azon szoktunk poénkodni a haverokkal, hogy én a csúcson kezdtem és visszafelé építkezem, és végül eljutok odáig, hogy egy kocsmában koncertezhetek négy ember előtt. Visszafelé építeni egy zenei karriert rémálom”- mondta Dhani Harrison, aki egyébként külsőleg is nagyon emlékeztet az édesapjára. Hozzátette: - „Ha valaki egy olyan családba születik, mint amilyen az enyém, nyilvánvaló, hogy nem tud kis bulikon zenélni, és már az első lépéseknél, az induláskor sem névtelen vagy ismeretlen. Persze nem panaszkodni akarok, úgyhogy azért nem kell engem sajnálni!”

Édesapja halála után Dhani is segített befejezni annak Brainwashed című lemezét, amely 2002-ben poszthumusz jelent meg. Ugyancsak szerepelt abban az all stars emlékzenekarban, amely 2002-ben lépett fel a Concert for George nevű bulin, illetve 2004-ben, amikor George Harrisont beiktatták a Rock and Roll Hírességek Csarnokába. Dhani Harrison 2006 óta a Thenewno2 nevű formációban énekel és gitározik, emellett több film zenéjét is komponálta, valamint közös albumot jelentetett meg Ben Harperrel és Joseph Arthurral. Első szólólemeze, az In///Parallel csak 2017-ben jelent meg.

A bejegyzés trackback címe:

https://fulesbagoly.blog.hu/api/trackback/id/tr5914203001

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása