Fülesbagoly

Már nem a Thriller a legkelendőbb lemez

2018. augusztus 22. - tothjutka

Már nem Michael Jackson 33-szoros platinalemeze, a Thriller a világ legtöbb példányban eladott albuma. A többéves rekordot egy legendás amerikai rockzenekar döntötte meg.

michael-jackson-810542.jpg

Az Amerikai Hanglemezgyártók Szövetsége (Recording Industry Association of America, vagyis az RIAA) nevű szakmai szervezet friss jelentése szerint az Eagles zenekar Greatest Hits 1971-1975 című válogatáslemezének eladása túlszárnyalta minden idők legkelendőbb lemeze, Michael Jackson Thriller című albumának eredményeit, és ezzel megdöntötte a sok éve fennálló rekordot.

Az 1976-ban megjelent Best of-lemezen olyan klasszikus Eagles dalok szerepelnek, mint például a Take It Easy, a Lyin’ Eyes, a Take It to the Limit és a Desperado. Ez az album volt egyébként a zenetörténelem első platinalemeze, ami azt jelentette, hogy több mint egymillió példányban vásárolták meg a rajongók. A legutóbbi RIAA-adatok szerint az Eagles lemezéből eddig összesen 38 millió darabot vettek meg, vagyis 38-szoros platina a státusza, míg a Thriller 33 millió eladott példánnyal jelenleg a második helyen áll minden idők legkelendőbb lemezeinek rangsorában. A hivatalos Top 100-as listát itt megnézhetitek. 

Az RIAA nemcsak a fizikai hanghordozókat számítja be az eredménybe, hanem a digitális eladásokat és a streamelést is. Ez utóbbi esetében ha egy albumot 1500 alkalommal hallgatnak meg streamelve, akkor azt egy eladott lemeznek számítják be. Tíz dalletöltés ugyancsak egy lemezeladásnak felel meg.

A Thriller és az Eagles Greatest Hits 1971-1975  éveken át fej fej mellett haladtak a lista élén, hol az egyik, hol a másik vezetett. A küzdelem utoljára 2009-ben élesedett ki annyira, hogy még a hírekbe is bekerült: ez volt az év, amikor Michael Jackson elhunyt, és lemezeinek eladása annyira megugrott, hogy a Thriller előnye szinte behozhatatlannak tűnt. Az Eagles-nek 11 évbe telt, mire újra lekörözték a zombikat.  

-„Hálásak vagyunk a családtagjainknak, a menedzsmentünknek, a stábunknak, a rádiós szerkesztőknek és mindenekelőtt hűséges rajongóinknak, akik az elmúlt 46 évben kitarottak mellettünk a hullámhegyek és hullámvölgyek közepette. Nem semmi utazás volt”- fogalmazott közleményében Don Henley, az Eagles vezetője.

A legendás rockbanda a héten még egy jó hírt kapott: a Hotel California című, 1977-es klasszikus lemezük minden idők harmadik legtöbb példányban elkelt albuma lett, mivel elérte a 26-szoros platinalemez státuszt, vagyis 26 millió példányt adtak el belőle.

A zenekar jelenleg rövid szünetet tart az An Evening With the Eagles 2018 Tour elnevezésú turnéja közben, amit szeptember 8-án folytatnak Phoenixben. Mivel a zenekar egyik alapítója és dalszerzője, Glenn Frey 2016-ban elhunyt, őt a turnén a fia, Deacon Frey, illetve Vince Gill helyettesíti. 

A bejegyzés trackback címe:

https://fulesbagoly.blog.hu/api/trackback/id/tr9214195059

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása