Fülesbagoly

Ki az igazi Michael Jackson? Erre keresik a választ

2018. augusztus 21. - Leirer Tímea

Rajongók számára kihagyhatatlan kiállítást hozott Londonba egy New York-i galéria. A tárlat Michael Jacksont és munkásságát mutatja be úgy, ahogy eddig talán még soha nem láthattuk. Nem arra fókuszál, hogy milyen volt a pop királya, hanem arra, milyen hatást gyakorolt zenéjével és klipjeivel a világra.

jacko.png

Az október 21-ig látható tárlat címe „On The Wall” és a szervezők a hozzá készült katalógusban hangsúlyozzák is: „ez a tárlat nem Michael Jackson életéről szól”. A 48 kortárs művész mintegy 100 alkotásából álló tárlat végig viszi a látogatót a szupersztár életének szakaszain, de nem művészként, hanem mint kulturális szimbólumot mutatják be Jackót. Az alkotások készítői a világ különböző tájairól érkeztek, így hitelesen ábrázolják Michael Jacksont, a globális sztárt, aki több volt egy megtestesült „amerikai álom”. Az „On The Wall” a Jackson köré épült mítoszt vizsgálja és tárja a látogatók elé.

jacko_lo.jpgKi volt ez az aszkéta? Hány műtétje volt? Ki az igazi Michael Jackson? Van valódi Michael Jackson? Ezekre és még sok más kérdésre keresik a választ a kiállító művészek, akik saját történelmük színtereibe, vallásuk és mítoszaik különleges történeteinek középpontjába állítják és jelenítik meg a popsztárt. Az alkotók saját kulturális közegükbe helyezve mutatják be, hogy élték meg a pop királyának különc dolgait, dalainak mondanivalóját vagy éppen a róla szóló rágalmakat. Érdekes és meghökkentő párhuzamok figyelhetők meg: a rajongók gyűrűjétől menekülő Jackson mint egy bacchanália főszereplője jelenik meg, a jótékony Jacko pedig Baudelaire egyik versének főhőseként kerül a nézők elé. Láthatjuk őt más afro-amerikai sztár társaságában egy diadalmenetben, de Andy Warhol híres portréja is megjelenik a tárlaton.

A bejegyzés trackback címe:

https://fulesbagoly.blog.hu/api/trackback/id/tr4214192675

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása